Skip to Content

Eerste dag peuterspeelzaal – een grote mijlpaal voor peuters

Het is je eerste dag peuterspeelzaal. Met je kleine handje zwaai je onzeker en in je oogje zie ik al een dikke traan komen. Snel wil ik weg want ik weet dat als de sluizen opengaan en de sirene erbij aanslaat dat ik mijn moederhart pijn voel doen. Begrijp me niet verkeerd, deze blog over voor het eerst naar de peuterspeelzaal is geen verdrietige. In tegendeel! Maar zo’n mijlpaal en zo’n afscheid laat een moederhart nou eenmaal niet ongeroerd. Maar tegelijk maak ik buiten een klein vreugdedansje: vrijheid! Of is het toch anders gegaan?

eerste dag peuterspeelzaal hoe gaat dat er aan toe? Lees mijn ervaringen en vertel over de keuze tussen peuterspeelzaal en kinderdagverblijf.

Realiteit

Helaas was er van mijn introductie geen sprake tijdens de eerste dag peuterspeelzaal. Mijn dochter mocht gaan wennen en vrij vlot liep ze met haar nieuwe juf mee naar binnen. Wij mochten niet mee in verband met de coronamaatregelen, maar we mochten wel in de deuropening zwaaien. We bespraken nog wat laatste dingen en mijn dochter ging ondertussen al lekker spelen. Mijn man wilde eigenlijk weggaan zodat ze geen kans had tot verdriet. Maar de juf gaf terecht aan dat afscheid nemen belangrijk is. Dus wij roepen naar onze dochter en zwaaien. En ja hoor het gehuil startte.. alleen niet van onze dochter. Die riep keihard “NEE papa mama weg”. Een ander meisje ging huilen en onze dochter ging zich verstoppen omdat ze niet mee wilde met ons. Nou prima, lekker spelen dan meid. Over 1,5 uur komt mama je weer halen. Voor het eerst naar de peuterspeelzaal verloopt eigenlijk best goed zo.

Dochter 1 en dochter 2

Dochter 1 – Eerste dag peuterspeelzaal

Bij mijn eerste dochter was ik tijdens de zwangerschap mijn baan als pedagogisch medewerker kwijtgeraakt. Dit kwam door de economische crisis die er toen was. Helaas moest ik een vast contract, en dat zat er niet in. Ik had net een carrière switch gemaakt als pedagogisch medewerker en ik vond mijn werk onwijs leuk. Ik liet het er niet bijzitten en ben gaan solliciteren. Dankzij mijn enthousiasme en doorzettingsvermogen ben ik aangenomen voor een proeftijd tijdens mijn zwangerschap bij een andere werkgever. En na mijn verlof kreeg ik goed nieuws, toen mijn eerste dochter 5 maanden was kwam er een plekje voor mij vrij binnen het team. Ik had gewoon een baan! Van voor het eerst naar de peuterspeelzaal was dus geen sprake. Wel voor het eerst naar een babygroep.

Omdat mijn behoefte tot werken groot was, het financieel noodzakelijk was en mijn man ook fulltime werkte ging mijn eerste dochter naar de babygroep. Toevallig kon dit op dezelfde locatie als waar ik zou werken. Mijn groep was die van de BSO om de hoek. Dit vond ik heel fijn, mijn dochter vond het wat minder leuk. Ze heeft hele fijne momenten gehad maar eigenlijk was het niet een fijne periode voor haar. Het was ook altijd een flink geplan met al onze werktijden en haasten was meer gebruikelijk dan af en toe. Maar eigenlijk was het niet optimaal voor haar. Dit keer verloor mijn man zijn baan, werd toen huispapa en met 11 maanden ging ze weer van de babygroep af.

Pas toen ze bijna 2 werd ging ze weer naar een kinderdagverblijf omdat we beide werk hadden. Dat verliep toen beter dan op de babygroep. Zij heeft nooit een eerste dag peuterspeelzaal ervaren.

eerste dag peuterspeelzaal hoe gaat dat er aan toe? Lees mijn ervaringen en vertel over de keuze tussen peuterspeelzaal en kinderdagverblijf.

Dochter 2 – Eerste dag peuterspeelzaal

Bij mijn tweede dochter verloopt alles anders. Dit keer ben ik weer thuis na de bevalling. Eerst door verlof en daarna door ziekte. Een ziekte die me erg beperkt lichamelijk. Ik heb continu ontstoken gewrichten waardoor bewegen moeilijk is. En slapen doet ook pijn, dus ik ben veel moe. Mijn man helpt mee in huis, wat dat betreft is het thuiswerken door corona erg fijn. Ik kan de fijn motorische handelingen niet goed doen zoals luiers verschonen. Ik heb mijn dochter wel altijd thuis willen houden omdat ik juist nu de andere kant wil meemaken. Ondanks dat de reden niet zelf gekozen is. Ik wilde ouderschapsverlof opnemen eigenlijk, maar mijn ziekte gooide roet in het eten. Voor haar werd het dus wel een eerste dag op de peuterspeelzaal.

