Ratatouille saus – een vegan stoofpotje bomvol groenten

Ratatouille, wie denkt er nu aan die muis van de film? Ik vind ratatouille een prachtig Frans woord. Het betekend zoiets als “allegaartje”. Het originele recept heeft wel een paar vaste basis vereisten.. waar ik me niet aan houd. Het is een Frans gerecht van gestoofde groentes en eigenlijk kent elke streek en land wel weer een variatie hierop. Met dit basisrecept Ratatouille saus leg ik een simpele basis uit. Die uiteraard eenvoudig, gezond, lekker, budget en smaakvol is!

Basisrecept Ratatouille saus, en simpel en vegan groentestoofpotje. Lekker budget, eenvoudig, gezond en smaakvol. Breng op jouw smaak.

Basisrecept Ratatouille saus

 • Groente naar keuze
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • Fles passata
 • Kruiden naar keuze
 • Dadels of ontbijtkoek
 • Peper en zout
 • Water
Basisrecept Ratatouille saus, en simpel en vegan groentestoofpotje. Lekker budget, eenvoudig, gezond en smaakvol. Breng op jouw smaak.

Mijn voorkeur voor groente: Wortels, courgette, olijven en rode paprika
Mijn voorkeur voor kruiden: Gerookt paprika poeder, kipkruiden en koekkruiden

Ik begin met de ui en knoflook fijn te snijden op mijn snijplank. Daarna snij ik de groentes. De paprika in korte reepjes, wortel in halve plakjes, courgette in halve, halve plakjes en ook de olijven halveer ik. Courgette is eerder gaar dus die snij ik wat dikker. En ik vind het leuk om verschillende formaten te hebben, dat geeft dit recept voor ratatouille saus wat meer charme. Als alles gesneden is verhit ik wat olie in een pan en begin ik met de ui en knoflook fruiten. Daarna voeg ik een eetlepel gerookt paprikapoeder en kipkruiden toe. Dit laat ik lekker even bruisen, blijf goed roeren!

Daarna voeg ik de gesneden groentes toe en wat water. Niet alles hoeft onder water te staan. Gewoon wat water zodat de groentes met de deksel op de pan en laag vuur, gaar kunnen stoven. Hebben de groentes voor jou de fijne bite? Dan mag de fles passata erbij en 4 dadels of een plak ontbijtkoek. Ik voeg nu ook een theelepeltje koekkruiden toe en wat peper en zout. Laat vervolgens alles lekker stoven op laag vuur. De ratatouille kan direct gegeten worden, maar hoe langer het staat hoe lekkerder het wordt. Proef en voeg toe totdat dit basisrecept ratatouille saus naar jouw smaak is. Lekker met brood, rijst of pasta.

Basisrecept Ratatouille saus, en simpel en vegan groentestoofpotje. Lekker budget, eenvoudig, gezond en smaakvol. Breng op jouw smaak.

Tips

 • Dit recept is ook perfect voor restjes (gekookte) groente. Voeg wat aubergine, boontjes, bloemkool of wat dan ook toe. Ik kies wel vaak voor de voorkeur van mijn aangegeven groentes hierboven.
 • De dadels / ontbijtkoek zorgt voor een aangenaam zoetje en dat de saus wat indikt. Ik begin meestal met 4 dadels of een plak ontbijtkoek, soms voeg ik nog wat toe. De ratatouille saus is elke keer weer iets anders.
 • Is je saus te waterig van je basisrecept ratatouille? Laat dan de deksel er even af als het pruttelt. Dan verdampt het vocht. Voeg eventueel wat extra dadels/ontbijtkoek toe. Is je saus te dik? Voeg wat water toe.
 • Mijn kip- en koekruiden bestaan uit een samengestelde mix die ik erg lekker vind. Kijk maar op de onderstaande foto voor de ingrediënten. Je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld kaneel i.p.v. koekkruiden.
 • Omdat je zelf gaat kruiden kan het soms wat flauw uitpakken. Mis je een bepaalde smaakversterker? Voeg dan wat bouillonpoeder toe of een scheutje sojasaus.
 • De basisrecept ratatouille is in principe snel klaar, maar het zijn wel smaken die nog ontwikkelen. Dus vaak is het lekkerder als je het eerder maakt en gewoon lekker even laat staan, zonder vuur, en in de avond weer opwarmen.
 • Verse kruiden zoals peterselie en koriander zijn ook een erg lekkere toevoeging.
 • Wij eten het graag met die grote macaroni boogjes en wat strooikaas.
 • Wat meer pit? Voeg wat verse gember toe en/of chilipoeder.
 • Probeer deze Pasta met gezonde roomsaus en champignons ook eens.
 • Ik weet niet of alle ontbijtkoek vegan, ik weet dat er soms honing aan toegevoegd wordt. Maar check dus altijd zelf even de ingrediënten als je de Ratatouille saus vegan wil hebben.

Linkjes basisrecept ratatouille saus

Basisrecept Ratatouille saus, en simpel en vegan groentestoofpotje. Lekker budget, eenvoudig, gezond en smaakvol. Breng op jouw smaak.

Lees ook deze blogs

Ga jij aan de slag met dit basisrecept ratatouille saus?

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.