Skip to Content

Geboorteplan: Wat schrijf je in een geboorteplan?

Wat schrijf je in een geboorteplan? Een wat? Een geboorteplan! Elke vrouw die gaat bevallen heeft recht op haar eigen geboorteplan. Hierin worden zaken opgenomen die voor jou belangrijk zijn. Het kan lang of kort zijn, ingewikkeld of simpel. Het is aan jou en ik neem je mee in naar wat eventuele keuzes zouden kunnen zijn.

geboorteplan

Bevalling

Zodra je zwanger bent zul je merken dat iedereen wel iets vind, iets heeft meegemaakt en iets te zeggen heeft. Een baby in je buik is bijna een open uitnodiging tot onbedoelde en ongevraagde ervaringen en adviezen. Het is meestal goed bedoelt. Maar ik vond het zelf vaak wel lastig. En had er vaak geen behoefte aan.

Gelukkig wonen we in Nederland en is er een goede controle en begeleiding tijdens een zwangerschap. Ik heb twee keer een bevalling meegemaakt. De eerste keer was ik niet in controle en ben ik bevallen met een indicatie. De tweede keer was ik veel meer in controle en ben ik in mijn gewenste kraamhotel bevallen. Beide keren had ik een geboorteplan.

Tijdens je zwangerschap zal je verloskundige tijdens je bezoek gaan vragen naar je geboorteplan. Het is belangrijk dat jij bewust bent over de keuzes die er zijn en wat er allemaal op je pad zou kunnen komen. Het is een stukje voorbereiding en bewustwording. Let wel op, een geboorteplan kan altijd nog veranderen en wijzigen. En het is een richtlijn, moet er iets gebeuren wat echt medisch noodzakelijk is dan gebeurd dit ook. In een geboorteplan zet je dingen over je bevalling. Waar, hoe en met wie. En ook een stukje ervoor en erna.

Geboorteplan

Een geboorteplan kan je digitaal maken maar mag ook op papier. Je kan dit zelf doen of samen met je verloskundige. Ik heb mijn verloskundige de paar belangrijke punten laten noteren in mijn digitale gegevens. Het gaat erom dat het snel inzichtelijk en leesbaar is voor iedereen die met jouw bevalling te maken heeft. Op het moment suprême moet een deskundige niet een heel boekwerk doorspitten. Als eerste is het belangrijk om na te denken waar je zou willen bevallen. Gangbare keuzes zijn: Het ziekenhuis, een kraamhotel of thuis.

Dan is het goed om na te denken wie je erbij wilt hebben en in welke houding je wilt bevallen. Dan volgt een keuze of je pijnstilling wilt en zo ja welke. Je hebt nog een optie van zelf je baby aanpakken en wie mag de navelstreng doorknippen? Wil je de navelstreng laten uitkloppen en wil je borstvoeding geven? Ook zijn er keuzes voor wat er met de placenta kan gebeuren na de geboorte.

geboorteplan

Bewustwording door geboorteplan

Veel is er mogelijk he? Ik vond het ook heel overweldigend allemaal maar het is echt goed voor het stukje bewustwording. Tijdens je bevalling heb je geen tijd en puf voor dit soort zaken. Daarbij is het interessant om allemaal te weten. Mijn geboorteplan was kort. Ik wilde graag in het kraamhotel met als optie een badbevalling, geen pijnstilling, navelstreng laten uitkloppen, de pasgeboren baby zelf omhoog naar de borst laten kruipen terwijl we huid op huid contact hebben. En ik wilde borstvoeding geven. Mijn man mocht de navelstreng doorknippen. Bij mijn tweede bevalling heb ik nog opgenomen dat ik alleen met mijn man en verloskundige wilde zijn in het kraamhotel.

Ook weet ik van mijn eerste bevalling dat niks zo onvoorspelbaar is als een bevalling. Maar toch is een geboorteplan heel belangrijk. Weet wat je opties zijn en ben bewust ermee bezig. Dan overvalt het al een stuk minder. Ook is het goed om helder dingen als pijnstilling door te nemen. Als je alle informatie tot je moet nemen terwijl je aan het puffen bent, dan komt dit niet echt binnen natuurlijk. Dus als jouw verloskundige er niet zelf over begint, maak het dan zelf bespreekbaar en maak jouw geboorteplan! Denk na over je wensen, noteer deze en als het mogelijk is hoop ik dat ze uitkomen.

Heb of had jij een geboorteplan?

geboorteplan

Leuke boeken voor tijdens je zwangerschap

Wil je inspiratie voor je zwangerschap, bevalling, geboorteplan en alles over je baby? kijk dan bij deze leuke boeken.

Lees ook deze blogs

Wat had jij in je geboorteplan staan?

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.