Flammkuchen maken – een recept met knoflook champignons en tomatensaus variant

Ik ben gek op flammkuchen. Deze Duitse pizza, Tarte Flambée, variatie is nog dunner en knapperiger van bodem. Doorgaans met crème fraîche, zonder kaas. Wij eten het op verschillende manieren maar deze flammkuchen met knoflook champignons is wel echt favoriet. Ook maak ik vaak zelf mijn deeg voor de bodem. Maar niet altijd, in de supermarkt is tegenwoordig heel simpel deeg te koop wat je alleen hoeft uit te rollen. Ideaal voor een snelle maaltijd. Ik heb 2 flammkuchen gemaakt voor ons 4en. 1 is net te weinig en twee net veel. Maar wat over is eten we de dag erna voor lunch of in de avond bij een kommetje soep.

flammkuchen met knoflook champignons
Tarte Flambée

Wat zijn flammkuchen?

Flammkuchen, ook wel bekend als “tarte flambée” in het Frans, is een traditioneel gerecht uit de Elzas-regio in Frankrijk, evenals uit de aangrenzende regio’s van Duitsland en Zwitserland. Het gerecht bestaat uit een dunne, knapperige en rechthoekige deegbodem, die bedekt is met crème fraîche, uien, spek en soms kaas. Het wordt vervolgens gebakken in een houtgestookte oven.

De klassieke versie van flammkuchen is eenvoudig en bevat alleen de basis ingrediënten zoals crème fraîche, ui en spek. Er zijn echter tal van variaties op dit gerecht, waarbij ingrediënten zoals champignons, tomaten, geitenkaas, ham, artisjokken en andere groenten worden toegevoegd. Het is een veelzijdig gerecht dat kan worden gegeten als voorgerecht, hoofdgerecht of als een snack.

Flammkuchen met knoflook champignons recept

  • 2 pakken flammkuchendeeg (Ik had die van Jan)
  • Bakje champignons
  • Bakje spekblokjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • Verse peterselie
  • Kwark of yoghurt
  • Tomatensaus
  • Sojasaus
  • Gedroogde kruiden zoals: knoflook, peterselie, bieslook of Italiaanse kruidenmix
  • Peper en zout
  • Optioneel: stukje courgette, olijven en strooikaas en/of Parmezaanse kaas

Kruiden bij flammkuchen met knoflook champignons: ik kruid zelf mijn saus voor op de flammkuchen. Dit doe ik met: gedroogde knoflookpoeder, gedroogde bieslook, gedroogde peterselie, peper, zout en wat tzatziki kruidenmix of kruidenboter kruidenmix. Heb je dit niet dan kan je ook prima Italiaanse kruiden gebruiken bijvoorbeeld of zelfs alleen maar peper en zout. Jouw smaakfeestje!

Recept Flammkuchen

Ik begin weer met snijden. De ui snij ik in dunne halve boogjes en de knoflook snij ik fijn. Vervolgens maak ik de champignons schoon met een droge theedoek en snij ik in halve plakjes. Ik kies dit keer voor courgette en olijven erbij. De courgette snij ik in kleine stukjes en de olijven halveer ik.

In een bakje doe ik ongeveer 13 eetlepels yoghurt. Daarbij 1 a 2 eetlepels tomatensaus en dan kruiden naar keuze. Ik proef telkens en voeg toe naar eigen smaak. Ik hou van de zurige en romige smaak bij een flammkuchen. En straks komen er spekjes bij die al zout zijn dus ik maak de saus niet te zout! Je basis staat klaar voor flammkuchen met knoflook champignons.

Uitbakken knoflook en champignons

Ik begin met de ui en spekjes aanbakken in een pan, even voor een paar minuten. Dan voeg ik de knoflook toe en laat dit nog een paar minuten mee bakken op medium vuur. Vervolgens mogen de champignons, een scheut sojasaus, peper, zout en ik knip wat verse peterselie erbij. Het hoeft niet doorbakken te zijn want het gaat nog de oven in. Proef of het op smaak is en voeg toe waaraan behoefte is.

