Skip to Content

INSHALLA A BOY, een winactie voor deze indrukwekkende film

Tegenwoordig krijgen we allemaal wel wat mee van de straattaal die, met name door de jeugd, gesproken wordt. Series zoals ‘Mocro Mafia’ dragen daar ook hun steentje aan bij. Zo komt het dat ik de gesprekken die thuis door mijn twee zoons, meestal met vrienden, al aardig begrijp. Toen ik de eerste de keer de filmtitel ‘INSHALLAH A BOY’ las, dacht ik eerlijk gezegd dan ook aan een jeugd- of maffiafilm en liet ik het bijna aan me voorbij gaan. Totdat ik de synopsis las.
‘INSHALLAH A BOY’ gaat over iets heel iets anders. Het is een familiedrama, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Over een moeder die vecht voor haarzelf en haar dochter. Deze film wil ik dus wel heel graag zien.

Inshallah a Boy
Filmposter, #Artifim

INSHALLAH A BOY, kort samengevat

De film ‘INSHALLAH A BOY’ vertelt het verhaal van Nawal. Zij en haar man Ahmad hebben samen een dochter en proberen al een tijdje zwanger te raken van een tweede kindje.  Maar dan slaat het noodlot toe als in de nacht plotseling Ahmad plotseling overlijdt. Echt tijd om te rouwen krijgt ze echter niet want haar bemoeizuchtige zwager Rifgi eist een deel van de erfenis op. Volgens de Jordaanse wetten, die worden geleid door de Islamitische Sharia-jurisprudentie, heeft de familie van de echtgenoot namelijk recht op een deel van de erfenis als de echtgenoot geen zoon heeft. Er blijken ook eigendomsbewijsbewijzen niet in goede orde te zijn. Om haar huis, en haar leven met haar dochtertje te behouden, verzint ze uit pure wanhoop een list. Hiermee probeert ze de rechtsprocedure uit te stellen en haar leven weer op orde te krijgen.

Inshallah a Boy
De oom eist een deel van de erfenis op

Achtergrond informatie

Regisseur Amjad Rasheed werd voor zijn film ‘INSHALLAH A BOY’ geïnspireerd door verhalen van een naast familielid. Het verhaal ging de ronde dat zij een huis had gekocht, maar haar echtgenoot stond erop dit op zijn naam te zetten. Dat heeft te maken met het feit dat het in Jordanië een schande is als een man in het huis van een vrouw woont. De vrouw heeft dit gedaan. Toen de man kwam te overlijden kwam zijn familie langs om te vertellen dat zij het ‘’toestonden’ dat de vrouw, en haar drie dochters, in de woning mochten blijven wonen. De wereld op zijn kop dus.

Regisseur Rasheed was zo onder de indruk van het feit dat de vrouwen in Jordanië dus nog steeds zo onderdrukt worden en geen rechten hebben, dat hij besloot er iets mee te doen.
Dit leverde de film ‘INSHALLAH A BOY’ op. Een sociaal-realistische kritiek op de structurele onderdrukking van vrouwen, en meisjes, door mannen.

Een voorproefje van de film zie je hier in de trailer

Regisseur Amjad Rasheed

Amjad Al Rasheed is in 1985 geboren in Jordanië. In 2026 ging hij naar de Berlinale’s Talent Campus. Hij regisseerde korte films die werden genomineerd en beloond op zowel Arabische als internationale filmfestivals. Naast regisseur is hij ook schrijver met een MFA in Cinematic Arts. Oftewel een masterdiploma in de schone kunst. ‘INSHALLAH A BOY’ is zijn eerste debuut in de lange speelfilms. De film werd direct geselecteerd voor het filmfestival Cannes in 2023.

Regisseur Amjad Al Rasheed
Regisseur Amjad Al Rasheed

Wat een prachtige film!

Na het bekijken van de film INSHALLAH A BOY tijdens de persvoorstelling in het Ketelhuis te Amsterdam kan ik maar tot één conclusie komen: wat een prachtige film!
Van het begin tot het einde aan toe ben ik diep onder de indruk geweest. Alle emoties komen aan bod, en dat is ook op de gezichten van de acteurs te zien. Wat een geweldige cast. Deze acteurs spelen geen rol, ze zijn het.

Het erfrecht werkt in Jordanië heel anders

Wat vooral heel duidelijk naar voren komt in de film INSHALLAH A BOY is de onwetendheid van ons mensen in het Westen. Verbijsterd kijk je naar een vrouw die opkomt voor haar erfrecht na het overlijden van haar man. Iets wat in ons land heel normaal is maar wat in een land als Jordanië, wat toch zeer vooruitstrevend overkomt, nog steeds geen normale gang van zaken is. Als de man overlijdt, gaat het een deel van de erfenis, indien er geen mannelijke opvolger is, naar de familie van de overleden man. Ongelooflijk en niet te bevatten.
Het is bewonderingswaardig hoe actrice Mouna Hawa deze radenloosheid weet over te brengen. Ook haar angsten en uiteindelijke kracht brengt ze geloofwaardig over. Dan geldt ook voor de mannelijke acteurs, Haitham Omar en Mohammad Al Jizawi. De broer en de zwager, die allebei ten onder gaan aan het feit dat ze alleen maar hun eer hoog willen houden en hierbij geen enkele emotie toe willen laten of empathie tonen.

