Skip to Content

Bezoek de ss Rotterdam – een uitje op een nostalgisch schip

De ss Rotterdam ligt sinds 2009 aan de kade in Rotterdam. Dit oude schip van de Holland-Amerika lijn is omgetoverd tot een hotel van Westcord Hotels en is ook te bezoeken voor rondleidingen. Een leuk uitje met kinderen zo hebben wij ervaren. Slaap een nachtje in één van de passagiershutten, boek een begeleide tour en dineer in de captains lounge. Proef de sfeer van de Holland-Amerika lijn! Lees verder voor meer informatie en de mogelijkheden voor een nostalgisch uitje in Rotterdam.

ss Rotterdam

Holland-Amerika Lijn ss Rotterdam

Tussen 1956 en 1959 werd het schip de ss Rotterdam gebouwd, om te worden ingezet als lijndienst tussen Nederland en Amerika. Talloze keren voer het schip in ruim een week tijd de zee over. Met de komst van de lijnvluchten per vliegtuig, werd het schip daarna volledig gebruikt als cruiseschip. Naar onder andere de Caribische zee, Middellandse Zee en het Midden-Oosten.

De ss Rotterdam heeft dus vele meters gemaakt, en is nu met pensioen aan de kade in Rotterdam. En het is natuurlijk een leuke beleving on zo’n schip eens te bekijken. Dus in de herfstvakantie boekten wij een nachtje in de familiekamer op het Lower Promenade deck. We hadden een ontbijt met uitzicht op de Maas en deden vervolgens een begeleide tour op het schip. Van de machinekamer tot de brug, je kunt van alles ontdekken over de ss Rotterdam.

Verblijf ss Rotterdam

Het schip beschikt over vele dekken, die zoveel mogelijk in de oude staat bewaard zijn gebleven. Maar wel natuurlijk met de luxe van tegenwoordig. Er zijn verschillende kamertypes, ingericht in een jaren ’50 stijl. De familiekamers voor 4-5 personen bevinden zich aan de binnenzijde van het schip. Dat betekent geen knus patrijspoortje om door naar buiten te kijken. Bij andere kamertypes is dat wel mogelijk. Nu vonden wij 1 nachtje prima te doen, maar een hele week cruisen zonder raampje in je slaapvertrek kan een beetje benauwd aanvoelen!

Maar de beleving en de sfeer op het schip is zeker erg bijzonder. In de Lidozaal krijg je een uitgebreid en smakelijk ontbijtbuffet. Wie weet heb je geluk en vaart er precies één van de nieuwste cruiseschepen voorbij om aan te leggen bij de terminal!

Rondleidingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de ss Rotterdam verder te ontdekken. Er zijn dagelijkse en maandelijkse rondleidingen, voor delen van het schip of een complete tour. Kijk op de website voor alle mogelijkheden en tijden. Wij boekten de Rotterdam compleet waarbij ook een tour door de machinekamer is inbegrepen. Verder krijg je een audioset, waarmee je onder andere langs het oude binnenzwembad, sportdekken, feestzalen en de brug wordt geleid.

Enthousiaste vrijwilligers staan klaar om je meer te vertellen over de sfeer en cruises van vroeger. De begeleide tour in de enorme machinekamer is zeker de moeite waard en heel indrukwekkend om een kijkje te nemen. Ook is er een kleine tentoonstelling van allerlei attributen en foto’s van het schip van vroeger.

Van het oude binnenzwembad (niet meer in gebruik helaas) naar de kapiteinshut en langs het anker. Naar de sportvelden op het dek en het majestueuze uitzicht vanaf de boeg en de feestzaal. Je proeft echt een beetje de sfeer van de cruises van vroeger.

Een veelzijdig uitje naar Rotterdam

Wat is er nog meer op en rond de ss Rotterdam te doen?

  • Je verblijf op de ss Rotterdam kun je boeken in combinatie met een uitje naar de Euromast of een rondvaart met de Spido. Of ga sportief voor de combinatie met fietsverhuur, voor een tochtje langs de oevers van de Maas!
  • In de zomer is het ook heel leuk om het Lidodek met pierenbadje te bezoeken met jonge kinderen. Genieten van een lekker drankje en mooi uitzicht op Rotterdam.
  • Het is ook een geschikte locatie voor een diner, teamuitje, trouwerij of vergadering.
  • Wist je dat er ook Escape Rooms zijn? Kies voor Metro of Koelcel vanaf 2 personen tot 8 personen.
  • Er worden ook regelmatig evenementen georganiseerd, zoals een dinershow. Leuk lijkt ons bijvoorbeeld de gratis activiteit knutselen in de kerstvakantie!
  • Loop langs de kade door Katendrecht, voor een mooi uitzicht op Rotterdam. Over de Rijnhavenbrug langs het hippe terras van de Phoenix Food Factory en langs het nostalgische hotel New York. Genoeg mogelijkheden voor een lekker drankje en hapje.
  • Via de Erasmusbrug kom je uit in het centrum met vele bezienswaardigheden zoals de Markthal. Met de watertaxi kom je overal natuurlijk veel sneller. Ga bijvoorbeeld naar het Maritiem Museum aan de Leuvehaven of het Wereldmuseum aan de Willemskade.
  • Behalve de ss Rotterdam nog veel meer interessante dus, voor een leuk uitje met kinderen naar Rotterdam! Bekijk voor meer tips in rotterdam ook onze uitgebreidere blog. Want deze havenstad heeft nog veel meer te bieden.

Adres ss Rotterdam:

3e Katendrechtse Hoofd 25
3072 AM Rotterdam

Een ruime parkeerplaats is gelegen naast het schip.

Meer blogs met stedentrips:

Laat je het weten als je naar de ss Rotterdam gaat?

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.