Skip to Content

Banel & Adama, een fabel over de drang naar vrijheid en liefde

Het leuke aan films recenseren is dat je buiten je comfortzone getrokken wordt. Althans je blijft natuurlijk vrij om zelf een film te aanvaarden, of niet. Nu we bij MamaScrapelle de volwassenfilms meer aan het promoten zijn, is het echter wel van belang dat we alle categorieën bekijken. Zo komt het dat ik onlangs al verschillende filmhuizen en/of persvoorstellingen heb mogen bijwonen. Daarbij viel ik van de ene in de andere verbazing en heb ik verschillende films, die ik wellicht anders niet was gaan bekijken, mogen bezoeken. Zo bezocht ik onder andere: ‘Io Capitano’ ‘Kina & Yuk’, ‘Songs of Earth’ en ‘Bonnard Pierre et Marthe’. Deze keer praat ik jullie bij over wederom een indrukwekkend verhaal, dat van ‘Banel & Adama’.

Banel & Adama

Dit is het verhaal van Banel & Adama

‘Banel en Amada’ is een hartverscheurend liefdesverhaal dat zich afspeelt in een afgelegen dorpje in Noord-Senegal. Het noodlot slaat toe wanneer de echtgenoot van Banel in een put valt en overlijdt. Volgens de tradities moet diens broer, Adama, zijn plaats innemen. Voor Banel is dit een welkome wending, want van jongs af aan is zij al verliefd op Adama. Naarmate de twee steeds onafscheidelijker worden, begint Adama zijn plichten als dorpshoofd te verzaken. De geliefden dromen ervan om hun leven in het dorp achter zich te laten en zich in een verlaten huis buiten het dorp te vestigen.

Maar wanneer een periode van extreme droogte aanbreekt, slaat de stemming onder de dorpsbewoners om en worden hun plannen gedwarsboomd. Met de verwoestende droogte slaat bij Banel de waanzin toe. Haar voortdurend verliefde gefluisterde mantra ‘Banel & Adama’ krijgt meer en meer de klank van een vloek.

Banel & Adama

Hoop wordt waarheid maar slaat om in wanhoop

Regisseur Ramata-Toulaye Sy heeft met haar filmdebuut ‘Banel & Adama’ een fabel, bijna Bijbels en Romeo & Juliet-achtig, verhaal weten te vertellen over een stel dat breekt met de tradities in een Senegalees dorp.

Meteen bij aanvang van de film wordt duidelijk dat de, toen nog onbereikbare, liefde van Banel naar Adama een levensdoel is. Banel maakt er letterlijk een dagelijkse mantra van door constant ‘Banel & Adama’ op te schrijven in een schrift en het voor zich uit te fluisteren. Gaandeweg wordt hoop, waarheid. Echter slaat de waarheid weer om in wanhoop. Dit alles is, door middel van geweldig camerawerk, prachtig in beeld gebracht. Zo is er bijvoorbeeld een prachtig shot van een hagedis op boom, met Banel vaag en dreigend op de achtergrond.

Banel & Adama

Banel & Adama kreeg een nominatie voor de Gouden Palm

‘Banel & Adama’ is een film met weinig woorden die wordt ondersteund door mooi pianospel van Bachar Mar-Khalifé. Maar ook de kleuren die bijvoorbeeld gebruikt zijn in de kleding, spreken voor zich en maken indruk. Het is wel gedurfd om zo te filmen. Maar het heeft geloond want de regisseur Ramata-Toulaye Sy werd genomineerd voor De Gouden Palm op het festival Cannes 2023.

Cannes

Khady Mane schittert in haar rol van Banel

De film heet dan wel ‘Banel & Adama’, maar het is vooral het hoofdpersonage Banel waar het verhaal om draait. Tevens is het ook Khady Mane, in haar rol als Banel, die de show steelt. Zeer overtuigend en subliem weet ze de koppigheid en de standvastigheid om met tradities te breken over te brengen. De cast bestaat overigens uit niet bekende/professionele acteurs. De Taal die gesproken wordt is Pulaar, een vorm van de Fula-taal. Een dialect wat voornamelijk in West-Afrika gesproken wordt.

Banel
Banel gespeeld door Khady Mane

Een statement voor het klimaat en vrouwenrecht

De ramp die het dorp overkomt, in de vorm van extreme droogte, doordat het stel ‘Banel & Adama’ tegen alle regels in toch gaan samenwonen, is door te trekken naar de klimaatcrisis. Ook de druk van de stamhoofden die Adama ervaart, is te vergelijken met de druk van de politici. Wat dat aangaat maakt regisseur Sy ook een statement voor het klimaat en vrouwenrecht.

Adama

Bekijk hier de trailer van de film Banel & Adama

Banel & Adama hebben geen Westers tintje nodig

Toch stottert en hapert de film ‘Banel & Adama hier en daar. Dat komt omdat er soms afgeweken wordt van de Afrikaanse manier van filmen en er toch een Westers tintje aan gegeven wordt. Dat is logischerwijs gedaan om de film aantrekkelijker te maken voor een grotere doelgroep, maar het had absoluut niet nodig geweest.
Toch stoort dat in zijn geheel niet. Want de ongelooflijke mooie beelden, de muziek, de basis en de boodschap van de film ‘Banel en Adama is gewoonweg goed.

Banel & Adama

In samenwerking met Cherry Pickers mogen we 3×2 vrijkaarten weggeven voor de film Banel & Adama

Met wie zou jij de film ‘Banel & Adama’ gaan willen zien?
Hieronder lees je wat je moet doen om twee vrijkaarten te winnen voor de film.

Winactie
Win twee vrijkaarten voor de film Banel & Adama

Voorwaarden voor de winactie

OPTIE 1

 • Reageer onder de social media post van de winactie met wie jij graag ‘Banel & Adama’ wilt zien.
 • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook lief.

Optie 2

 • Reageer onder deze recensie met wie jij graag ‘Banel & Adama’ wilt zien.

EXTRA

 • Volg MamaScrapelle op social media indien mogelijk. We zitten op InstagramFacebookTikTokYouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie van ‘Banel & Adama’ voor een extra winkans
 • Delen van de winactie levert een extra winkans op. Tag MamaScrapelle als je dat doet.
 • Beide opties mag uiteraard ook.

Over ongeveer twee weken krijgt de winnaar van de vrijkaarten voor de film ‘Banel & Adama’ een bericht via de mail of pb.

Details over Banel & Adama

 • Releasedatum : vanaf 14 maart 2024 in de Nederlandse bioscopen
 • Speelduur: 102 minuten
 • Taal: Pulaar, Nederlands ondertiteld
 • Classificatie: 9
 • Genre: Drama
 • Regie: Ramata-Toulaye Sy
 • Scenario: Ramata-Toulaye Sy
 • Acteurs: Mamadou Diallo, Khady Mane
 • DistributeurCherry Pickers
Banel
Banel en haar specialisme: de katapult

Deze films draaien nu ook in de bioscoop

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tamara

Friday 8th of March 2024

Heerlijk een film om met mijn beste vriendin te gaan zien!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.