Simpele bolognese saus, een snelle en smaakvolle variant

Veel mensen denken bij bolognese saus aan tomatensaus. Maar dat klopt niet, het betekend namelijk vleessaus! De basis is dan ook meerdere soorten vlees die langzaam garen in allerlei lekkers en zo ontstaat een “droge” saus die perfect samengaat met bijvoorbeeld pasta of lasagne vellen. De traditionele manier is mijn favoriet, maar vandaag ga ik voor simpel, sneller en meer groente. Ik gebruik veel meer wortel en bleekselderij en ik moet zeggen dat het resultaat aangenaam lekker is! Dit recept is voldoende voor een flinke pan.

simpele bolognese saus

Recept Simpele bolognese saus

 • 500 gram rundergehakt
 • 200 gram spekblokjes
 • 400 gram wortels
 • 300 gram bleekselderij
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 uitjes of 1 grote ui
 • Fles of pak passata van 500 gram
 • 1 laurier blaadje
 • Blikje geconcentreerde tomatenpuree
 • 150 ml runderbouillon
 • 150 ml witte wijn
 • Olijfolie en eventueel roomboter
 • Peper en zout
 • Lekker met pasta, kaas en salade

Het klinkt als veel werk misschien deze simpele bolognese saus, maar dat valt reuze mee. Ik meet de wijn en runderbouillon af. Voor de bouillon gebruik ik warm water waar ik runderbouillonpoeder in schep en vervolgens meng. Daarna snij ik de wortel en bleekselderij grof en maal dit fijn in mijn hakmolen. Alleen nog de ui en knoflook fijnsnijden en klaar zijn je voorbereidingen!

In een pan doe ik een flinke scheut olijfolie en een blokje roomboter, als dit gesmolten is voeg ik de fijngesneden knoflook en ui toe. Dit roer ik even een minuutje door en dan voeg ik de spekblokjes toe. Samen laat ik dit 5 minuten bakken terwijl ik soms roer. Vervolgens mag je het gehakt toevoegen en dit rul meebakken. Ik voeg alvast een beetje zout en peper toe ook. Als het gehakt rul is voeg je de wortel/selderij mengsel toe. Meng goed door voor 5 minuten. Een goed begin van je simpele bolognese saus.

Afblussen

Blus je simpele bolognese saus nu af met de witte wijn. Ik zet mijn vuur op medium en laat de wijn verdampen in ongeveer 10 tot 15 minuten. Blijf wel roeren. De alcohol verdampt dus geen zorgen als kinderen mee-eten. Als het verdampt is voeg ik een flinke eetlepel tomatenpuree toe, de runderbouillon, passata, laurierblad en nog wat peper en zout. Roer goed door en zet je vuur laag. Deksel er schuin op en laat lekker even pruttelen voor minimaal een half uurtje. Je simpele bolognese saus kan je nog op smaak brengen met peper, zout of meer tomatenpuree.

Na het half uur is het klaar, maar hoe langer je het laat staan hoe lekkerder die wordt. Het mag, eigenlijk moet, een droge saus worden. Niet te nat dus, tenzij jij dit lekker vindt. Het is jouw pan met simpele bolognese saus dus maak het zoals jij lekker vind. De saus is iets zoeter dan je misschien gewend bent maar dat komt doordat er meer wortel in zit dan “hoort”. Ik had zin in veel groente en een simpele bereiding. De smaak komt goed in de buurt van een traditionele bolognese saus, maar is dan iets zoeter.

Eet smakelijk! Lekker met pasta, olijven, kaas en een frisse salade.

Tips simpele bolognese saus

 • In het originele recept voeg je ook half om half gehakt toe. 400 gram rundergehakt en 200 gram half om half gehakt
 • Ook gebruik je eigenlijk pancetta, wat Italiaanse spek is
 • Je kan ook andere bouillon gebruiken
 • Origineel hoort er ook 100 ml melk bij, dit mag je nog toevoegen maar hoeft niet. Het zorgt voor wat meer gelaagdheid in de smaak
 • In plaats van passata kan je ook 2 blikken gepelde tomaten gebruiken die je in een zeefje prakt met een vork
 • Mijn recept voor traditionele bolognese saus
 • Deze saus kan je prima invriezen
 • Meer of minder wortel/bleekselderij is niet erg
 • Is het je opgevallen dat je geen kruiden, en zeker geen Italiaanse kruiden gebruikt in deze simpele bolognese saus? Dat is dus helemaal niet nodig door optimaal gebruik te maken van de puurheid van producten! Zo mooi is dat aan de Italiaanse keuken
 • Trek in Mexicaans? Check dit recept: Vegan bonenschotel, een eenvoudig lekker en budget recept
 • Van een echte Italiaan heb ik geleerd om de kern uit een knoflookteentje te halen. Dit zou zorgen voor minder knoflook in je adem
 • Je handen maak je schoon met zeep en suiker! Weg vieze knoflook en uien geurtjes aan je vingers. Je scrubt de geurmoleculen kapot namelijk

Laat je weten als je dit recept van Simpele bolognese saus gaat maken?

Handige linkjes

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.