Bezoek het Maritiem Museum in Rotterdam – een uitje over de scheepvaart

Met een speciaal en uitgebreid zomerprogramma heeft een bezoek aan Maritiem Museum in Rotterdam een hoop te bieden. Gelegen aan de Leuvehaven kun je op een geweldige locatie alles leren over scheepvaart. Een leuk idee dus voor een uitje met kinderen tijdens de zomervakantie. Van 9 juli t/m 21 augustus is het museum elke dag open. En de Maritiem Museum Haven zelfs tot 20.00 uur. Dus ook op heerlijke zomeravonden is het goed toeven op de kade.

9 juli dogparade

Op 9 juli wordt de zomerperiode, van het Maritiem Museum, geopend met een Scheepshondenparade van Dogparade 010. De Dogparade 010 is een vrolijke optocht van maritiem uitgedoste honden met hun baasjes langs historische schepen en kranen in de Maritiem Museum Haven. De leukste hond/baasje-duo’s winnen de Dogparade 010 award. Er is een Ketelbinkie-fotoshoot met Máxima fotograaf Robin Utrecht en de presentatie is in de handen van hondenliefhebber Jet Sol. Alle deelnemende honden krijgen een traktatie in het hondenrestaurant Hond-In-De-Pot. Wie zelf geen eigen hond heeft, kan op de foto met de vriend van Professor Plons: scheepshond Dobber.

Beleef de Rotterdamse haven

Op de plek waar de Rotterdamse haven ooit begon vind je de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Er zijn historische schepen en werkplaatsen waar je alles kunt leren over de vroegere scheepvaart. Maar ook hoe Rotterdam is gegroeid tot één van de belangrijkste havensteden in de wereld. Een indrukwekkende aanblik, vooral zo die prachtige schepen in combinatie met de moderne gebouwen van Rotterdam op de achtergrond. In het museum binnen vind je mooie en interessante tentoonstellingen over de scheepvaart. Veel schaalmodellen van diverse schepen, maar ook veel kunst. Binnen vind je ook het gedeelte Plons voor wat jongere kinderen, waar ze volop kunnen spelen. En buiten is er de kade met bezienswaardigheden en het nieuwe paviljoen. Volop vertier dus!

Wat kun je zoal doen tijdens je bezoek aan het Maritiem Museum?

  • Tentoonstellingen. In de familietentoonstelling Zeemonsters (vanaf 4 jaar) ontdek je de werelden van zes waterwezens. Voor oudere kinderen (vanaf 14 jaar) is er de expo Dealen met drugs waarin ze zelf de hoofdrol kunnen spelen. Verder is er natuurlijk ook veel te zien en te ontdekken over de scheepvaart van vroeger en nu. Lees hier de blog van Ellen over de zeemonsters.
  • Offshore experience (vanaf 8 jaar). Ga aan de slag met een uitdagende zoektocht op zee naar energie uit olie, gas, wind en andere bronnen. Met een veiligheidshesje aan en een helm op je hoofd stap je aan boord van een platform midden op zee. In simulaties ervaar je zélf hoe bijvoorbeeld boormeesters en helikopterpiloten hun spectaculaire werk op volle zee doen. Gaaf en best lastig om te doen!
  • De kinder-doe-expo Professor Plons. Kinderen kunnen helpen om alle schepen te laden en lossen, vissen te vangen en containers te scannen. Volop spelen, klimmen en klauteren dus, met een binnen- en buitengedeelte.

Langs de kade

  • Historische schepen. Langs de kade liggen verscheidene historische schepen waar je ook binnen een kijkje kunt nemen. Ontdek hoe gezinnen woonden en werkten op het binnenvaartschip, of leer alles over touwen en knopen. En in de zomervakantie wordt er van alles georganiseerd om er een extra leuke dag van te maken op de kade. Kijk hier voor het programma.
  • Vuurtoren: in vuurtoren het Lage Licht kun je een film bekijken over de ontwikkelingen van de Rotterdamse haven: 100 jaar haven in 7 minuten. Zo kun je dus meer leren over de haven op de plek waar deze ontstond. Een mooie start van je bezoek aan het Maritiem Museum.
  • Demonstratie van de smid.

Ontdek de kunst van het smeden in de nieuwe werkplaatsen. Je komt erachter hoe de smid meewerkt aan het onderhoud van de museale vloot. Bijvoorbeeld door te “klinken” of haken en kettingen te maken. Bij een spectaculaire demonstratie (9+) wordt het vuur opgepookt en vliegen de vonken in het rond.

