Wicked little Letters, een gifbrief zet een dorp op scherp

Ver voordat je Twitter, X, of Facebook had moest je je ongenoegen melden in een geschreven brief. Het schrijven van een ‘gifbrief’ is het thema in de nieuwe film ‘Wicked little Letters’.
Daardoor moest ik meteen denken aan een boek wat ik jaren terug, gelezen heb: ‘Venusnijd’ van schrijfster Rita Mae Brown. Een hilarisch maar eveneens ontroerend verhaal over een vrouw die te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is en nog maar kort te leven heeft. Omdat haar einde nadert besluit ze iedereen die ze kent een brief te schrijven met daarin alles wat ze al jaren tegen die persoon wilde vertellen, leuk of niet leuk. Ook bekent ze in de brieven dat ze lesbisch is, iets wat in de zuiderlijke upperclass absoluut not done is. Wanneer blijkt dat de diagnose niet klopt en ze helemaal niet terminaal is, is het leed al geschiet. Ze zal zich moeten wapenen tegen de dingen die komen gaan. Net zoals het hoofdpersonage Rose moet gaan doen in de film ‘Wicked little Letters’.

Wicked little Letters
Wicked little Letters draait vanaf 7 maart 2024 in de bioscoop

Wicked little Letters is gebaseerd op waargebeurde feiten

Het verhaal van de film ‘Wicked little Letters is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de jaren 20 was Engeland ‘namelijk in de ban van een groot schandaal. Het betrof de buren Rose Gooding en Edith Swan, die woonachtig waren in de het badplaatsje Littlehampton. Van de een op andere dag wordt Edith, maar later ook andere, het slachtoffer van anoniem obsceen geschreven brieven. De verdenking gaat uit naar de nogal grofgebekte Rose. Hierbij dreigt Rose zowel haar vrijheid als de voogdij over haar dochter kwijt te raken. Politieagente Gladys Moss wil de onderste steen boven en probeert, samen met een groep vrouwen, dit mysterie op te lossen.

Wicked little Letters

Eerst een boek nu een film

Auteur Christopher Hilliard schreef over deze waargebeurde feiten het boek The Littlehampton Libels, dat in 2017 werd gepubliceerd. Dit verhaal werd opgepakt door Jonny Sweet, die verantwoordelijk is voor het scenario van de film ‘Wicked little Letters’. Hij wist dit drama, samen met regisseur Thea Sharrock, om te zetten tot een komisch misdaadverhaal. Voorzien van de zo bekende typische Engelse zwarte humor, de zelfspot en het gevloek en getier. Dit in combinatie met een goede cast wist de film in het buitenland al de nodige positieve reviews te behalen.

Kijk hier alvast naar de trailer van Wicked little Letters

Actrice Olivia Colman is bekend van de serie ‘The Queen’

Olivia Colman is geboren in 1974 in Norwich. Colman studeerde aan Norwich High School en Gresham’s School in Holt. Op haar zestiende deed ze mee aan het schooltoneel. Het was vanaf dat moment dat ze besloot actrice te worden. Ze studeerde verder aan het Homerton College, wat onderdeel is van de Universiteit Cambridge. Daar werd ze tevens lid van het theatergezelschap Footlights. In 2000 maakte ze haar televisiedebuut in de serie ‘Bruiser’. Ze won en Oscar voor haar rol in de film ‘Favourite’. Onlangs maakte ze nog indruk door haar rol in de populaire Netflix serie ‘The Queen’, waarin ze hare majesteit de koningin Queen Elizabeth zelf speelde.

Actrice Olivia Colman
Actrice Olivia Colman

Wat vonden wij van de film

De film ‘Wicked little Letters’ wordt een drama/komedie genoemd. Echter komt de film in beide genres niet goed uit de verf. Daar zijn een aantal redenen voor te benoemen.
Het verhaal is te dun om er een lange speelfilm als drama van te maken. Daarnaast is het weer een te serieus onderwerp om er een komedie van te maken. Bovendien lijkt het wel of regisseur Sharrock deze gebeurtenis heeft gebruikt om aan te geven hoe slecht vrouwen in die tijd, door voornamelijk mannen maar ook de gemeenschap, behandeld werden. Dat komt vooral naar boven bij de rol van Anjana Vasan, die de Aziatische agente speelt. De regisseur is zo vrij geweest om haar te gebruiken als lijdend voorwerp voor seksisme en racisme. Het is waar dat er een vrouwelijke agente leiding gaf aan het onderzoek. Zij werd hier echter voor gevraagd en deed het niet uit haar zelf zoals de film doet vermoeden.

