200 jaar KNRM, een organisatie waar helden bestaan

Afgelopen november begon het 200 jarige bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De start van een bijzonder jubileum jaar vol mooie evenementen. Op 12 januari 2024 verscheen het prachtige nummer ‘Wat als de storm komt’. Met de release van dit nummer gaat het jubileumprogramma officieel van start. Volg de KNRM in hun 200ste levensjaar en maak kennis met de helden van de zee.

200 jaar KNRM
Reddingboot Riet en Jan van Wijk – Van Wijk klasse – KNRM – fotograaf Arie van Dijk

Wat doet de KNRM al 200 jaar?

Al 200 jaar is de KNRM actief op onze wateren. De 1400 vrijwilligers zorgen samen voor mensen (en dieren) in nood. Verspreid over Nederland zijn er 45 reddingstations die samen 75 boten hebben. Dag en nacht stellen vrijwilligers zich beschikbaar om eropuit te gaan en onze wateren een stukje veiliger te maken. Of het nu gaat om een defecte boot, een vermiste zwemmer, een medische evacuatie of een dier in nood deze vrijwilligers laten alles vallen om in actie komen. Zij trekken soms met gevaar voor eigen leven het water op. Zelf zullen ze het niet zeggen, maar in mijn ogen zijn deze mensen helden. Helden van de zee!

Deze bijzondere organisatie draait geheel op donaties van mensen die de KNRM een warm hart toedragen. Hierdoor kan de KNRM doen waar zij het beste in zijn en dat is de vele wateren in Nederland veiliger maken. En dit doen zij met oog voor hun vrijwilligers en dankbaarheid voor hun donateurs.

200 jaar KNRM
Eindshot van de videoclip ‘Wat als de storm komt’ in Harlingen. Foto SET VEXY

Wat als de storm komt ter ere van 200 jaar KNRM

Singer songwriters Stef Bos en Fleur Raateland maakten samen een prachtig liedje over de helden van de KNRM. Samen met producers Eric van Tijn en Jochem Fluitsma lanceerden zij op 12 januari het nummer ‘Wat als de storm komt’.

Wat als de storm komt?

Om ‘Wat als de storm komt’ aan het grote publiek te laten horen trokken zij drie dagen lang langs diverse KNRM stations in Nederland. Ik was uitgenodigd op één van deze stations om hier bij te zijn. En dat was zo gaaf! Stef en Fleur zijn beiden waanzinnig goede artiesten en hebben met ‘Wat als de storm komt’ precies weten weer te geven waar de KNRM voor staat. Live zongen zij mee met hun prachtige nummer waarmee ze het hele boothuis stil kregen. Het nummer vertelt het verhaal van de KNRM met termen als ‘laveren’, ‘de lijn gooien’ en ‘splijtende golven met de kop van het schip’ die rechtstreeks van de bemanning van een reddingboot komen. Het is een ode aan de mensen die betrokken zijn bij de KNRM en het voelt gelijktijdig zo enorm herkenbaar.

De officiële video is een bijzonder eerbetoon aan 200 jaar KNRM. Met oude beelden die te zien zijn in hedendaagse opname van de KNRM.

Jubileumprogramma 200 jaar KNRM

Om het 200ste levensjaar van de KNRM te vieren is er een prachtig jubileumprogramma opgesteld vol bijzondere momenten en speciale evenementen.

 • Op 12 januari 2024 werd het prachtige nummer ‘Wat als de Storm komt’ van Stef Bos en FLEUR voor het eerst gedeeld. Tijdens een drie daagse tour presenteerde zij hun nummer op verschillende KNRM stations door het land.
 • Vanaf 18 februari 2024 heeft de KNRM er een nieuw bemanningslid in opleiding bij. En wel Youtuber Govert Sweep. In een serie YouTube afleveringen volg je zijn ervaringen als aankomend opstapper.
 • In februari 2024 openen er in twaalf maritieme musea exposities over 200 jaar KNRM. Onder andere in Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder, het Maritiem Museum Rotterdam, Het Scheepvaartmuseum Amsterdam en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
 • Vanaf 18 februari 2024 kun je luisteren naar indrukwekkende reddingverhalen. Roelof Hemmen presenteert vanaf dat moment de Podcast Redders op Zee.

 • In mei 2024 krijgen alle KNRM reddingstations informatieborden. Op deze informatieborden kun je de geschiedenis van het reddingstation terug zien met foto’s en tekst.
 • Op 24 mei 2024 is de lancering van het bijzondere fotoboek Redders op Zee. Deze is gemaakt door het Scheepsvaartmuseum Amsterdam, de KNRM en Hannibal uitgeverijen.
 • Op 25 mei 2024 kun je op alle 45 KNRM reddingstations terecht voor Reddingbootdag. Er opent zelfs een 46ste (pop-up) reddingstation bij het Scheepsvaartmuseum Amsterdam. Hier zullen dan ook een grote nationale en internationale vloot van oude en nieuwe reddingboten aanwezig zijn.
 • Van 6-8 september 2024 zal het 200 jarige bestaan van de KNRM centraal staan op de zaterdagavondshow van de Wereldhavendagen in Rotterdam.
 • En dan is er van 11-14 oktober 2024 nog de grote jubileumviering 200 jaar KNRM. In het Nieuwe Luxor Theater Rotterdam is de prachtige muzikale en visuele show ‘Symfonie van het water’ gegeven door Nederlandse topartiesten. Een ode aan de KNRM, haar donateurs en vrijwilligers. Er zijn speciale voorstellingen voor donateurs en vrijwilligers.
jubileumprogramma
Tijdlijn jubileumjaar KNRM 200 Jaar

