Kerstmenu 2019 gebak: Amalfi-citroentaart van Jamie Oliver

Sinterklaas is net het land binnen en zijn verjaardag is nog niet geweest. Toch ben ik al sinds eind oktober bezig met de vraag: wat eten we eerste en tweede kerstdag? In de winkel kijk ik rond, ik blader in receptenboeken om ideetjes op te doen. Gedurende de dag proef ik de verschillende smaken in mijn mond. Inmiddels is mijn kerstmenu 2019 voor beide dagen bijna rond. Voor jullie alvast een voorproefje. Het zijn geen simpele gerechten om te maken, maar wel overheerlijk en succes gegarandeerd! Vandaag een hoofdrol voor gebak en meer specifiek de Amalfi-citroentaart van Jamie Oliver.

Kerstmenu 2019, Amalfi-citroentaart bij de koffie

Eerste kerstdag komen mijn ouders steevast rond 10.30. Dus, voordat we gaan lunchen is het eerst tijd voor een  kopje koffie met een heerlijk stukje taart. Dit jaar heb ik gekozen voor de Amalfi-citroentaart van Jamie Oliver uit zijn receptenboek Jamie kookt Italië. Een heerlijke frisse taart met een vleugje zomer. Heerlijk! Eventueel ook als dessert te serveren met een bolletje ijs of vruchten. De taart vraagt enige tijd, maar is absoluut de moeite waard. Ik moet bekennen dat ik er om 5.00 voor uit mijn bed gekomen ben om de taart 1,5 uur in de vriezer te zetten. Daarna om 6.30 in de oven. Zo gek als ik ben geweest hoef jij niet te zijn, maar het is echt de moeite waard. Een perfect recept met een goddelijk resultaat.

Amalfi-citroentaart – witte wijn, olijfolie en vanillebodem

ingredienten Amalfi-citroentaart

Bereidingstijd: 2,5 uur (inclusief koelen)

Voor 10 – 12 personen

Uit: Jamie kookt Italië, van Jamie Oliver

BODEM

bodem Amalfi-citroentaart
  • 250 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 50 g poedersuiker, plus extra om te bestuiven
  • 75 ml olijfolie
  • 75 ml greco di tufo (witte wijn)
  • ½ tl vanillepasta

Vanillepasta kan je makkelijk zelf maken. Recept via deze link.

VULLING

vulling Amalfi-citroentaart
  • 5 grote citroenen
  • 500 g ricotta van goede kwaliteit
  • 150 g suiker
  • 2 grote eieren

Bereidingswijze Amalfi-citroentaart

  • Doe de bloem met de poedersuiker en een flinke snuf zeezout in een grote kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de olie, wijn en vanillepasta.
  • Klop alles langzaam met een vork door elkaar tot het deeg een bal vormt. Stort het op een met bloem bestoven werkvlak, kneed het een paar minuten door, wikkel het in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Wikkel het losjes om je deegroller, rol het over een springvorm van 25 cm uit en druk het voorzichtig tegen de rand.
  • Snijd de randjes bij en plak eventuele scheurtjes dicht.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem, dek af met plasticfolie en zet de deegbodem 1 uur en 30 minuten in de vriezer.

Deel 2 bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bak de deegbodem wanneer de tijd erop zit 25 minuten blind, of tot hij licht goudbruin is.
  • Rasp intussen de schil van 1 citroen, pers de citroenen uit totdat je 150 ml sap hebt.
  • Klop het sap en de rest van de ingrediënten voor de vulling met de hand of in een keukenmachine door elkaar.
  • Giet het mengsel in de deegbodem en bak de taart 30 minuten in de oven. Bestrooi hem 5 minuten voor het einde van de baktijd met poedersuiker en de geraspte citroenschil.
  • Laat de taart op een rooster afkoelen – hij is nog een beetje lobbig, maar stijft tijdens het afkoelen verder op.
  • Stuif er nog wat extra poedersuiker over.
  • Snijd hem in punten en zet de Amalfi-citroentaart op tafel.
Amalfi-citroentaart
Calorieën Vet Verz. Vet Eiwit Koolhyd. Suiker Zout vezels
323 kcal 14,4 g 4,9 g 8,5 g 41,5 g 22,8 g 0,2 g 0,8 g

© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 Veg)

Jamie kookt Italie Amalfi-citroentaart
Facebook Comments

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Jullie kennen me inmiddels via de reviews die ik af en toe schrijf.
Onder de rubriek Lweethetwel zal ik regelmatig een blog plaatsen met een verhaal of tips en ideeën waar jullie hopelijk wat aan hebben.

De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Nu valt het bij ons nog wel mee, want wij werken beiden niet full-time, maar dan nog. Iedere dag is er wel iets te doen, zoals training, zwemles of avondwerk. Daarnaast ben ik spaarzaam opgevoed. Ik zal niet snel iets weggooien en zoek dan recepten waarmee ik het eten kan opmaken. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, want ik kook graag. Vandaar deze vaste rubriek met verschillende thema's. . En zo af en toe zal ook hier een gast een blog plaatsen. En wie weet wordt het wel L&Lwetenhetwel.
L weet het wel