Io Capitano, een film die een Oscar prijs waardig is

De film ‘Io Capitano’ moet na het bekijken door mij echt nog even verwerkt worden. Het is bizar dat je als kijker comfortabel in je bioscoopstoel zit terwijl het niet zo heel ver hier vandaan allemaal in werkelijkheid gebeurt. Het wrede, gruwelijke dagelijkse gegeven, zo realistisch verfilmd, is naar mijn mening, Oscar-winnaar waardig. Dat geldt ook voor de rol van de beste speler in een buitenlandse film. Die mag wat mij betreft aan Seydou Sarr toegekend worden. Hij speelt zijn rol in ‘Io Capitabo’ ongekend goed, en dat op zo een jonge leeftijd.

Io Capitano filmposter, twee vrienden gaan van Senegal Europa. Hun moderne Odyssee leidt door de woestijn, het detentiecentra en de gevaren van de zee.
Io Capitano vanaf 15 februari 2024 in de bioscoop

Hier gaat Io Capitano over

Geïnspireerd op mythen en waargebeurde verhalen neemt regisseur Matteo Garrone (Gomorra, Dogman) de kijker in ‘Io Capitano’ mee op een diep ontroerende tocht van twee tienerjongens, die hun familie in Senegal verlaten om hun ​​droom van een beter leven in Europa na te jagen. Hun hedendaagse Odyssee voert hen door de verstikkende woestijn en over de onstuimige zee. Ze beginnen hun reis als mens, maar transformeren al snel tot handelswaar voor de mensensmokkelaars waarbij hun dromen, hoop en ambities ruimte moeten maken voor een strijd om te overleven.

Io Capitano, twee vrienden gaan van Senegal Europa. Hun moderne Odyssee leidt door de woestijn, het detentiecentra en de gevaren van de zee.

Originele taal en de muziek zorgen voor authenticiteit

De wrede wending die de film ‘Io Capitano’ krijgt is zo levensecht in beeld gebracht dat je als kijker het idee hebt er onderdeel van uit te maken. Het feit dat de film weet te raken komt ook doordat de originele taal ‘Wolof’ uit Senegal gesproken wordt. Daarnaast is de filmmuziek is ook erg goed gekozen. Hierdoor wordt de film nog authentieker.

Acteur Seydou Sarr
De nog jonge acteur Seydou Sarr

Regisseur Matteo Garrone

Regisseur Matteo Garonne werd geboren in 1968 in Rome. Hij heeft al meerdere grote films op zijn naam staan waaronder ‘Gommora’ uit 2008 en ‘Reality’ uit 2012. Met deze films won hij ook prijzen. Nu brengt hij dan, op zijn geheel eigen wijze de film ‘Io Capitano.’ Hierin weet hij regisseur heel mooi de transformatie die de twee jongens doormaken te verfilmen. Net als de mythes die in de denk- droomwereld van een van de hoofdpersonages gevisualiseerd worden. Een prachtige vlucht uit de hartverscheurende werkelijkheid. Nog nooit eerder heb ik dat zo mooi verfilmd zien worden. Complimenten voor de regisseur Matteo Garrone hiervoor. ‘Io Capitano’ is een meesterwerk geworden.

Io Capitano, twee vrienden gaan van Senegal Europa. Hun moderne Odyssee leidt door de woestijn, het detentiecentra en de gevaren van de zee.
Mythes mooi gevisualiseerd

Ondanks een klein minpuntje is Io Capitano een absolute aanrader

Een klein minpuntje kent de film ‘Io Capitano’ ook. Dat is de keuze die er gemaakt is voor het einde van de film. Zonder spoilers te noemen gaat het einde over een realisme wat we allemaal, helaas, dagelijks in het nieuws te zien krijgen. Dat dat dan in de film wordt vervangen door een soort van heroïsch jongens avonturenverhaal, met goede afloop, is jammer. Slechts één verlies had al dichter bij de waarheid gelegen. Maar het is de regisseur vergeven want de film ‘Io Capitano’ weet emotioneel te raken en het geheel zal me nog lang bijblijven. Deze film is een absolute aanrader.

Io Capitano, twee vrienden gaan van Senegal Europa. Hun moderne Odyssee leidt door de woestijn, het detentiecentra en de gevaren van de zee.

Klik hier om de trailer van Io Capitano te bekijken

Trailer Io Capitano

Details over de film Io Capitano

  • Releasedatum : vanaf 15 februari in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 122 minuten
  • Taal: Wolof/Arabisch, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 16
  • Genre: Drama
  • Regie: Matteo Garrone
  • Acteurs: Seydou Sarr, Khady Sy, Isaka Sawadogo, Moustapha Fall, Hichem Yacoubi, Doodou Sagna, Bamar Kane, Cheick Oumar Diaw
Io Capitano, twee vrienden gaan van Senegal Europa. Hun moderne Odyssee leidt door de woestijn, het detentiecentra en de gevaren van de zee.

Deze films spelen nu ook in de bioscoop


Met dank aan paradisofilms.nl voor de persvoorstelling van ‘Io Capitano’

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Noelle

Hallo mijn naam is Noëlle en ik woon gezellig met man en onze twee zoons in Amsterdam. Ik ben een echte boekenwurm en deel daarover graag mijn mening. De recensies zijn terug te vinden op de sites van uitgeverijen, maar ook op mijn eigen blog www.deleestrein.blogspot.nl en op www.stoerleesvoer.nl Naast lezen hou ik van koken/bakken, wandelen, puzzelen, scrapbooking en haken. Het leuke is natuurlijk om elke keer weer nieuwe ideeën op te doen. Daarom zijn sites zoals MamaScrapelle met hun honderden tips en ideeën, voor alles en nog wat, zo geweldig. Leuk dat ik daar nu ook mijn steentje aan mag bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.