Aarde zout en vuur. Een explosie uit de natuur.

Aarde, zout en vuur. Het klinkt als een vulkaanuitbarsting. Het resultaat van deze elementen krijgt in het receptenboek met dezelfde titel meer ingetogen vorm. Het resultaat is desondanks niet minder verbluffend. Wat een prachtig receptenboek is dit. Mooi vorm gegeven, prachtige foto’s uit de natuur en natuurlijk ook van de recepten. De recepten in aarde, zout en vuur zijn dan ook gemaakt van ingrediënten uit de bodem van moeder natuur. Pure recepten met weinig toevoegingen. Kortom, aarde, zout en vuur. Koken met groente op het ritme van de seizoenen, zoals de ondertitel aangeeft.

voorkant

Bijzondere eenvoud

Wat een prachtig receptenboek, dacht ik toen ik de voorkant van Aarde, zout en vuur zag. Tja, inmiddels weten jullie dat ik daar wel mijn boeken op uitkies. Ook deze keer weer een gouden greep op het onderdeel receptenboeken. Aarde zout en vuur bevat prachtige foto’s waar je mijmerend boven hangt. Denkend aan mijn jeugd in Zeeuws-Vlaanderen waar de nevel ook zo mooi boven de velden kon hangen. De recepten zijn van een prachtige eenvoud, maar daar gaat het juist om. Inspiratie om terug te keren naar de eenvoud van de eigen moestuin. Wat het bijzonder maakt zijn de kruiden uit de natuur. Wat te denken van daslook, klaverzuur of witte krodde? Maar, ook recepten voor fermenteren, zoals in honing gefermenteerde knoflook. Ik heb een recept voor jullie uitgekozen om te delen. En wat nog mooier is? We hebben een winactie!

Recept Bonensoep met pompoen en boerenkool

ingrediënten

Aarde zout en vuur
 • 120 gram gedroogde bonen (of 240 gram gekookte)
 • ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 400 gram pompoen
 • 30 gram gedroogde tomaten
 • 1 eetlepel raapzaadolie
 • 800 ml groentebouillon
 • 100 gram boerenkool
 • 1/2 tl chilivlokken
 • zout
Aarde zout en vuur
Recept uit Aarde, zout en vuur

Bereidingswijze

 • Laat de bonen een nacht in een ruime hoeveelheid water weken.
 • Giet vervolgens de volgende dag de bonen af en kook ze in vers water in 30 – 35 minuten gaar. Voeg daarna aan het eind zout toe.
 • Hak de ui en knoflook fijn.
 • Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in grove stukken.
 • Snijd de gedroogde tomaten eventueel in stukken.
 • Verhit daarna de raapzaadolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook glazig.
 • Voeg vervolgens de pompen en tomaten toe, giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
 • Laat ongeveer 15 minuten pruttelen op laag vuur, tot de pompoen gaar is.
 • Voeg aan het einde van de kooktijd de bonen toe aan de soep.
 • Snijd daarna de boerenkoolbladeren van de stronk en scheur in hapklare stukken.
 • Pureer een derde van de soep.
 • Doe dit deel vervolgens samen met de boerenkool weer terug in de pan.
 • Warm de soep wer op en laat 2- 3 minuten koken, tot de boerenkool uit elkaar gevallen is.
 • Breng tot slot de soep op smaak met zout, peper en chilivlokken.

Specificaties Aarde, zout en vuur

Uitgeverij: Krautkopf | Auteur: Susann Probst & Yannic Schon | 9789463141314 | september 2021 | 239 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via deze link.

voorkant extra

Winactie Receptenboek Aarde, zout en vuur

aarde zout en vuur

We hebben goed nieuws, want bij MamaScrapelle mogen we van uitgeverij Snor zo’n prachtig receptenboek Aarde, zout en vuur weg geven. Kun jij jouw vriend(in), vader, moeder, broer, zus of echtgeno(o)t(e) hier heel blij mee maken? Doe dan zeker mee!

 • gefeliciteerd Gitty

In ongeveer 2 weken wordt er een winnaar bekend gemaakt en dit wordt gemeld op Facebook en Instagram! De winnaar wordt hier genoemd en ontvangt een mail. Reageren binnen 2 dagen anders moeten we iemand anders loten.

Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 51 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 15-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

34 reacties

 1. Wat een prachtig receptenboek, daar doe ik graag aan mee.
  Daar kan ik mijn dochter heel blij mee maken.
  Ik heb om privéredenen geen Soc.Media meer, maar volg nog wel bloglovin.

 2. Wat gaaf! klinkt als een boek naar mijn hart. Ik ben al jaren bezig met terug te gaan naar de basic. koken en leven zoals omas dat deden. Op natuurlijke wijze griepdrankjes maken, zalfjes en veel groente . Het boek zou een mooie aanvulling zijn. Bij deze bied ik ook aan, dat als je denkt dat spreekt me wel aan, maar weet niet waar te beginnen, dan geef ik je graag tips, en starters van kombucha en melk- en waterkefir

 3. Oh wat een mooi boek. Ik doe heel graag mee, mijn zoon van 22 begint steeds meer zijn kook kunsten te ontdekken, en helpt me altijd graag, ook met lekkere recepten bedenken ed.
  Ik weet zeker dat hij dit enorm leuk zal vinden, en ik stiekem ook, want dan kan ik hem ook eens lenen 😊 , totdat hij samen gaat wonen natuurlijk want dan neemt hij dit boek mee 🧐😀

 4. Back to basic… dat is een mooi streven voor het nieuwe jaar! Met dit mooie kookboek zit het met nieuwe ideeën vast goed!

 5. Bijzondere en zeker geen moeilijke recepten, die groente tot een feestje maken. Dat kan onze jongste wel gebruiken. Als ik mag winnen, houd ik het boek zelf, maar van de gerechten zal het hele gezin smikkelen!

 6. Ik doe mee voor mezelf! Ik hou van koken en eten en probeer al een tijdje duurzamer te leven. Het idee van eten wat het seizoen je brengt vind ik super en ben ook aangesloten bij een lokaal groentepakket. De groenten zijn dus al geregeld, nu de recepten nog 😉

 7. Lekker koken vanuit de basis! Mooi en bijzonder kookboek; zeker anders dan de 1000 in een dozijn die nu in de boekenkast staan.

 8. Mijn vader kan niet koken. Nou ja hij weet hoe je het fornuis moet stoken. En hij hakt en snijd het nodige groen. Dus eten dat op tafel komt is wel te doen. Maar echt lekker of dat het goed smaakt…? Dat is het helaas NIET wat hij klaarmaakt. Bijna 75 jaar en nog steeds heeft hij plezier. Dus met dit leuke kookboek hier. Moet zijn culinaire enthousiasme toch wel eens worden beloond. Dankzij nieuwe recepten iets dat nog niet eerder werd vertoond. Een kleurrijk gezond en heerlijk maal. Ja dat willen wij allemaal 🙂 En mee kunnen genieten van zijn zelfbereide dish. Dat is stiekem mijn allergrootste wish!!! Volg je op Pinterest en hier op je blog. Altijd leuk en gezellig toch?!!

 9. Wat een prachtig mooie cover! Dan kan de inhoud alleen maar nog beter! Ik doe graag mee voor mijn moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.