De film zit vol met gender karikaturen

Bij het maken van films anno nu is het zo en zo een nieuwe rage om aan elk gender een personage te koppelen. Ook daar heeft regisseur Sharrock uitgebreid gehoor aan gegeven. In ‘Wicked little Letters’ heeft Rose een relatie met een ‘zwarte’ man. In de kaartclub zit een ‘zwarte’ dame en zelfs de rechter is ‘zwart’. Iedereen die een beetje geschiedenis kent weet dat dit onmogelijk is in de tijd. De eerste ‘zwarte rechter werd pas aangesteld in 2004. Het homoseksuele gender is terug te zien in een van de hoofdagenten. En dan is er nog de ‘gezette’ varkenshoudster, en natuurlijk de ‘frigide’ Edith.
Deze karikaturen hadden allemaal heel goed gewerkt in een tv-serie a la ‘Fawlty Towers of Alo’Alo’, nu wordt het op een gegeven moment een beetje pijnlijk om naar te kijken omdat de basis van het verhaal natuurlijk wel serieus en triest is.

z

Is ‘Wicked little Letters’ dan niet leuk om naar te kijken? Daar kunnen de meningen dus heel erg over verschillen. Voor mij ging de film werken op het moment dat ik besloot het waargebeurde verhaal los te laten en het te gaan bekijken als een komisch verzonnen verhaal. Mijn medekijkster bleef echter kritisch en kon er noch het drama noch de komedie in vinden. En daarmee heeft Sharrock het zichzelf erg moeilijk gemaakt. Ondanks de ongelooflijk goede, en bij vele bekende cast, blijft ‘Wicked little Letters’ hierdoor een beetje in het niets hangen. Soms is het wellicht beter om waargebeurde verhalen te laten voor wat ze zijn. En een leuke komedie te bedenken die van begin tot einde, op zijn Engels, helemaal kloppend en vermakelijk is.

Details over de film Wicked little Letters

 • Releasedatum : vanaf 7 maart 2024 in de Nederlandse bioscopen
 • Speelduur: 102 minuten
 • Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
 • Classificatie: 12
 • Genre: Drama, Komedie, Mysterie
 • Regie: Thea Sharrock
 • Scenario: Jonny Sweet
 • Acteurs: Olivia Colman, Jessie Buckley, Anjana Vasan, Timothy Spall, Joanna Scanlan, Hugh Skinner, Malachi Kirby, Gemma Jones, Lolly Adefope, Eileen Atkins, Alisha Weir
 • Distributeur: Dutch FilmWorks

Win twee vrijkaarten voor de film Wicked little Letters

Weet jij al met wie je deze drama/komedie film graag zou willen zien? Hieronder lees je wat je moet doen om twee vrijkaarten te winnen voor de film ‘Wicked little Letters’.

Winactie Wicked little Letters
Win twee vrijkaarten voor de film Wicked little Letters

Voorwaarden voor de winactie

OPTIE 1

 • Reageer onder de social media post van de winactie met wie jij graag ‘Wicked little Letters’ wilt zien.
 • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook lief.

Optie 2

 • Reageer onder deze recensie met wie jij graag ‘Wicked little Letters’ wilt zien.

EXTRA

 • Volg MamaScrapelle op social media indien mogelijk. We zitten op InstagramFacebookTikTokYouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie van ‘Wicked little Letters’ voor een extra winkans
 • Delen van de winactie levert een extra winkans op. Tag MamaScrapelle als je dat doet.
 • Beide opties mag uiteraard ook.

Over ongeveer twee weken krijgt de winnaar van de vrijkaarten voor de film ‘Wicked little Letters’ een bericht via de mail of pb.

Wicked little Letters
Wicked little Letters

Deze films draaien nu ook in de bioscoop

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Noelle

Hallo mijn naam is Noëlle en ik woon gezellig met man en onze twee zoons in Amsterdam. Ik ben een echte boekenwurm en deel daarover graag mijn mening. De recensies zijn terug te vinden op de sites van uitgeverijen, maar ook op mijn eigen blog www.deleestrein.blogspot.nl en op www.stoerleesvoer.nl Naast lezen hou ik van koken/bakken, wandelen, puzzelen, scrapbooking en haken. Het leuke is natuurlijk om elke keer weer nieuwe ideeën op te doen. Daarom zijn sites zoals MamaScrapelle met hun honderden tips en ideeën, voor alles en nog wat, zo geweldig. Leuk dat ik daar nu ook mijn steentje aan mag bijdragen.

19 reacties

 1. hallo Noëlle van MamaScrapelle, wat een toffe winactie ism Dutch Filmworks die film van
  ‘Wicked little letters’ die ik supergraag ga bekijken samen met mijn vriendin. ik ben 65 dus die tijd ken ik nog heel goed en ook nu nog ben ik niet van het digitale gedoe… dus!!! 😉

 2. Heerlijk om met mijn zus naartoe te gaan! We hadden vroegen penvriendinnen die wél leuke brieven schreven, bestaat dat concept nog ;-)?

 3. ik zou mijn zus meenemen naar deze film. Even een avondje samen uit. En de mannen mogen de kinderen naar bed doen. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.