Ragû alla potentina, bijzonder om te proeven én te maken.

Ragû alla potentina? Na alle recepten met groenten is het misschien vreemd. Ik heb recent meegedaan aan de veggie-challenge. Daardoor eten wij structureel minder vlees. Nog twee keer in de week. Op die momenten maak ik dan wel iets bijzonders klaar. Zeker als het zondag is. Kortom, een soort van ‘sunday roast’. Bijvoorbeeld dit Italiaanse recept met varkensvlees. Heel bijzonder om te maken en ook heerlijk om te eten. Het kost even wat aandacht om het stuk vlees op te binden, maar het is echt de moeite waard. Ragû alla potentina oftewel varkensvlees met pecorino sudderend in tomatensaus met witte wijn.

Ragû alla potentina. Delicious

Ragû alla potentina

Eind vorig jaar kreeg ik het recept van ragû alla potentina toegestuurd. Toen ik het recept las vond ik het in eerste instantie nogal bewerkelijk. Daar moest ik de tijd voor nemen. Maar het recept liet mij niet los. Want ik vond het een bijzonder recept. Pecorino en dan opgerold in varkensvlees. Lang in de oven en daarna uit elkaar trekken als een soort pulled porc. En het klinkt ook zo lekker: Ragû alla potentina. Ik nam er dan ook de tijd voor. Uiteindelijk is het allemaal niet zo bewerkelijk. Alleen het opbinden van het stuk vlees vraagt even aandacht. Daarna heb je een verrukkelijke en wel heel bijzondere maaltijd. Ragû alla potentina. Het is van Delicious, maar het ís ook delicious! Daarom, het proberen zeker waard. En vast ook héél lekker met de Amalfi-citroentaart als toetje.

Ingrediënten Ragû alla potentina

Ragû alla potentina ingredienten
  • Hoofdgerecht (6 personen)
  • Bereiden ± 50 min. | stoven ± 3 uur
  • 100 g pecorino
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tl chilivlokken
  • ½ bosje bladpeterselie, fijngesneden
  • ½ tl versgeraspte nootmuskaat
  • 1 kg procureur, zonder vetrandjes, ingesneden en opengeklapt tot één dikke lap
  • 8 plakjes pancetta evt. 4 plakjes lardo of vetspek
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 800 g gepelde tomaten uit blik, geprakt
  • 100 ml droge witte wijn
  • 500 g mafaldine of verse tagliatelle

Bereidingswijze Ragû alla potentina

  • Snijd de helft van de pecorino in blokjes van 1 cm en meng met de knoflook, chilivlokken, peterselie en nootmuskaat.
  • Leg drie stukken keukentouw van ± 30 cm. Verticaal op je werkblad met een tussenruimte van ± 5 cm. Leg horizontaal in het midden nog een stuk keukentouw van dezelfde lengte.
  • Leg hierop, met de korte kant naar je toe, het vlees.
  • Verdeel het pecorinomengsel erover, laat rondom een rand van 2 cm vrij.
  • Verdeel de pancetta over de pecorinovulling en eventueel de plakjes lardo.
  • Klap de bovenkant van het vlees tot het midden dicht en doe met het onderste deel hetzelfde zodat je een rol hebt. Bind de rol stevig op met keukentouw.
  • Verhit de olie in een braadpan, leg de rollade erin en braad hem op matig tot hoog vuur in 8-10 min. rondom aan. Voeg elke keer dat je hem keert wat olie of 1 eetlepel water toe.
  • Draai het vuur laag, voeg de tomaten en de wijn toe en strooi er wat zout en peper over.
  • Laat de rollade in ± 3 uur gaar worden, waarbij je hem om de 30 min. keert. Voeg tussentijds een scheutje water toe als de saus te droog wordt.

Stap 2 uit elkaar trekken

  • Neem de rollade uit de pan en laat hem iets afkoelen. Verwijder het keukentouw en trek het vlees in draadjes.
  • Breng de saus aan de kook en laat hem indien nodig op middelhoog vuur ± 5 min. inkoken. Schep het vlees door de saus.
  • Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en vang 80 ml van het kookvocht op.
  • Schep de pasta om met de saus. Als de saus te dik is, voeg je wat van het opgevangen kookvocht toe.
  • Schep de ragû alla potentina in een grote schaal en rasp de resterende pecorino erover.

Eetsmakelijk!

Specificaties kookboek

delicious italie Ragû alla potentina

Het recept van de Ragû alla potentina is te vinden in dit kookboek: Auteur: Delicious. Magazine|Uitgever: Fontaine uitgevers| 9789059569430  | juli 2019| 192 pagina’s |Meer informatie vind je hier

Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 49 jaar, moeder van een 7-jarige dochter en een 13-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. Daarnaast ben ik vorig jaar gestart met een eigen coachingspraktijk. In dit nieuwe jaar zal ik regelmatig een blog schrijven over coaching en mindfulness.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.