Bob Marley One Love, een film over reggae, liefde en geloof

Bob Marley staat synoniem aan reggea. Van ‘No Woman, no Cry’ tot ‘I shot the sherrif naar ‘Three little birds’. Allemaal kunnen we er eentje meezingen.
Het was Bob Marley die ervoor zorgde dat de reggaemuziek wereldwijd bekend werd. Het leverde hem de bijnaam ‘The King of Reggae’ op. Nu komt er eindelijk een speelfilm over hem uit, de biografie Bob Marley, One Love.

Filmposter Bob Marley One Love een speelfilm over het leven van de man die door middel van zijn reggae muziek en geloof liefde verspreide over de wereld
filmposter

Wie was Bob Marley

Bob Marley, geboren in Jamaica in 1946, trouwde met Rita met wie hij samen het symbool werd voor de Rastafari-beweging. Zijn muziek en geloof werd over de hele wereld gevolgd. Helaas ervaarde hij ook tegenstand. Dit leidde zelfs tot een aanslag op zijn leven Gelukkig overleefde hij deze aanslag.

Terug op het podium bleef Bob Marley zijn geloof en liefde verspreidde. In 1977 kreeg hij geheel onverwachts de diagnose kanker. Hij bleef zo lang mogelijk optreden. In 1981 besloot hij, na nog een ziekhuisbehandeling in Duitsland terug te vliegen naar Jamaica. Op Jamaica in de hoofdstad Kingston kreeg hij een staatsbegrafenis. In 1984 werd er nog een tribute album uitgebracht: ‘Legend’. Eindelijk is er nu de verfilming over zijn leven op het grote witte doek: Bob Marley, One Love

Bob Marley One Love een speelfilm over het leven van de man die door middel van zijn reggae muziek en geloof liefde verspreide over de wereld
Bob Marley 1945-1981

Hier gaat Bob Marley One Love over

Bob Marley: One Love is een biografische film over het leven van de bekende reggaezanger Bob Marley. Dit verhaal volgt Bob Marley vanaf zijn jonge jaren waarin hij naam probeerde te maken tot aan zijn tragische dood aan het begin van jaren tachtig. In de film krijgen we concerten, studio-opnames en ontmoetingen met andere grote sterren te zien
Met zijn reggae muziek wilde Bob Marley rust en vrede brengen: liefde voor iedereen over de gehele wereld. Zijn leven kende veel tegenslagen. Eén boodschap stond bij hem altijd bovenaan: ‘Bob Marley, One Love’.

peelfilm over het leven van de man die door middel van zijn reggae muziek en geloof liefde verspreide over de wereld

Regisseur Reinaldo Marcus Green

Reinaldo Marcus Green is geboren op 16 december 1981 in de Bronx, New York. Met een Afro-Amerikaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder groeide hij op in Staten Island. Zijn ouders gingen scheiden, Green en zijn broertje bleven bij hun vader wonen.

Reinaldo Marcus Green ging naar Port Richmond High School en studeerde af in het vakonderwijs aan de Fairleigh Dickinsin University. Door zijn broer kwam hij terecht in de filmwereld. Green produceerde korte films. Hij won een prijs met zijn film ‘Stone Cars’, dat was geïnspireerd door de moord op Trayvon Martin. Zijn eerste grote filmdebuut was ‘Monsters and Men’ in 2018. Renaldo regisseerde drie afleveringen voor de Britste misdaaddrama en in 2019 kwam hij met de film ‘King Richard’. De film over de vader van Venus en Serena Williams, gespeeld door Will Smith. Deze film heeft een aantal prijzen gewonnen. Nu regisseerde Reinaldo Marcus Green de film ‘Bob Marley, One Love’.

Bob Marley One Love een speelfilm over het leven van de man die door middel van zijn reggae muziek en geloof liefde verspreide over de wereld

Goede cast

De hoofdrol in de film ‘Bob Marley, One Love’ is weggelegd Voor Kingsley Ben-Adir, die vooral bekend is geworden door toneel en televisie. Hij speelde onder meer, in het vierde en vijfde seizoen, mee in de populaire tv-serie Peaky Blinders. In 2018 kwam zijn grote doorbraak op het witte doek met de film ‘Malcolm X’. Hij is zelf toegevoegd aan de cast van ‘Barbie’. Nu is hij de ster in ‘Bob Marley, One Love’.
De actrice Lashana Lynch, bekend van diverse Marvel films, speelt Rita de vrouw van Bob Marley. Acteur Jesse Celio speelt ZIggy Marley, de zoon van Bob Marley.