In februari is mijn jongste dochter 2 geworden en al vrij rap daarna werd het duidelijk. Ze heeft uitdaging nodig! Ik bedenk van alles en doe mijn best met wat er in mijn mogelijkheden ligt. Maar het is niet meer genoeg. Ook ben ik te lang ziek en moet ik realistisch gaan kijken voor weer een carrière switch. Daarbij zal thuiswerken een heel groot onderdeel worden. En met een superactieve 2 jarige is dit echt niet te doen meer. Ik heb van alles geprobeerd maar uiteindelijk werk ik 90% van mijn tijd thuis zoals op onderstaande foto. Wel met kusjes en knuffels, maar mijn concentratie is niet optimaal. En mijn bewegingsvrijheid is ook minimaal. Laten we ook niet denken aan wat er zou kunnen gebeuren als ze eens op een verkeerde toets klikt van mijn Chromebook… Voor het eerst naar de peuterspeelzaal it is!

Peuter met mama

Peuterspeelzaal en kinderdagverblijf

Een peuterspeelzaal is anders dan een kinderdagverblijf. Beide bereiden kinderen voor op school, oftewel de VVE. Voor- en vroegschoolse educatie. Dit is een programma waarbij vaardigheden gestimuleerd worden die nodig zijn op de basisschool straks. Ook is het sociale aspect belangrijk. Samen spelen, samen delen en meegaan in een ritme van de groep. Voorheen was een peuterspeelzaal echt anders maar tegenwoordig kan een kinderopvang ook vaak een peuterarrangement aanbieden. Bij een PSZ gaan kinderen maar halve dagdelen naar de opvang, beginnend met een ochtend en een middag in de week. Op een kinderopvanggroep zijn dit vaak hele dagen, al kunnen halve dus ook. Het sociale aspect was voor ons voornamelijk een reden om voor het eerst naar de peuterspeelzaal te gaan starten.

Hier thuis vertoont onze jongste dochter momenteel vrij dominant gedrag. Ze schreeuwt en wilt alles op haar manier. De terrible 2 is in volle glorie. Tegelijk is ze ook ontzettend lief en knuffelig en wil ze zo graag haar grote zus nadoen. Maarja die is 7 en ze is zelf pas 2. Dat zorgt voor frustratie. Op een groep met kinderen van dezelfde leeftijd zal er meer passend samenspel zijn en minder frustratie. Tegelijk zijn de juffen veel actiever dan dat ik soms kan zijn, dus mijn dochter krijgt fijn uitdaging daar die ze nodig heeft. Voor het eerst naar de peuterspeelzaal is ook in dat opzicht bijna noodzakelijk. Ze is er echt aan toe! In plaats van dat het “moet” omdat we beide werken, is ze er nu gewoon klaar voor. En dat is ook bijzonder om het nu eens op die manier mee te maken.

Eerste dag peuterspeelzaal succes of niet?

De druppel hier thuis is echt het thuiswerken wat ik meer zal moeten oppakken straks. Ik moet gaan investeren in iets voor mezelf vanuit huis en dat gaat echt niet met een kind op schoot continu. Daarbij heeft ze zoveel behoefte aan andere prikkels en leeftijdsgenootjes. En dankzij de kleine basisschool waar het bij aangesloten is. De 1,5 uur wennen ging prima tijdens haar eerste dag peuterspeelzaal. Na het wat crue afscheid naar ons toe, kwam er toch een stukje besef. Dan liep ze naar de deur en vroeg om papa en mama en ging huilen. Ze liet zich goed troosten en vond het erg leuk om te spelen.

Ze is echt de kleinste maar was gezellig aan het kwebbelen aan tafel toen ik haar kwam halen. Haar juf is ook echt heel fijn. Haar eerste dag peuterspeelzaal is al met al prima verlopen en na de meivakantie mag ze lekker gaan starten.

We hebben er beide zin in!

Kies jij voor een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf? En zo ja waarom?

  • Mijn opvanggroep werkt met een app waar foto’s en berichtjes gedeeld worden. Ook worden er vaak schriftjes gebruikt. Deze oppas en crèche boeken* zijn ook leuk!

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.