Skip to Content

Champignon ragout recept een snel en simpel smaakfeestje

Once you go ragout, you never go back. Maar echt. Het is zo heerlijk om zelf ragout te maken. Het is ook echt niet moeilijk. Wel heb je eventjes tijd en aandacht nodig. Maar je kan het vervolgens prima invriezen dus dat scheelt weer wat werk voor de volgende keer. Ook zijn er wat valkuilen maar daarbij ga ik je ook helpen. Dit simpele Champignon ragout recept met pancetta, ui, knoflook en Parmezaan is een smaakfeestje!

Champignon ragout recept, pancetta, ui, knoflook en parmezaanse kaas. Een heel simpel recept en ook voor de roux voor de ragout

Champignon ragout recept

Voor de ragout

  • 50 gram boter
  • 50 gram (patent) bloem
  • 1L bouillon (ik kies runderbouillon van Maggi)

Vulling

Ik begin dit champignon ragout recept met alles snijden*. De ui, knoflook, pancetta en peterselie snij ik fijn en leg ik klaar. Het mag ook grof, het is maar net wat je zelf lekker vindt. De champignons wrijf ik even schoon met een keukenpapiertje voordat ik die snij. Ik neem 1L warm water uit de kraan en los hier runderbouillonpoeder in op. Verder zeef ik het bloem in een bakje. Dit hoeft niet, helpt naar mijn idee wel voor een fluweelzachte ragout. En de boter weeg ik ook alvast af. Dan staat alles mooi klaar!

Roux maken voor ragout

Ik begin mijn champignon ragout recept in een pan met het uitbakken van eerst de ui en knoflook. Dit doe ik een paar minuutjes. Dan voeg ik de champignons toe en peterselie. Ik voeg wat peper, zout en een scheutje sojasaus toe. Ik laat het even staan en dan schep ik het uit de pan in een bord. Niet teveel bakken maar gewoon even lekker bruin laten worden. Mijn pan neem ik even af van binnen met een doekje. Het moet schoon zijn maar het hoeft niet afgewassen te worden. Er mag best wat smaak aan je roux komen.

Roux? Dat is het mengsel wat we nu gaan maken. Ik laat de boter smelten of laag vuur. Het mag niet bruin worden! Dan voeg ik de bloem in 1 keer toe en roer ik het, met een houten spatel*!, tot een papje zonder klontjes. Dit is je roux. Ik laat dit 5 minuutjes een beetje garen op laag vuur. Dan voeg ik een klein beetje bouillon toe. Goed roeren en voeg weer een beetje toe. Herhaal dit totdat er ongeveer 300 ml bij zit en je bodem bedekt is. Ik verwissel mijn houten spatel voor een garde nu. Laat belletjes komen zodat het wat pruttelt. Voeg dan weer bouillon toe, laten pruttelen en ga zo door. We zijn goed op weg naar onzs champignon ragout recept. Hou vol!

Dikte roux voor de ragout

Oké ik raakte even in paniek toen ik mijn champignon ragout recept aan het maken was. Op een bepaald punt schoot ik uit met de bouillon en was het meer soep. Maar geen zorgen. Het pruttelen zorgt voor binding en je ragout wordt echt weer dikker. Zeker als het op het einde afkoelt dan dikt het in. Voeg gewoon telkens wat bouillon toe, roer goed en laat even pruttelen. Laat het nooit aanbranden en blijf goed roeren. Ik heb dit keer ongeveer 900 ml bouillon toegevoegd.

Daarna voeg ik de gebakken pancetta en champignon mengsel toe, roer ik weer met mijn houten spatel. Ik rasp de Parmezaanse kaas erover en klaar is het is! Proef, pas op heet, of er eventueel nog meer nodig is van peper, zout, soja of kaas. De Simpele ragout met champignons dikt in als het afkoelt. Lekker met rijst en salade of in de klassieke bladerdeeg bakjes!

Je kan het ook prima invriezen dus ideaal voor een snelle maaltijd later nog.

Champignon ragout recept, pancetta, ui, knoflook en parmezaanse kaas. Een heel simpel recept en ook voor de roux voor de ragout

Tips Simpele ragout met champignons

De snijplank die ik heb gebruikt komt van Finest. Deze snijplanken kunnen in de vaatwasser.

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.