Rol je flammkuchen deeg uit, verdeel de saus over beide met de bolle kant van een lepel. Dan schep ik de uitgebakken knoflook champignons er op. Let op dat je geen vocht mee schept! Hierna verdeel ik de gesneden courgette en olijven en als laatste strooi ik wat kaas en Parmezaanse snippers over mij flammkuchen met knoflook champignons. Mijn deeg zegt dat de oven op 250 graden voorverwarmd moet worden.. Mijn kleine oventje gaat maar tot 220 dus ik verwarm daarop. Het afbakken duurt iets langer maar lukt prima!

Je flammkuchen met knoflook champignons zijn klaar als het deeg mooi goudbruin kleurt. Eet lekker alles op of bewaar wat voor de volgende dag met een kop soep.

Tarte Flambée champignons, olijven knoflook

Flammkuchen met tomatensaus recept

Hier is een heerlijk recept voor een Flammkuchen met tomatensaus:

Ingrediënten:

Het deeg:

  • 250 g bloem
  • 150 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Snufje zout

De tomatensaus:

  • 200 g gepelde tomaten (uit blik)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak

De topping:

  • 150 g crème fraîche
  • 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
  • 100 g spekreepjes
  • Verse tijmblaadjes (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

Deeg maken:

  • Meng de bloem, water, olijfolie en een snufje zout in een kom tot een samenhangend deeg.
  • Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad gedurende ongeveer 5-10 minuten tot het soepel en elastisch is.
  • Rol het deeg uit tot een dunne rechthoekige vorm en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.

Tomatensaus bereiden:

  • Pureer de gepelde tomaten in een blender of met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Verhit een beetje olijfolie in een pan en voeg de fijngehakte knoflook toe. Bak de knoflook kort tot het geurig is.
  • Voeg de gepureerde tomaten, gedroogde oregano, zout en peper toe. Laat de saus sudderen op laag vuur gedurende 10-15 minuten, tot hij iets is ingedikt.

Topping aanbrengen:

  • Verdeel de crème fraîche gelijkmatig over het uitgerolde deeg.
  • Verdeel de tomatensaus over de crème fraîche.
  • Beleg de Flammkuchen met de dunne uienringen en spekreepjes.
  • Bestrooi met verse tijmblaadjes, zout en peper naar smaak.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven) of 240°C (conventionele oven).
  • Bak de Flammkuchen in de voorverwarmde oven gedurende 10-12 minuten, of tot het deeg knapperig en goudbruin is en de topping gaar is.

Tips voor perfecte Flammkuchen variatie recepten

  • Ik gebruik bewust dierlijke bio spekjes. Dit voor de smaak en omdat we het lekker vinden. Liever vega? Kies dan vega spekjes of zelfs de shoarma reepjes van Vivera zouden lekker zijn hierbij. Vega spekjes vind ik zelf niet zo lekker en vega shoarma komt qua zoutheid dichter bij de smaakbeleving van dierlijke spekjes
  • De saus maak je geheel zelf op smaak. Je kan ook crème fraîche gebruiken. Yoghurt en kwark zijn de gezonde optie als je dit belangrijk vindt
  • Ik heb gewoon witte champignons gebruikt voor flammkuchen met knoflook champignons. Je kan uiteraard andere champignons of een mix hiervan gebruiken
  • Sojasaus is een lekkere umami, hartige, smaakmaker. Je kan ook Maggie gebruiken of wat bouillonpoeder.
  • De verse courgette is heel lekker erbij en weer een gezond element
  • Normaal maak je pizza of flammkuchen met ongebakken ingrediënten. Ik kies bewust voor dit kort aanbakken zodat de ui zachter wordt en de knoflook plus alle smaken lekker ontwikkelen al. Flammkuchen bakken relatief kort in de oven en dit vooraf doen zorgt voor een lekkere smaakontwikkeling
  • Kaas “hoort” eigenlijk niet en is ook niet gezond. Dus die keuze kan je zelf maken of je dit wel of niet gebruikt
  • Wil je maar 1 flammkuchen maken? Halveer de ingrediënten voor de saus. De champignons kan je ook halveren maar je kan ook gewoon alles uitbakken en wat je overhoudt lekker op toast eten voor de lunch
  • Ook lekker een recept voor vegan shoarma met simpele knoflooksaus
  • Of wat dacht je van deze ratatouille? Of gezonde roomsaus
  • Sommigen mensen knippen hun pizza of flammkuchen.. Wat doe jij?
flammkuchen met knoflook champignons
Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.