Pulled pork – Een lekker broodje vlees uit de slowcooker

Wie houdt er nou niet van een lekker broodje af en toe? Wij zijn thuis gek op broodjes lekker vlees en zelf ben ik erg fan van pulled pork. Ik ben dan ook enorm gelukkig met onze multicooker. Graag deel ik met jullie dit recept voor pulled pork. Ideaal voor zowel lunch als avondeten. Ook een goede tip voor feestjes, maak dan wel iets meer.

Broodje pulled pork
Broodje pulled pork

Slow cooking en mals vlees

De slowcooker, of multicooker*, is ideaal om zonder moeite heerlijke recepten te maken. Als het eenmaal aanstaat hoef jij alleen nog maar te wachten. Voor het bereiden zelf ben je nog geen kwartier bezig. Mals vlees of stoofpotten zijn gemaakt in een handomdraai en smaken heerlijk. Ik deel zo hoe ik mijn pulled pork maakte.

Dit is een ideaal basisrecept, naar smaak kun je natuurlijk nog variëren. Als avondeten kun je je broodje nog opleuken of passende bijgerechten maken. Voor groepen of feestjes is hier veel van maken handig. Niet alleen hoef je namelijk zelf geen uren in de keuken te staan, maar je kunt iedereen gewoon zijn broodje laten maken, zo hoef je dus voor het opdienen ook niks meer te doen. Ook lust vrijwel iedereen het. Voor de lekkerste smaak marineer je het vlees een dag van te voren. Heb geduld, want de tijd maakt dat het vlees zo heerlijk mals word.

Pulled pork ingrediënten

  • 1 kilo schouderkarbonade of procureurlappen
  • 2 uien

Voor kruidenmix:

  • 2 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels piment
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder

Voor de saus van de Pulled pork:

  • 25 ml rode wijn azijn
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 theelepel suiker
  • halve theelepel chilivlokken
  • snufje peper, zout, nootmuskaat

Bereiden van de pulled pork

  • Mix de ingrediënten voor de kruidenrub. Dit kan natuurlijk van te voren. Je kunt zelf vast een voorraadje maken met een vijzel*.
  • Kruid het vlees. Masseer de kruiden er goed in. Eventueel kun je dit al tot en dag van te voren doen en de kruiden laten intrekken. Leg in dit geval het vlees in folie in de koelkast na het kruiden.
  • Meng de ingrediënten voor de saus.
  • Snij de uien in halve ringen.
  • Doe de ui in de slowcooker. Leg hier boven op het vlees en bedek met de saus.
  • Zet de slowcooker op high voor 5,5 uur.
  • Na deze tijd kun je het vlees gemakkelijk uit elkaar trekken. Dit gaat het gemakkelijkst met twee vorken. Verdeel de pulled pork over de broodjes.

Lekker voor erbij

De broodjes pulled-pork eten wij het liefste met smoked barbecuesaus of knoflooksaus. Ook erg lekker op zo’n broodje is sla of rode kool. Écht een aanrader! In dit geval maakte ik een schaal komkommersalade als bijgerecht. Coleslaw, rode kool salade of een andere salade smaken hier erg lekker bij en maken het toch wat gezonder. Wul je iets vullenders? Probeer dan een koude pastasalade voor erbij, of aardappeltjes als extra bijgerecht.
Wij gebruikten normale witte bollen, maar hamburgerbroodjes of vers afgebakken brood zoals een ciabatta zijn zeker aanraders om te proberen.

Tips en variaties

  • Procureur is het meest populair om te gebruiken voor dit gerecht. Schouderkarbonade is ongeveer hetzelfde, maar hier zit nog bot in. Houdt er rekening mee dat je dit er af haalt en eventueel ietsje meer haalt.
  • Je kunt dit slowcooker gerecht op zich ook aanpassen op de multicooker. Op high pressure is het in de multicooker na 40 minuten klaar, maar iets minder mals. Je kunt ook de slowcook functie van de multicooker gebruiken maar die kan niet altijd op high. Als dit het geval is, voeg dan ongeveer 3 uur kooktijd toe.
  • Probeer je dit gerecht te maken met high pressure? Voeg wat extra saus toe om het wat malser te maken en vochtig te houden.
  • Maak een grotere hoeveelheid en vries een deel in, zodat je later alleen nog maar hoeft op te warmen.
  • Vind je dit recept Pulled pork uit de slowcooker lekker? Maak een grotere hoeveelheid kruidenmix om het jezelf gemakkelijk te maken. Zo hoef je alleen het vlees in te masseren en later alleen nog de saus te maken.
  • De rode wijn azijn kun je eens proberen te vervangen met witte wijnazijn of een andere azijnsoort die jij lekker vind.
  • De paprikapoeder kun je ook vervangen door gerookte paprikapoeder. Heb je dit wel eens geproefd? Dit heeft een meer ‘smokey’ smaak. 2 theelepels komijn zijn ook een lekkere variatie.
  • In de oven heb ik dit nog nooit geprobeerd te maken, maar dat kan zeker ook. De high functie van een slowcooker komt overeen met 140-150 graden van de oven. Gebruik hiervoor een ovenschaal met deksel*.
ui en vlees in de slowcooker
ui en vlees in de slowcooker

Lees ook deze blogs

In het MamaScrapelle team zitten meer foodies en kookfans. We hebben dan ook veel blogs over kookboeken, recepten en meer. Hier wat tips voor andere blogs als je pulled pork interessant vond. Te beginnen met sloofschotels en slowcook recepten en blogs.

Nog meer andere, lekkere recepten:

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Jasmijn

Hi, Jasmijn hier! Ik ben 29 en woon in Medemblik met mijn partner, twee boefjes van katten en zeven prachtige kippen. Hier in huis zijn we dus gek op dieren. Momenteel ben ik niet werkzaam vanwege chronische ziekte, maar hier bouw ik wel naartoe. Dit doe ik onder andere door recenseren en bloggen. Voorheen werkte ik met kinderen en deed activiteiten, hiernaast heb ik enige ervaring in management. Dit alles is inmiddels een ver verleden. Bloggen is een nieuw hoofdstuk, en in de toekomst content marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.