Maritiem Festival Rotterdam, met gastschip de haringlogger ‘Balder’

in 2020 was het Maritiem Festival Rotterdam van 28 augustus tot en met 5 september. Blikvanger is dit jaar gastschip de haringlogger ‘Balder’ . In de Maritiem Museum Haven, daar waar de Rotterdamse haven ooit ontstond, herleven oude maritieme ambachten in de nieuwe werkplaatsen van het museum. De museumsteiger ligt vol met (gast)schepen en aan de kade is er vertier voor jong een oud.

Maritiem Festival Rotterdam tallship de morgenster
Tallship de Morgenster blikvanger 2020

Tallship De Morgenster

Vorig jaar was Elles aanwezig bij de opening van het Maritiem Festival Rotterdam. Wat is er gaver dan Rotterdam vanaf het water aanschouwen? Een tallship Rotterdam binnen zien komen op een oude sleepboot. Gisteravond was ik namelijk aanwezig bij het verwelkomen van het tallship De Morgenster. Wat een bijzonder mooie ervaring is dat. Voor de maritieme expertise had ik mijn schoonvader (78) meegenomen. Heerlijk om hem ook te zien genieten. Hij kon mij onder andere vertellen dat De Morgenster een brik is. Dat is een tweemaster. De Eendracht was er ook bij. Dat is dan weer een bark oftewel een schoener. Tallship de Morgenster is de blikvanger van het Maritiem Festival in Rotterdam. En dat is dan ook niet voor niets. Machtig mooi om zo’n schip te zien varen, zeker onder de Erasmusbrug door. Het oude en het nieuwe verenigd, maar wel in dezelfde stijl. Wat een mooi plaatje.

Maritiem Festival Rotterdam

Maritiem Festival Rotterdam, duiken in de ‘plastic soep’

Het Maritiem Festival Rotterdam start 28 augustus en duurt tot 5 september. In de smederij doen kinderen mee aan de workshops en in de houtwerkplaats strijden families tegen elkaar in de ‘Familie Botenbouw Challenge’. Wie bouwt het snelste bootje? Haringlogger ‘Balder’ is dit jaar de blikvanger in de museumhaven, een zeillogger van ruim 100 jaar oud en symbool voor de Nederlandse haringvisserij. Ook de historische stoombaggermolen ‘Friesland’, zeeverkenners met hun vletten en de recycle sloepen van stichting Plastic Whale zijn te gast in de haven. Er is live muziek op de kade, strandstoelen, hapjes en drankjes staan klaar én de museumhaven is in festivalsfeer door vrolijk gekleurde zeilen die door kinderen beschilderd zijn, geïnspireerd op verhalen van Rotterdamse senioren met een bijzonder maritiem verleden. Tijdens Maritiem Festival is de museumhaven tot 20:00 uur geopend. Tickets zijn nu te koop op www.maritiemmuseum.nl/tickets

Maritiem Festival Rotterdam

Welkom op het Maritiem Festival Rotterdam

28 augustus 11:00u: Feestelijke intocht van de ‘Balder’ met beschilderde zeilen
Op zaterdag 28 augustus komt gastschip de haringlogger ‘Balder’ Rotterdam binnenvaren via de Nieuwe Maas,. De schilderingen zijn geïnspireerd op verhalen van Rotterdamse senioren met een bijzonder maritiem verleden tijdens het project ‘Sail a Future’. De Balder wordt feestelijk onthaald door historische schepen van het Maritiem Museum. Om 11:00 uur vaart de ‘Balder’ de Erasmusbrug door op weg naar de eindbestemming: de Maritiem Museum Haven. Hier wordt de lading feestelijk van boord gehaald.

Demonstraties maritieme ambachten in het nieuwe paviljoen en op de kade
In de nieuwe werkplaatsen van het Maritiem Museum zijn medewerkers en vrijwilligers dagelijks bezig om de historische vloot in topconditie te houden. Oude technieken, de innovaties van toen, herleven in deze werkplaatsen met als doel jonge makers te inspireren voor innovaties van morgen. Bij de smid spatten de vonken ervan af tijdens de workshops waar bezoekers aan deel kunnen deelnemen tijdens het Maritiem Festival Rotterdam.

Familie Botenbouw Challenge

In de houtwerkplaats in het Leuvepaviljoen strijden twee families tegen elkaar om het snelste houten sloepje te bouwen. Onder deskundige begeleiding van studenten van het Hout- en Meubileringscollege stropen zij de mouwen op en gaan aan de slag onder flinke tijdsdruk, want zondag 5 september moeten de sloepen af zijn. Dan worden deze te water gelaten en onderworpen aan een snelheidstest in de museumhaven.

Genieten van live muziek en optredens vanuit je strandstoel op de kade
Er is muziek op de kade zoals de Kaapverdiaanse Morna liederen van Lena Evora over emigratie, heimwee en liefde voor het land, en symbool voor de vele Kaapverdische zeelieden die zich in Rotterdam vestigden na hun leven op zee. Ook muziek van het vrolijke duo van Timo de la Mar; jazz van het jonge talent van Bata4 en een carillon concert door de enige muziekboot ter wereld. En er is een circusoptreden in samenwerking met Rotterdam Circusstad.

Sail a Future
Ook tijdens het Maritiem Festival Rotterdam kunnen kinderen zich laten inspireren door maritieme verhalen van senioren met een maritiem verleden. De kinderen schilderen, op oude zeilen van een tallship, hun eigen verhaal en hun dromen voor de toekomst. Uiteindelijk worden er, door een ambachtelijke zeilmaker, prachtige tassen gemaakt van deze mooi geschilderde zeilen.

Foto-expo Wereldhavendagen op de gevel

Op de gevel van het hoofdgebouw van het Maritiem Museum is de foto-expositie ‘Werken in de haven’ te zien van de Wereldhavendagen. Deze expositie laat de diversiteit zien in het werkveld en laat de bezoeker kennismaken met uiteenlopende beroepen die er nu en in de toekomst zijn in de haven van Rotterdam.

Het Maritiem Festival vindt plaats van 28 augustus t/m 5 september bij het Maritiem Museum Rotterdam en is tot stand gekomen met dank aan Rotterdam Festivals.

En het Maritiem Museum

Los van het Maritiem Festival Rotterdam is het Maritiem Museum in Rotterdam natuurlijk het hele jaar door interessant. Wist je dat dit museum een collectie heeft van 1 miljoen stukken en 41 buitenobjecten? Nee? Zeker een reden om eens te gaan kijken. Het museum is niet alleen interessant voor schoonvaders met maritieme expertise. Het is ook heel leuk voor (klein)kinderen. Dat kan je bijvoorbeeld lezen in de blog die Ellen eerder schreef over haar bezoek aan het Maritiem Museum. Of de blog van Lianne met de nieuwe evenementen van dit jaar aan het Maritiem Museum.

Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.