Nationale Historische Reddingbootdag

De Nationale Historische Reddingbootdag in Lelystad op 16 juni 2024 is ook een erg leuk evenement om te bezoeken. Speciaal voor deze dag komt een deel van de historische reddingbotenvloot samen. Deze schepen zijn dan te bewonderen en je kunt een kaartje kopen om mee te varen. Tevens zijn er kraampjes met diverse oude ambachten en is het boothuis open voor bezoek. Daarnaast zijn er nog verschillende leuke andere activiteiten voor kinderen. Voorgaande jaren was er bijvoorbeeld een springkussen, kon je een wedstrijdje houden met een brandweerspuit en kon je via het wippertoestel getakeld worden tussen wal en schip. Dus zoek je een leuke activiteit voor Vaderdag? Dan is Bataviahaven te Lelystad op 16 juni 2024 de place to be! Lees onderaan deze blog hoe je kans maakt op vrijkaarten om mee te varen op een historische reddingboot.

(Dit evenement valt gelijktijdig met Oldtimerdag, dus er is genoeg te doen in de haven.)

Foto gemaakt door KNRM Lelystad tijdens de Nationale Historische Reddingbootdag 2022

Bezoek het reddingmuseum Doris Rijker met 200 jaar KNRM

Wil je op een leuke speelse en interactieve manier meer leren over de KNRM? Dan is zeker met kinderen een bezoekje aan het Reddingmuseum Doris Rijkers de moeite waard. Ik ben hier zelf al meerdere keren geweest met mijn dochter. Elke keer leren we weer nieuwe interessante dingen. Het volgen van de interactieve tour zowel voor kinderen als volwassen is erg informatief. Maar daarnaast zijn er nog vele andere leuke activiteiten. Zoals een bezoekje aan de windtunnel waar je kunt ervaren hoe het voelt om in windkracht 10 te staan. Of de VR experience waarin je meevaart als echt bemanningslid op een van de KNRM boten. En tussen 1 april en 1 november kun je een rondvaart maken op één van de historische reddingboten die aan de museumsteiger liggen. Daarnaast is er echt nog veel meer te zien en te doen, dus wat mij betreft is dit een echte aanrader!

Vanaf februari is ook hier de expositie over 200 jaar KNRM te zien.

200 jaar KNRM

Team Jonge Redders

Is je kind dol op actie en op water dan kan hij of zij lid worden van de Jonge Redders. Je ontvangt dan drie keer per jaar het Jonge Redders magazine. Dit staat boordevol informatie, stoere reddingverhalen en een super leuke strip van het Team Jonge Redders. Daarnaast ontvang je als welkomscadeau 2 kaartjes voor het Reddingmuseum, krijg je een leuk doeboek en mag je op Reddingbootdag meevaren op een reddingboot.

Mijn dochter is al een aantal jaar lid van de Jonge Redders en het leukste is misschien nog wel hoe trots ze vertelt dat ze lid is van dit stoere team met redders. Klik hier als je meer informatie wilt over de Jonge Redders, de KNRM of voor leuke kleurplaten.

200 jaar KNRM

Ben je op zoek naar andere blogs met een maritiem thema? Lees dan ook zeker eens deze blogs:

200 jaar KNRM

Winactie meevaren op een historische reddingboot

Namens de KNRM Lelystad mag ik 1x 4 vrijkaarten weggeven om 15 á 20 minuten mee te varen op één van de historische reddingboten tijden de Nationale Historische Reddingbootdag te Lelystad op 16 juni 2024.

Gefeliciteerd Imina

Wat mag je doen om kans te maken?

Optie 1

 • Reageer onder de social media post van de winactie met wie jij graag zou willen meevaren op een historische reddingboot.
 • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook lief.

Optie 2

 • Reageer onder deze recensie met wie jij graag graag zou willen meevaren op een historische reddingboot.

Extra

 • Volg MamaScrapelle op social media indien mogelijk. We zitten op InstagramFacebookTikTokYouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie meevaren op een historische reddingboot voor een extra winkans
 • Delen van de winactie levert een extra winkans op. Tag MamaScrapelle als je dat doet.
 • Beide opties mag uiteraard ook.
footer-7
Jolien
Delen is enorm lief

Jolien

Hoi hoi, ik ben Jolien. Ik ben getrouwd en moeder van een heerlijk eigenwijze dochter (2016). Sinds een aantal jaar werkzaam als Pedagogisch Medewerker op een kinderdagverblijf. In mijn vrije tijd ben ik een echte huismus. Ik geniet van een gezelschapsspelletje, een goed boek, tekenen, lekker eten of een beetje rommelen in de tuin.

5 reacties

 1. Wat gaaf om dit een keer mee te maken. Het liefst zou ik Opa en de kleinkinderen meenemen. Misschien durven ze niet. De kinderen zouden ook mee kunnen of onze goede vrienden. Wie wil dit niet meemaken. Supervet.

 2. Oooh, dit is echt een droom van mijn twee zoontjes (en dan vooral van de jongste). Mijn zoontjes komen vaak op Vlieland en zijn dan altijd groot fan van de boten van de KNRM, maar helaas (of toch gelukkig.. want ze hoefden nooit gered te worden) zijn ze nog nooit aan boord geweest van een reddingsboot. Heel graag doe ik dus voor hen mee, zeker omdat Dylan, mijn jongste als twee jaar roept kapitein te willen worden! Ahoy!

 3. ik zou graag met mijn man en dochtertje willen meevaren op de reddingsboot in Lelystad. Op deze dag is het vaderdag. Ik heb helaas zelf geen vader meer, maar mijn man is vader en mijn dochtertje heeft gelukkig een vader. Dus wij gaan dan altijd een uitje doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.