Skip to Content

Couscous recepten simpel – een snel en vegetarisch recept

Dit recept is een instant favoriet in mijn huis. De basis is vegetarisch, binnen no time klaar en je kan het warm en koud eten. Gezond en simpel: couscous en groente it is! Ik heb deze variant mild gemaakt omdat mijn kinderen mee eten en ze houden niet zo van pittig (nog). Harissa is namelijk een pittige kruidensaus, die zo lekker is. Maar er bestaat ook een milde variant die prima past in dit recept. Ik geef eerst de ingrediënten en bereidingswijze en daarna deel ik nog tips in dit couscous recept!

Couscous recepten simpel en snel. couscous saus maken in een vegatarisch couscous recept die kinderen ook lekker vinden.

Ingrediënten Couscous recept simpel

 • 1 pompoen of zak pompoen blokjes a 400 gram
 • 1 aubergine
 • 2 wortels
 • Harissa normaal of mild
 • Pak couscous (bio van Lassie)
 • Wat gedroogde abrikozen (rozijnen kan ook)
 • Kwark of yoghurt
 • Tahin naar smaak
 • Citroensap
 • Kerrie poeder of Hindoestaanse masala kruiden
 • Knoflookpoeder
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • Eventueel koriander en/of peterselie
 • Eventueel granaatappelpitjes (wel erg lekker erbij)
 • Eeventueel extra sesamzaad blank en/of donker of nigella zaad als versiering

Bereidingstijd voor de groente is ongeveer 45 minuten. Het wellen van de couscous is 6 minuten en het sausje maken ook enkele minuten. Ik heb een heel pak couscous gebruikt en in totaal was dit ruim voldoende voor 4 personen. Of 2 volwassenen, een 8 jarig kind en een tweejarige plus een lunch voor mij de volgende dag. Kinderen zijn ook dol op dit simpele couscous recept.

Wist je dat aubergine supergezond voor je is?!

Ik begin met de groenten want die moeten wel even in de oven. Als pompoen heb ik gewoon een zak met blokjes gekocht, dit scheelt heel veel tijd. Daarna heb ik de aubergine in blokjes gesneden. De wortels geschild en daarna in plakjes. Doe dan al je gesneden groentes in een ovenschaal. Schep naar smaak harissa er door. Ik heb ongeveer 4 eetlepels gebruikt. Wat olijfolie, ongeveer 4 eetlepels. En nog wat knoflookpoeder, peper en zout. Dit roer ik door elkaar en mag in de oven op 200 graden totdat de groenten de gewenste bite hebben. Ik heb dit ongeveer 45 minuten gedaan en tussendoor even omgeschept. Stap 1 in dit couscous recept en groente is klaar!

Couscous saus maken

Couscous recepten zijn simpel. Normaal heb ik een andere bio variant maar deze van Lassie is prima. Ik doe de couscous in een pan. Voeg vervolgens wat gesneden abrikozen toe. Doe dit naar smaak. En ik voeg ongeveer een flinke eetlepel Hindoestaanse masala toe. Vlak voordat we deze maaltijd gaan eten voeg ik gekookt water toe. Net zoveel totdat het ongeveer 1 cm boven de couscous staat. Deksel erop en ongeveer 6 minuutjes laten wellen. Daarna doorscheppen en klaar!

De couscous saus is net zo simpel. Ik kies voor kwark omdat ik dit lekker vind. Dan maak ik deze saus op smaak. Ik schep ongeveer 5 flinke lepels kwark in een bakje. Dan voeg ik tahin, sesampasta, naar smaak toe. Wat citroensap, knoflookpoeder en peper en zout. Bij kwark voeg ik nog een beetje water toe. Roer het goed en proef telkens. Ik hou wel van tahin dus ik voeg flink wat toe. Het sausje top ik af met extra sesamzaad. Het derde en laatste onderdeel van gezond en simpel: couscous en groente is klaar!

Koud of warm couscous vinden kinderen lekker

Het leuke van dit simpele couscous recept is dat het je koud of warm kunt eten, maar ook lauw. Je kan het mixen maar ook los van elkaar eten a la pokébowl. Ik heb de groente gegrild tot ze gaar waren en toen laten afkoelen. Dit heb ik eerder gedaan zodat ik in de avond nog sneller klaar ben. In de avond heb ik de waterkoker aangezet, de groente nog even kort in de oven gedaan. Daarna het gekookte water bij de coucous en klaar na 6 minuten! Ik heb daarna de couscous en groentes op een bord geschept.

Afgetopt met granaatappelpitjes en koriander en peterselie. Wat van de tahinsaus erbij, volkoren broodjes en klaar! Oja en voor mezelf wat sriracha saus, ik hou wel van pittig. Wat over was van de gezond en simpel: couscous en groente heb ik bij elkaar gedaan in de pan en de volgende dag koud als lunch gegeten. Met de couscous saus los erbij.

Tips Couscous recepten simpel

Ik kies altijd couscous wat kan wellen. Dit is zo simpel en snel. En ook lekker. Ik gebruik wel in een emaille pan met een deksel. Bij het wellen voeg ik dan kruiden toe, gedroogd fruit en soms ook noten. Maar ook wat prei, verse kruiden, paprika blokjes of wat je maar wilt kan erbij. Doe vooral niet te teveel. Het wordt ook niet heel zacht maar wel net wat zachter. Abrikozen en Hindoestaanse masala vind ik de lekkerste toevoegingen. Gezond en simpel: couscous en groente is makkelijk en zo lekker!

Als je plantaardige yoghurt gebruikt is dit recept overigens vegan. Tahin is een sesampasta en ook lekker op een cracker. Ook wordt het gebruikt in home made humus/hoemoes/hummus. De pompoen kan je ook vers kopen en snijden. Net zoals de granaatappelpitjes. Deze zijn er al kant en klaar maar je kan het ook zelf doen. Verder is dit Gezond en simpel: couscous en groente echt recept geheel naar je eigen smaak en dat maakt het zo lekker. Proef en vind jouw favoriete verhoudingen. Volkoren pita´s zijn de gezonde keuze en vullen ook veel meer.

Lees ook deze blog over vitamines en mineralen

Handige linkjes

Couscous recepten simpel en snel. couscous saus maken in een vegatarisch couscous recept die kinderen ook lekker vinden.
Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.