Skip to Content

tomaten-groentesoep een lekker en simpel recept

Tijd voor een nieuw en simpel soepje! Ik ben zo blij dat ik dit weer zelf ben gaan maken. Het is echt simpel, gezond en zo de moeite wat mij betreft. Ook deze simpele tomaten-groentesoep, wat een feestje! Uiteraard kan je het nog vullen met balletjes en vermicelli, maar de basis is al lekker en hier thuis goedgekeurd. Het recept is voldoende voor een pan vol, dus ongeveer 4/5 personen.

simpele tomaten-groentesoep. Snel, gezond en smaakvol, dat is dit eenvoudige recept! Maak het naar eigen smaak. SImpel en snel

Recept simpele tomaten-groentesoep

  • Een soeppan en staafmixer is handig voor erbij

Dit recept van simpele tomaten-groentesoep begin ik met de ui en knoflook fijnsnijden. Daarna snij ik de wortel en selderij in grove stukken. In een pan verhit ik wat olie en ik fruit in ongeveer 5 minuutjes de ui en knoflook. Dan voeg ik de tomatenpuree toe en een eetlepel water. De tijmblaadjes en wat peper en zout voeg ik toe. Ik roer alles goed door elkaar en doe dit voor ongeveer 3 minuten op medium tot laag vuur.

Ik had een mix van een aantal grote tomaten en een paar kleine snacktomaatjes voor deze simpele tomatensoep. De grote snij ik in vieren en de kleintjes laat ik zo. Dit voeg ik nu toe in de pan, roeren, en dan de 750 ml water erbij en aan de kook brengen. Als het kookt voeg ik de bouillonblokjes toe en laat het even rustig pruttelen voor ongeveer 15/20 minuten. Daarna maak ik het glad met een staafmixer, voeg eventueel de melk toe en klaar is je simpele tomaten-groentesoep! Breng desgewenst op smaak met peper, zout, sojasaus, extra bouillonpoeder of wat je maar lekker vindt. Hoe langer het staat, hoe lekkerder de smaken.

Tomatensoep met balletjes en vermicelli variant

Ben je meer op zoek naar een tomatensoep met balletjes en vermicelli? Ook dan heb ik een simpel recept voor je:

Ingrediënten:

  • 800 g rijpe tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 g rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 50 g vermicelli
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse basilicumblaadjes voor garnering (optioneel)

Instructies Tomatensoep met balletjes en vermicelli:

  1. Bereid de gehaktballetjes voor:
    • Meng het rundergehakt, ei, paneermeel, zout en peper in een kom tot alles goed gecombineerd is.
    • Rol kleine balletjes van het gehaktmengsel ter grootte van een theelepel en leg ze opzij.
  2. Bak de groenten:
    • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot deze zacht en lichtbruin is, ongeveer 5 minuten.
    • Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee tot het geurig is.
  3. Voeg de tomaten toe:
    • Voeg de blokjes tomaat toe aan de pan en laat ze ongeveer 5 minuten sudderen tot ze zacht zijn geworden en hun sappen hebben vrijgegeven.
  4. Maak de tomatensoep:
    • Giet de groentebouillon in de pan en breng aan de kook. Zodra de soep kookt, voeg je de gehaktballetjes toe en laat je ze ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn.
    • Voeg de vermicelli toe aan de soep en laat nog eens 5 minuten koken, of volgens de aanwijzingen op de verpakking van de vermicelli, tot ze gaar zijn.
  5. Proef en breng op smaak:
    • Proef de soep en voeg indien nodig extra zout en peper toe naar smaak.
  6. Serveer:
    • Schep de hete tomatensoep met balletjes en vermicelli in kommen en garneer indien gewenst met verse basilicumblaadjes.
    • Serveer de soep warm met wat vers brood of knapperige crackers aan de zijkant.

Handig om te weten

  • Als je deze simpele tomaten-groentesoep gaat pureren* pas op want het is heel heet en je wilt geen hete spetters op je armen
  • De melk zorgt voor een aangenaam roompje. Je kan dit vervangen voor ricotta of gewoon niet toevoegen
  • De verhoudingen luisteren niet heel nauw, een wortel of tomaat meer of minder geeft niet
  • Ik haal de blaadjes van een gedroogd tijmtakje maar je kan ook gedroogde tijm uit een potje gebruiken
  • Deze simpele tomaten-groentesoep is lekker zoals het is maar ook een prima basis. Voeg andere groentes toe, balletje, vermicelli, kaas, room, gebakken uitjes, kruiden, kaas of wat je maar lekker vindt
  • Kies echt kwalitatieve tomaten, dus met smaak, dit is van directe invloed op de smaak van je soep!
  • Probeer ook eens dit lekker soepje: Courgette citroensoep, een simpel en gezond recept
  • Of dit snelle pasta gerecht met tomaatjes

Handige linkjes

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.