Een uitje met de boot – veilig varen met kinderen

Het vaarseizoen is weer begonnen! Een uitje met een boot is natuurlijk erg leuk met kinderen. Picknickmand mee en lekker varen, zwemmen en zonnen. Maar zorg er natuurlijk wel voor dat je veilig het water op gaat met je boot én kind? Denk aan de uitrusting van de boot en natuurlijk de vaarregels. Een blog met tips voor een veilige, leuke en relaxte vaartocht!

Uitje met de boot haven

Een eigen boot of bootje huren?

Misschien heb je de luxe van een eigen boot. Of het gemak van familie of vrienden met een boot. Dan is het helemaal optimaal genieten tijdens het vaarseizoen. Onderhoud en veiligheid zijn dan natuurlijk wel belangrijke aandachtspunten. En zeker als je met kinderen het water op gaat. Waar moet je rekening mee houden als je een uitje plant met een boot?

Uitrusting van de boot

Natuurlijk check je vooraf of de uitrusting van de boot op orde is. Zeker als je een bootje leent of huurt. Bekijk of er voldoende reddingsvesten aan boord zijn, vooral als je kinderen zonder zwemdiploma’s bij je hebt. Dat is wel zo geruststellend als je een dagje gaat varen.

Bij een eigen boot komt veel onderhoud kijken. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat alles goed blijft werken. Veilig en zonder schade aanleggen doe je met behulp van stootwillen. Zijn deze nog heel en goed bevestigd? Check ook de rest van de dek-uitrusting, zoals touwen en eventueel een reddingsboei.

Maar ook belangrijk aan boord met kinderen is de aanwezigheid van een EHBO-kit. Voor bijvoorbeeld valpartijen en misselijkheid. Denk zeker ook aan zonnebrand, want op het water gaat verbranden nog veel sneller.

Een uitje met een boot? Veilig varen doe je samen!

Voordat je het water op gaat, zijn er een aantal belangrijke adviezen om op te letten. Deze staan op een handige website vermeld: Varen doe je samen. Bijvoorbeeld actuele vaarweginformatie, weersverwachtingen en knooppunten. Maar ook alle regelgeving kun je daar vinden. Bereid een uitje met een boot dus goed voor.

Varen doe je Samen!’ heeft als doel de veiligheid op en rond het water te vergroten. Met beroepsvaart, zowel binnenvaart als zeevaart, passagiersschepen en allerlei soorten recreatievaartuigen wordt het steeds drukker op het water. Dit maakt continue aandacht voor veiligheidsrisico’s noodzakelijk.

Website Varen doe je samen!

Voor veel kinderen én volwassenen zijn de regels rondom het gebruik van een boot niet altijd duidelijk! Een klein motorbootje mogen kinderen bijvoorbeeld pas besturen als ze minimaal 12 jaar zijn. En wanneer heb je dan een vaarbewijs nodig? (Bron: Hiswa)

  • Als je vaart op grote binnenwateren en open water
  • Als je een boot hebt die langer is dan 15 meter
  • Of als je een boot hebt die harder kan dan 20 km per uur

Een leuk uitje met de boot – doen!

Een leuke manier om kinderen bekend te maken met varen, is bijvoorbeeld de waterscouting. Geen noodzaak om zelf een boot te hebben, en toch leren kinderen alles over varen. En ze genieten van de vrijheid op het water!

Ook als je zelf geen boot ter beschikking hebt, zijn er gelukkig nog genoeg leuke uitjes met een boot te verzinnen. Bijvoorbeeld:

  • Fluisterboot Giethoorn – genieten van de natuur, zonder deze met veel herrie te versturen. Dat kan met een fluisterbootje het beste.
  • Pannenkoekenboot – ga lekker eten en varen in steden als Amsterdam, Rotterdam of Nijmegen. Een leuke en lekkere aanrader voor een uitje met kinderen op een boot!
  • Spido Rotterdam – een stoer uitje door het havengebied.
  • Privé boottocht door Amsterdam – varen door de grachten en lekker eten.
  • Kanoën in de Biesbosch – lekker peddelen door een mooi natuurgebied.

Van jong tot oud is een uitje met een boot op het water genieten. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Goed voorbereiden en aandacht voor een veilige tocht, en genieten maar!

reddingsvest
Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.