Skip to Content

Duitse waddenkust: leuke plek voor een goede vakantie!

Deze zomer ging ik met mijn zoon naar de Duitse waddenkust: dat bleek een leuke plek voor een mooie vakantie! Vanaf Utrecht rij je er in ongeveer 3 uur heen, dus het is ook een geschikte plek voor een (lang) weekendje weg. Aan de zee is altijd goed, maar de waddenkust is ook een mooi vertrekpunt voor uitjes in de omgeving.

Duitse waddenkust: leuke plek voor een goede vakantie!

Aan de Duitse waddenkust

Tijdens onze vakantie verbleven wij op het Center Parcs Nordseeküste, wat aan de kust ligt op het schiereiland Butjadingen. Qua omgeving lijkt het wel een beetje op Noord Friesland (zonder de meren), met veel weidse uitzichten met af en toe een dorpje. Je kunt er prima fietsen en wandelen, maar met kinderen trekt het wad zelf natuurlijk. In Tossens, het dorpje waar Center Parcs zit, heb je een grote speeltuin aan het wad. Een erg leuke plek, waar je prima een middag kan picknicken en spelen. En natuurlijk het wad op. Je kunt met een gids op pad, maar ook zelf stap je zo vanaf de aflopende kade het wad op. Tijdens eb zie je dus ook veel mensen wandelen, maar ook veel kinderen spelen op het wad. Met emmertjes en schepjes onderzoeken zij welke beestjes er allemaal leven op het wad. Mijn zoon Mels (11) vindt het maar viezig; de blubber en een soort wormen die in grote getalen op de bodem blijken te liggen. Dus geen gids en lange wandeling voor ons.

Zwemmen in de lagune

Door het eb en vloed is het lastig om (lekker) te zwemmen in zee aan de Duitse waddenkust. Maar daar is een oplossing voor: op een kwartiertje rijden vanaf het vakantie park is het kunstmatig aangelegde Nordsee-lagune. Naast de zee ligt dit zwemmeer, vol met speeltoestellen in en naast het water. Net als aan de kust bij Tossens, kun je hier een ‘strandkorf’ huren. Een soort grote strandstoel voor ongeveer 2 personen waar je uit de wind kunt zitten. De meeste mensen bezoeken de lagune als een dagtrip. Je betaalt ongeveer 5 euro entree.

Leuke plek om te wandelen: het Natuurontdekkingspad

Een ander leuk uitje is het Natuurontdekkingspad Langwarder Groden, ook weer op een kwartier rijden. Eigenlijk zou je dit natuurontdekkingspad twee keer moeten bezoeken: met eb en met vloed, want dan heb je een totaal andere omgeving. Wij waren er met eb, maar ook met vloed hou je droge voeten omdat er een lang steigerpad is aangelegd waardoor je ‘op’ het water loopt. De wandeling is ongeveer 4 kilometer, dus ook met kinderen goed te doen. Het is een mooie omgeving, met op de dijk uitzicht op zee. Je kunt er ook vogels spotten, dus een verrekijker meenemen is best een goed idee. In de buurt zit ook een ‘melkhus’ (er zitten er meerdere op het schiereiland), een soort boerderijwinkel waar je lekker een ijsje kan halen.

Ons verblijf aan de Duitse waddenkust

Op Butjadingen zijn verschillende (kleinere) hotels en B&B om te overnachten. Maar dus ook het Center Parcs waar wij verbleven: Nordseeküste. Dit park ligt aan een soort boulevard in het dorpje Tossens, met aan het eind de trap naar de dijk waarachter de grote speeltuin ligt en natuurlijk de kust zelf. Aan de boulevard zitten ook verschillende restaurants en winkeltjes. Het park maakt eigenlijk onderdeel uit van het dorpje, waardoor het minder een ‘afgesloten’ park. Ik vond dat zelf wel prettig. Wij verbleven in een ouder appartement en ook het hoofdgebouw vond ik af en toe wel wat gedateerd, al zijn ze wel huisjes aan het renoveren enz. Dit park heeft natuurlijk een Aqua Mundo, een erg mooi zwembad! Dat is voor ons het grote voordeel aan dit park. De Aqua Mundo bestaat uit verschillende verdiepingen, met een golfslagbad en verschillende glijbanen die de verdiepingen aan elkaar verbinden. Erg leuk, je kunt er met gemak uren zwemmen. De openingstijden zijn heel ruim, en mijn tip is om vooral niet rond lunchtijd te zwemmen. Je kunt er frietjes bestellen en het ruikt er dan echt naar een snackbar…

Andere uitjes in de buurt van de waddenkust

De Duitse waddenkust is een leuke plek voor een goede vakantie, want in de buurt zijn nog andere uitjes die wij helaas hebben overgeslagen. Bijvoorbeeld het Jaderpark: een combinatie van een pretpark, speeltuin en dierentuin. Dit ziet er wel erg leuk uit, dus als onze vakantie langer was geweest, waren we hier zeker naar toegegaan. Hetzelfde geldt voor een bezoekje aan Wilhelmshaven: een mooie havenstad, met een aquarium en een marinemuseum.

Wij kozen ervoor om nog een paar dagen naar Bremen en Bremerhaven te gaan, maar je kunt dit ook vanuit Tossens als een dagtrip bezoeken. Daar morgen meer over.

Voor winkelen in Duitsland – tips en adressen kijk het artikel van Anne-Marie.

Duitse waddenkust: leuke plek voor een goede vakantie!
Footer1Anouk
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Oma Will

Sunday 1st of August 2021

De Waddenkust en de kust aan de Oostzee, is een plek waar ik een keer op vakantie naar toe wil gaan. We gaan altijd naar het zuiden, maar naar het noorden kan ook heel mooi zijn.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.