Maritiem Museum
  • Rondvaarten. Er zijn verschillende mogelijkheden om een rondvaart te maken in de haven. Dit kan tegen extra betaling tijdens je bezoek aan het Maritiem Museum. Wij kozen voor een rondvaart van drie kwartier met de fluisterstille waterbus. Leer over het ontstaan van Rotterdam (nadat de rivier de Rotte werd voorzien van een dam). Met uitleg van een bevlogen vrijwilliger over bijvoorbeeld de Wijnhaven, Bierhaven en Glashaven. Ontzettend leuk om deze bijzondere stad vanaf het water te zien. Maar er is ook een langere rondvaart mogelijk van 1,5 uur met één van de historische schepen. Hierbij vaar je onder meer langs de SS Rotterdam en Hotel New York. Dus vele hotspots van Rotterdam! Kijk hier voor meer informatie over tickets en tijden!

Leuk voor jong en oud

Voor verschillende leeftijden is er wat te beleven tijdens je bezoek aan het Maritiem Museum. Voor jongere kinderen is er volop de mogelijkheid om te spelen, klimmen en klauteren. Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld actief aan de slag met een workshop of simulatie. Wij vonden het een heel divers museum, en het is leuk bij alle weersomstandigheden. Combineer met een leuke activiteit in Rotterdam, bijvoorbeeld door een kijkje te nemen op de nabijgelegen Erasmusbrug. Heerlijk genieten van het uitzicht. Al met al een leuke tip voor een activiteit tijdens de zomervakantie. Sluit zoals ons de dag af bij Happy Italy aan de overkant van de Erasmusbrug. Een leuke dag dus om op terug te kijken!

Van 27 augustus t/m 4 september vindt dit jaar het Maritiem Festival weer plaats. Dan zijn er allerlei activiteiten en komt er een historische vloot. Kijk alvast de blog hier van de ervaring van Elles van vorig jaar.

Praktische informatie voor je bezoek aan het Maritiem Museum

Adres: Leuvehaven 1
3011 EA Rotterdam

Parkeren: parkeren doe je dichtbij in de Apcoa garage

Toegankelijkheid: het museum is rolstoelvriendelijk. De tentoonstellingen zijn toegankelijk voor rolstoelen en bereikbaar via liften. De kades waar de schepen en kranen liggen zijn vanuit het museumgebouw goed bereikbaar. De schepen zijn vanwege de steile trappen niet te bezoeken door minder validen.

Eten en drinken: in het museum vind je het museumcafé met volop keuze aan eten en drinken. En in het gloednieuwe paviljoen aan de kade is sinds kort het Loeve geopend. Dit is een bar met prijswinnend ijs, goede koffie en versgebakken wafels. Een aanrader dus!

Veiligheidsmaatregelen: toegangskaarten voor een bezoek aan het Maritiem Museum zijn alleen online verkrijgbaar. Zie hier alle informatie over tickets. Er wordt een beperkt aantal bezoekers toegelaten in het museum om voldoende afstand te kunnen houden. Kies eenvoudig online je bezoekdatum en starttijd, ook als je een kortingspas hebt. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen, maar ook zij hebben een ticket met starttijd nodig. Deze kun je online gratis boeken.

Bezoek het maritiem museum uitzicht

Steun het Maritiem Museum!

Het is voor heel veel sectoren een moeilijk jaar geweest. Zo ook voor het Maritiem Museum, en de hele maritieme sector eigenlijk. Je kunt hen helpen in deze moeilijke periode, natuurlijk door een bezoek te brengen aan het Maritiem Museum. Maar er is meer. Zodat we samen het vertellen van verhalen over de fascinerende maritieme wereld mogelijk blijven maken. Met jouw gift, groot of klein, help je het Maritiem Museum. Dat kan door vriend te worden van het museum, maar bijvoorbeeld ook door een bijdrage via een tikkie te doneren. Echt de moeite waard om te doen voor dit leuke museum en de vriendelijke medewerkers! Op het YouTube kanaal van het Maritiem Museum vind je leuke filmpjes over het aanbod en alle nieuwtjes. Voor als je meer wilt weten en nieuwsgierig bent geworden!

En in de Museumshop vind je natuurlijk veel mooi speelgoed en leesvoer over de haven, zeeën en Rotterdam. Kijk eens bij StoerLeesVoer voor de review van het prentenboek Rotterdam van Georgien Overwater. Met een mooie ode aan de stad, net zoals dit museum biedt. Want dat zij er trots op zijn, is vooral heel terecht!

Bekijk ook deze blog over Rotterdam bezoeken met kinderen

Footer6
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.