Voorbereiding op de eerste schooldag – je kleuter naar de basisschool

Wat een mijlpaal! Je kleuter gaat binnenkort voor het eerst beginnen op de basisschool. Natuurlijk wil je je kind hierbij zoveel mogelijk ondersteunen. Hoe kun je je kind helpen bij de voorbereiding op de eerste schooldag? Lees in deze blog onze tips en ervaringen.

voorbereiding op de eerste schooldag

Je kleintje wordt groot: voorbereiding op de eerste schooldag

Je kunt het je vast nog herinneren als de dag van gisteren dat je kindje werd geboren. En dan daarna de periode van slapeloze nachten, voedingen, tandjes en nog veel meer. Maar nu staat je zoon of dochter voor een volgende stap: het is tijd voor de basisschool! Waarschijnlijk voor je kind heel spannend, maar ook voor jou als ouder. Door je samen goed voor te bereiden op deze dag, is de stap een stuk minder spannend en groot!

Wat heb je nodig?

Ik werk zelf als kleuterleerkracht, en ik krijg vaak van de ouders de vraag wat de kinderen precies nodig hebben als voorbereiding op de eerste schooldag. Dit kan per school verschillen, maar meestal zijn deze dingen sowieso handig of nodig: een rugzak, een broodtrommel en drinkbeker. Daarnaast hebben kinderen eigenlijk altijd gymschoenen nodig. Voor de gymschoenen is het handig dat je kind deze zelf aan en uit kan doen. Kies dus bijvoorbeeld voor gymschoenen met klittenband of instappers, en geen veterschoenen. Zo kan je kind zelfstandig aan de slag!

voorbereiding op de eerste schooldag

Tips voor de voorbereiding op de eerste schooldag

Het is een superleuke voorbereiding als je met je kindje zelf een rugzak, broodtrommel en drinkbeker gaat uitzoeken. Zo leef je al een beetje naar dit speciale moment toe, en betrek je het kind in de voorbereidingen. Sowieso is het ook heel leuk om af te spreken dat dit een cadeautje voor de vierde verjaardag van je kindje gaat worden! En het is niet alleen leuk om dit samen uit te zoeken, maar daarnaast ook nog eens handig. Want op sommige scholen zetten de kinderen hun bekers of broodtrommels allemaal bij elkaar op een tafeltje of in een bak. Het is wel heel handig als je zelf dan je eigen beker in de winkel hebt uitgekozen.

Nog een tip: zorg ervoor dat je alle spullen van je kindje voorziet van een naam. Mocht hij of zij dan toch niet weten welke het is, dan biedt dit zeker redding! Daar kun je vaak ook handige naamstickers voor bestellen.

Samen even een rondje rond de school

Bij de meeste scholen worden er wat wenmomenten afgesproken. Zo kan je kind vaak bijvoorbeeld 2 of 3 keer een ochtend meedraaien. De meeste kinderen vinden het heel fijn als ze al een beetje een beeld hebben bij de school, zodat het de eerste keer niet zo’n verrassing is. Handig is om dan in de weken voordat het echt zo ver is, samen eens een rondje rond het gebouw te maken. Wandel samen eens naar school. Dit kun je doen als de school bezig is, zo ziet je kind bijvoorbeeld de spelende kinderen op het schoolplein. Of doe dit juist na schooltijd en laat je kind vast een beetje rondkijken en spelen op het plein. En misschien kun je al wel door de ramen naar binnen spieken!

Voorbereiding op de eerste schooldag: structuur

Voor je kind zal het in het begin best even wennen, en misschien wel een beetje pittig zijn. Als je een weekplanner of kalender hebt, is het heel fijn voor je kind om de structuur van de week duidelijk te krijgen. Op welke dagen ga je naar school? En moet je kind overblijven, of gaat het tussen de middag naar huis? Moet je kind ook nog naar de BSO, bespreek dit dan ook duidelijk van tevoren. Voor sommige kinderen die naar de BSO gaan, is het op het eind van de dag ineens even schrikken als sommige kinderen wel naar huis gaan, maar zij nog niet. Het is daarom verstandig om daar je kind op voor te bereiden. Bespreek ook door wie je kind opgehaald gaat worden die dag. Als je dit met foto’s erbij weergeeft op de kalender, gaat dit je kind veel houvast geven.

voorbereiding op de eerste schooldag

De dag zelf

Als we een blog schrijven over de voorbereiding op de eerste schooldag, dan kunnen we natuurlijk niet voorbij gaan aan de grote dag zelf. Zorg dat je de avond ervoor de belangrijkste spullen al klaar hebt staan: rugzak en gymschoenen. Vergeet ’s ochtends de lunch en het fruit ook niet in te pakken! Ook is het vaak handig om een setje reservekleding in de rugzak te stoppen. Zeker jonge kinderen hebben in het begin nog regelmatig een ongelukje, en het is fijn om dan een eigen setje kleding in de tas te hebben. Vertrek zeker op tijd. Zo loop je op je gemak en hoef je niet te haasten. Ook is het fijner om op tijd op school aan te komen en niet op het laatste moment. Zo is het afscheid wat meer ontspannen.

voorbereiding op de eerste schooldag

Het afscheid: kort en krachtig!

Het afscheid is voor ouders vaak lastiger dan voor het kind. Sommige kinderen zijn hier heel gemakkelijk in, maar voor de meeste kinderen is de eerste schooldag toch echt wel even spannend. Jij kunt het als ouder voor je kind echt een stuk eenvoudiger maken, door het afscheid kort en krachtig te houden. Als je met je kind mee naar binnen mag (nu met de corona maatregelen wordt er ook vaak buiten afscheid genomen), loop je even mee naar de kapstokken. Laat je kind zelf zijn of haar tas en jas ophangen. Geef je kind daarna een dikke kus en eventueel een laatste knuffel.

Spreek af of je nog even zwaait voor het raam en ga daarna naar huis. Dat klink niet heel gezellig, maar werkt voor kinderen het allerbeste. Als kinderen het afscheid al lastig vinden, dan helpt het niet om eindeloos te knuffelen. Het moment van afscheid is dan alleen maar moeilijker. Soms huilen kinderen even kort, maar bij de meeste kinderen is dit niet meer dan een paar minuten. En je kunt er als ouder echt vanuit gaan dat als er iets is, dat de leerkracht jou dan zal bellen. Maar dit is eigenlijk nooit nodig. En dan kun je op het eind van de dag je kind weer ophalen. Niet zomaar een peuter meer, maar een echte kleuter, die voortaan naar de basisschool gaat!

Lees ook deze blogs:

Handige producten

Nog een paar handige producten als voorbereiding op de eerste schooldag.

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.