Appel kruimel – Een snel toetje én minder verspilling

Appels die weglopen? Appel kruimel is mijn favoriete oplossing voor appels die weglopen of te veel zijn om op te krijgen. Snel, gemakkelijk en eigenlijk is alles wel in huis voor dit recept. Zo’n warm toetje voelt toch lekker luxe. Ik maak dit best nog wel veel, ik heb namelijk liever te veel fruit in huis dan te weinig. Weglopend fruit wil dan wel eens voorkomen. Hou jij van een lekker zoet toetje? Lees dan verder. Ik deel mijn recept voor appel kruimel en verschillende variatietips.

Appel kruimel - Een snel toetje én minder verspilling

Appel kruimel toetje

Eet jij wel eens appel kruimel, oftewel apple crumble? Deze klassieker is zeker in de herfst en wintermaanden een ideale afsluiter voor je etentje. En gemakkelijk gemaakt. Ik leg de simpele basis uit maar zal ook wat variatietips geven. Vanuit het makkelijke basisrecept kun je namelijk nog enorm variëren dus laat vooral je fantasie erop los. Net als wentelteefjes maken van oud brood eigenlijk. Ik vind het zo fijn om allerlei tips en tricks achter de hand te hebben om op een leuke manier te voorkomen dat wij voedsel verspillen. Super leuk, en ook nog eens lekker!

Wist je dat, apple crumble is ontstaan als een gemakkelijk alternatief op appeltaart? Dit ontstond rond de Tweede Wereldoorlog door voedseltekorten. Het werd een populair alternatief dat goedkoper en gemakkelijker te maken is.

  • Porties: 4
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor appel kruimel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwijder de schil en het klokhuis van de appels en snijd deze in kleine blokjes.
Doe de appelblokjes in een kom* en meng met 1 theelepel citroensap, 1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel suiker. Schep door elkaar zodat de appel een zoet laagje krijgt.

Nu maken we het deeg. Snijd de boter in kleine stukjes en doe in een kom.
Voeg de bloem, basterdsuiker en een snufje zout en kaneel toe. Meng met de hand tot een kruimelig deeg.

Verdeel de appelblokjes over je ovenschaal* of schaaltjes. Verdeel hierover het kruimeldeeg.
Zet deze in de oven voor 20 minuten. De appel kruimel is goed als de bovenkant licht goudbruin kleurt.

Tips en tricks

Hierboven leg ik het basisrecept uit voor deze appel kruimel. Toch heb ik een aantal notities, tips en variaties bij dit recept die ik met jou wil delen.

  • Een stevig toetje voor 4 personen
    Dit recept is in principe voor 4 personen, afhankelijk van je schaaltjes of manier van opdienen kun je hier zeker meer van maken.
  • Voor 6 – 8 personen, gebruik bijvoorbeeld kleine créme brulee schaaltjes*. De schaaltjes die ik gebruikte zijn zeker 350ml. Ik deelde deze dan ook op door de helft.
  • Serveer met slagroom of ijs, super lekker en extra luxe
  • Lekker met zure appels. Bij gebruik van zoete appels, raad ik aan iets minder suiker te gebruiken, tenzij je een échte zoetekauw bent.
  • Experimenteer eens met ander fruit. Peer (of stoofpeer), cranberry, rabarber en kers zijn ook érg lekker en geven het toetje een geheel andere smaak. Zo kun je ook nog eens mee met het seizoen.
  • Andere smaakjes per seizoen. Probeer begin december eens speculaaskruiden, of pumpkin spice in oktober.
  • Sinterklaastip voor resterende kruidnoten: verkruimel de kruidnoten en gebruik dit in plaats van het deeg.
  • Vervang de suiker voor honing voor een gezondere variatie

Waar komt apple crumble vandaan?

Vermoedelijk komt het originele recept voor appel kruimel (apple crumble) vanuit Groot-Brittannië. Het was kruimeltaart, kruimeldeeg gemengd met fruit, hetgeen dat er toevallig was. Dit recept ontstond rond de tweede wereldoorlog door een gebrek aan voedsel. Sommig fruit werd eerst gekookt, andere soorten enkel kleingemaakt en vervolgens gemengd met suiker of kaneel. Het kruimeldeeg was een mengsel van tarwemeel, boter en suiker. Naar wens werden daar maisvlokken of noten aan toegevoegd.

Ook de bereiding en het serveren waren toen hetzelfde als deze nu nog zijn. Het kruimeldeeg werd populair en later ook toegepast op andere taarten. Zo is er bijvoorbeeld ook een cheesecake kruimeltaart.

Eet smakelijk

Mocht je dit recept, of anderen gaan proberen, eet smakelijk alvast., hopelijk smul jij hier net zo van als wij. Dit recept is zoals ik eerder kort noemde erg zoet. Ben je niet zo’n zoetekauw dan kun je de suiker best minderen. Zeker als je zoet fruit gebruikt. Granny smits lenen zich hierom ook erg goed voor dit recept, omdat ze een zure bite geven. Wij horen altijd graag eigen ervaringen dus ga je dit maken, hoor ik graag wat jij vind.

Lekker smullen van je appel kruimel!

Maak je graag meer van dit soort lekkere recepten zoals appel kruimel? Wij hebben nog veel meer recepten tips en blogs over kookboeken om inspiratie uit te halen. Vind jij dit ook leuk? Lees dan ook deze blogs met zoete toetjes en hapjes recepten;

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Jasmijn

Hi, Jasmijn hier! Ik ben 29 en woon in Medemblik met mijn partner, twee boefjes van katten en zeven prachtige kippen. Hier in huis zijn we dus gek op dieren. Momenteel ben ik niet werkzaam vanwege chronische ziekte, maar hier bouw ik wel naartoe. Dit doe ik onder andere door recenseren en bloggen. Voorheen werkte ik met kinderen en deed activiteiten, hiernaast heb ik enige ervaring in management. Dit alles is inmiddels een ver verleden. Bloggen is een nieuw hoofdstuk, en in de toekomst content marketing.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.