Bob Marley One Love een speelfilm over het leven van de man die door middel van zijn reggae muziek en geloof liefde verspreide over de wereld

Onze mening over de film Bob Marley, One love

Wanneer je de bioscoop uitkomt en vervolgens twee dagen later nog met de muziek van Bob Marley in je hoofd loopt kun je niet zeggen dat de film ‘Bob Marley, One Love’, tegengevallen is. Toch zit ik in een tweestrijd want de film had, denk ik, zoveel malen beter gekund.
Laat ik beginnen met te zeggen dat de hoofdrollen, gespeeld door Kingsley Ben-Adir als Bob Marley en Lashana Lynch als zijn vrouw Rita Marley, heel goed gespeeld zijn. Ze komen echt geloofwaardig over waardoor de film een extra dimensie krijgt. Iets wat het scenario zelf nogal eens te kort komt.

Veel muziek maar wie is Bob Marley nu echt?

De film zou een eerbetoon aan zijn leven moeten zijn. Maar na het bekijken van de film in zijn geheel, kom je erachter dat je over de persoon Bob Marley nog steeds weinig te weten bent gekomen. Wanneer je een documentairefilm maakt is het denk ik wel van je belang dat je alle aspecten van een persoon aan het licht laat komen. Nu begint de film al bij een baanbrekend concert en krijg je alleen flashbacks naar hoe zijn jonge leven verlopen is. Zijn moeilijk verlopen jeugd, blanke vader en ook de bijzondere relatie met zijn vrouw Rita, die toch een belangrijke rol in de film speelt, wordt niet specifieker uitgelegd. Dat zijn juist de vragen die een kijker te weten wil komen. Het verhaal achter de artiest. Nu loop je toch wat dingen mis die Bob Marley, juist door zijn bijzondere levensloop, zo interessant maken.

Eén lange opname van Bob Marley hits

De film Bob Marley, One Love is eigenlijk één lange opname van zijn muziek. Korte deuntjes leiden tot songwriting scènes, die dan vervolgens weer uitgroeien tot een hit. De film laat delen van concerten in Parijs, Londen en Jamaica zien. Niet de echte beelden, maar wel perfect nagespeeld. Vlak voor de aftiteling krijg je nog wel wat echte beelden van Bob Marley te zien.
De muziek maakt de film Bob Marley, One Love er dan ook eentje om van te smullen. De film zelf mist wat van dat meedeinende ritme, dat geloof en die belofte.

Bob Marley was en is een icoon

Al met al was het een fijn filmbezoek, die wellicht door de twee uur durende speeltijd, voor sommige mensen als wat te lang wordt ervaren, maar zeker de interesse in Bob Marley en zijn muziek weer naar een hoogtepunt zullen brengen.

Bekijk hier de trailer van de film Bob Marley One Love

Specificaties bij de film Bob Marley One Love

  • Releasedatum: vanaf 15 februari in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 107 minuten
  • Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 12
  • Genre: biografie, muziek
  • Regie: Reinaldo Marcus Green
  • Acteurs: Kingsley Ben-Adir, Lashana Lynch, Jesse Celio
  • Distribiteur: Paramount Pictures via Universal Pictures

Meer recensies over (biografie) films vind je hier

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Noelle

Hallo mijn naam is Noëlle en ik woon gezellig met man en onze twee zoons in Amsterdam. Ik ben een echte boekenwurm en deel daarover graag mijn mening. De recensies zijn terug te vinden op de sites van uitgeverijen, maar ook op mijn eigen blog www.deleestrein.blogspot.nl en op www.stoerleesvoer.nl Naast lezen hou ik van koken/bakken, wandelen, puzzelen, scrapbooking en haken. Het leuke is natuurlijk om elke keer weer nieuwe ideeën op te doen. Daarom zijn sites zoals MamaScrapelle met hun honderden tips en ideeën, voor alles en nog wat, zo geweldig. Leuk dat ik daar nu ook mijn steentje aan mag bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.