Citroentaart Jamie Oliver – een heerlijk Italiaans recept

Wat eten we eerste en tweede kerstdag? In de winkel kijk ik rond, ik blader in receptenboeken om ideetjes op te doen. Gedurende de dag proef ik de verschillende smaken in mijn mond. Inmiddels is mijn kerstdiner voor beide dagen bijna rond. Voor jullie alvast een voorproefje. Het zijn geen simpele gerechten om te maken, maar wel overheerlijk en succes gegarandeerd! Vandaag een hoofdrol voor gebak en meer specifiek de Amalfi- citroentaart van Jamie Oliver.

Kerstdiner, Citroentaart Jamie Oliver bij de koffie

Eerste kerstdag komen mijn ouders steevast rond 10.30. Dus, voordat we gaan lunchen is het eerst tijd voor een kopje koffie met een heerlijk stukje taart. Soms gaan we gewoon voor slagroomtaart maken, maar dit jaar heb ik gekozen voor de Amalfi-citroentaart van Jamie Oliver uit zijn receptenboek Jamie kookt Italië. Een heerlijke frisse taart met een vleugje zomer. Heerlijk! Eventueel ook als dessert te serveren met een bolletje ijs of vruchten. De taart vraagt enige tijd, maar is absoluut de moeite waard. Ik moet bekennen dat ik er om 5.00 voor uit mijn bed gekomen ben om de taart 1,5 uur in de vriezer te zetten. Daarna om 6.30 in de oven. Zo gek als ik ben geweest hoef jij niet te zijn, maar het is echt de moeite waard. Een perfect recept met een goddelijk resultaat.

Wil je na deze taart nog een lekkere taart maken met fruit kijk dan eens naar dit heerlijke recept van Bananentaart van Cheryl!

Citroentaart Jamie Oliver – witte wijn, olijfolie en vanillebodem

ingrediënten Ben je op zoek naar iets bijzonders voor bij de koffie op eerste of tweede kerstdag? Probeer dan eens de citroentaart van Jamie Oliver!

Bereidingstijd: 2,5 uur (inclusief koelen)

Voor 10 – 12 personen

Uit: Jamie kookt Italië, van Jamie Oliver

Bodem

bodem Ben je op zoek naar iets bijzonders voor bij de koffie op eerste of tweede kerstdag? Probeer dan eens de citroentaart van Jamie Oliver!
  • 250 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 50 g poedersuiker, plus extra om te bestuiven
  • 75 ml olijfolie
  • 75 ml greco di tufo (witte wijn)
  • ½ tl vanillepasta

Vanillepasta kan je makkelijk zelf maken. Recept via deze link.

Vulling – Citroentaart Jamie Oliver

vulling Amalfi-citroentaart

Bereidingswijze Amalfi-citroentaart

  • Doe de bloem met de poedersuiker en een flinke snuf zeezout in een grote kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de olie, wijn en vanillepasta.
  • Klop alles langzaam met een vork door elkaar tot het deeg een bal vormt. Stort het op een met bloem bestoven werkvlak, kneed het een paar minuten door, wikkel het in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Wikkel het losjes om je deegroller, rol het over een springvorm van 25 cm uit en druk het voorzichtig tegen de rand.
  • Snijd de randjes bij en plak eventuele scheurtjes dicht.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem, dek af met plasticfolie en zet de deegbodem 1 uur en 30 minuten in de vriezer.

Deel 2 bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bak de deegbodem wanneer de tijd erop zit 25 minuten blind, of tot hij licht goudbruin is.
  • Rasp intussen de schil van 1 citroen, pers de citroenen uit totdat je 150 ml sap hebt.
  • Klop het sap en de rest van de ingrediënten voor de vulling met de hand of in een keukenmachine door elkaar.
  • Giet het mengsel in de deegbodem en bak de taart 30 minuten in de oven. Bestrooi hem 5 minuten voor het einde van de baktijd met poedersuiker en de geraspte citroenschil.
  • Laat de taart op een rooster afkoelen – hij is nog een beetje lobbig, maar stijft tijdens het afkoelen verder op.
  • Stuif er nog wat extra poedersuiker over.
  • Snijd hem in punten en zet de citroentaart van Jamie Oliver op tafel.
Amalfi-citroentaart
Foto uit het kookboek
Calorieën Vet Verz. Vet Eiwit Koolhyd. Suiker Zout vezels
323 kcal 14,4 g 4,9 g 8,5 g 41,5 g 22,8 g 0,2 g 0,8 g

© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 Veg)

Ben je op zoek naar iets bijzonders voor bij de koffie op eerste of tweede kerstdag? Probeer dan eens de citroentaart van Jamie Oliver!

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Laat je het weten als je de citroentaart van Jamie Oliver hebt gemaakt? Heb je het nieuwste kookboek Een al gezien?

Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.