De titelverklaring wordt aan het einde in een klap duidelijk

Zowel het leven van Nawal, de weduwe in de film INSHALLAH A BOY, als de Arabische vrouw in het algemeen wordt duidelijk en waarheidsgetrouw weergegeven. Tijdens de rouwperiode zie je dat ook vrouwen onderling totaal niet solidair zijn. Er wordt Nawal zeer duidelijk gemaakt hoe ze zich vanaf nu heeft te gedragen en hoe ze verder moet leven. Dat een mannelijke collega de enige is die het wel goed met haar voor heeft, is daarbij dus ondenkbaar. Daarom houdt ze dan ook alle goede bedoelingen van Hassan af, dat zou namelijk een zonde zijn.
Om spoilers te voorkomen zal ik de list die Nawal bedenkt niet bespreken maar het verklaart wel in één klap de titel. En ik bid van harte met haar mee.

Het verhaal speelt tot de verbeelding van de kijker

Wat ik overigens ook heel sterk aan de film INSHALLAH A BOY vond is dat hij tot de verbeelding spreekt. Er zitten verschillenden scènes in het verhaal dat je door bepaalde woorden of lichaamstaal weet wat er gebeurd is zonder dat je daarbij de afschuwelijke scènes te zien krijgt. Daarnaast denk je als kijker een paar keer te weten welke kant het verhaal op gaat maar verassend genoeg krijgt het dan een hele andere wending. Heel knap gedaan.
Kortom INSHALLAH A BOY geeft een hele goede indruk van hoe het dagelijkse leven er voor de vrouwen in Jordanië uit ziet. Wij hebben in het Westen zoveel oordelen maar weten eigenlijk nog zo weinig. Alleen al daarom zou iedereen deze film moeten zien. Maar mensen moeten hem vooral gaan zien omdat hij zo geweldig mooi gespeeld, gefilmd en verteld is.

Een indrukwekkende film, die ook JIJ kan gaan zien

Dit indringende verhaal verdiend, naar mijn mening, zeker een podium op het grote witte doek. In een land waar we voorzien zijn van alle vrijheid, is dat anno 2024 in andere landen nog steeds niet het geval. En dat schrijnt. Dat is afschuwelijk, en dat kan niet genoeg aan het licht gebracht worden.

Jij kan deze film ook gaan zien, want de productiemaatschappij #Artifilm geeft in samenwerking met MamaScrapelle twee keer twee vrijkaarten weg!!

Inshallah a Boy

Hoe win je twee vrijkaarten voor de film ‘Inshallah a Boy’

Weet jij al met wie je deze film graag zou willen zien? Hieronder lees je wat je moet doen om twee vrijkaarten te winnen voor de film ‘INSHALLAH A BOY’

Winactie
Win twee vrijkaarten voor de film Inshallah a Boy

Gefeliciteerd Berna

OPTIE 1

  • Reageer onder de social media post van de winactie met wie jij graag ‘INSHALLAH A BOY’ wilt zien.
  • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook lief.

Optie 2

  • Reageer onder deze recensie met wie jij graag ‘INSHALLAH A BOY’ wilt zien.

EXTRA

  • Volg MamaScrapelle op social media indien mogelijk. We zitten op InstagramFacebookTikTokYouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie van ‘INSHALLAH A BOY’ voor een extra winkans
  • Delen van de winactie levert een extra winkans op. Tag MamaScrapelle als je dat doet.
  • Beide opties mag uiteraard ook.

Over ongeveer twee weken krijgen de winnaars van de vrijkaarten voor ‘INSHALLAH A BOY’ een bericht via de mail of pb.

Inshallah A Boy
moeder en dochter

Nog een leuk weetje: wat betekent ‘INSHALLAH’

Het woord/ de uitdrukking ‘Inshallah’ betekent zoveel als: Als Allah het wil/als dat de wil van God is.
Het is dus een uitdrukking om een verlangen uit te drukken. Om een situatie te verzachten of om de toekomst positief te benaderen.
Het woord/de uitdrukking is terug te vinden in de Koran, in de Soera 18, ‘de grot’:

V23. En zeg nooit, over iets: “Ik zal het morgen zeker doen”.
V24. Zonder toe te voegen: “Als Allah het wil” (“InshAllah”), en roep je Heer aan wanneer je het vergeet en zeg: “Ik wens dat mijn Heer me leidt en me dichter bij wat correct is brengt”.

Buitenlandse filmposter
Ook in het buitenland wordt de film enorm goed ontvangen

Details over de film INSHALLAH A BOY

  • Releasedatum : vanaf 8 februari in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 113 minuten
  • Taal: Arabisch, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 12
  • Genre: Drama
  • Regie: Amjad Al Rasheed
  • Script: Amjad Al Rasheed
  • Scenario: Will Gluck & Ilana Wolpert
  • Producer: Rula Nasser, Aseel Abu Ayash
  • Acteurs: Mouna Hawa, Haitham Omari, Yumna Marwan, Salwa Nakkara, Mohammad Al Jizawi
Inshallah a Boy
Op weg…

Andere filmtips zijn:

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anja jager

Friday 2nd of February 2024

leuk ik zou graag samen met mijn zusje heen gaan

Anja jager

Saturday 27th of January 2024

leuk ik loot graag mee

Jolijn

Saturday 27th of January 2024

Wat een mooie film, ik maak graag kans!

Angela

Thursday 25th of January 2024

Heel graag waag ik een kansje. Elke dag verbaas ik mij weer over hoe er op sommige plekken in de wereld met vrouwen omgegaan wordt, maar ook steeds meer gewoon in ons eigen Nederland. Ik hoop dat deze film weer veel wakker gaat schudden en zou hem graag gaan zien.

Bianca

Wednesday 24th of January 2024

Dit lijkt me een heel bijzondere film. Heel nieuwsgierig. Mijn mannetje gaat mee. Zin in!!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.