Skip to Content

Giethoorn met kinderen – een blog met 10 activiteiten

Afgelopen weekend was ik welkom in Giethoorn. Voor mij alweer de derde keer dat ik er was, maar nu voor het eerst door de ogen van een blogger. Mijn missie was om te beoordelen hoe leuk Giethoorn met kinderen kan zijn. Daarom een blog met 10 activiteiten om met kinderen te doen in dit unieke dorpje rondom het water inclusief wat leuke geschiedenisweetjes en feitjes van het Venetië van Nederland!

Een geschiedenisles over Giethoorn

Laten we beginnen met de eerste tip: een geschiedenisles over Giethoorn. Je dagje Giethoorn met kinderen begint met een leuk verhaal over hoe het vroeger ging en een uitleg waarom de huizen in het dorp er zo uitzien.

Het dorp Giethoorn werd 850 jaar geleden gebouwd aan het water. Dat wil zeggen dat de mensen zelf alles met de hand uitschepten. Het laagveen bevatte de belangrijke basis voor turf. De bodem van het grote meer en de watertjes zijn niet dieper dan 80 a 100 cm. Daaronder zit een harde zandlaag die niet te doorboren is. De straten in Giethoorn zijn pas 100 jaar oud, dat komt omdat vroeger al het vervoer echt per boot ging.

In de boerderijen was het woongedeelte klein en laag. Meestal was deze ook met riet bedekt, maar zat je in de middenklasse dan kozen sommige bewoners er voor om hier dakpannen te leggen. Het achterste gedeelte van de boerderijwoning was het deel waarin in de koude maanden de koeien stal hielden. Meestal hadden ze maar 8 koeien. Bovenin werd het hooi opgeslagen, vaak onder een extra hoog dak. Vandaar dat de huizen er zo gek uitzien.

De koeien en het hooi en de melk alles werd over het water vervoerd. En de maten van de sloten zijn precies gebouwd op de lengte van een koe. Die overigens om en om in de boot stonden omdat ze veel te nieuwsgierig zijn en om hen heen kijken. De boer voer in zijn punter de warme maanden een uur naar zijn stuk land waar hij 2 uur bezig was om zijn 8 koeien te melken. Daarna ging hij weer een uur terug varen en in de avond herhaalde hij dit weer. Het varen ging door de boot af te zetten met een grote stok op de bodem. Hoe anders zijn de tijden nu!

Giethoorn met kinderen vanaf een fluisterboot

Zeg je Giethoorn dan zeg je varen. En kinderen zijn in het algemeen dol op water en een bootje. Dus als je naar Giethoorn met kinderen gaat boek dan zeker een fluisterboot! Mijn tip is om te starten vanaf de Beulakerweg. Bij het hotel kun je de auto gratis parkeren, binnen gebruik maken van het toilet kost 1 euro per persoon. Als je van te voren online je boot reserveert ben je veel goedkoper uit.
Wij hebben een uur rondgevaren door het rustigste natuurgedeelte van het Venetië van Nederland. Prachtig zeker op een stralende dag waarbij je boven het groene riet en graslanden de blauwe hemel met schapenwolkjes ziet.
Maar voor een ultiem vakantiegevoel boek je natuurlijk een langere bootreis en neem je een goed gevulde picknickmand mee.

Kom lekker op tijd om niet in de file te varen door het centrum van Giethoorn. Varen in Giethoorn is op de meeste plekken 1 richtingsverkeer. Maar alles staat duidelijk aangegeven. Op het grote meer kun je lekker ronddobberen en genieten van de rust en de natuur. Het water is doordat het zo laag is snel op temperatuur in de zomermaanden. Neem dus vooral de zwemspullen mee van de kinderen en jezelf en genieten maar!

Sportief het water op met de waterfiets

Zeg ik waterfiets dan denk jij waarschijnlijk aan zo’n voertuig met 4 kuipjes waar je lekker inzit en een beetje rondtrapt. Maar de waterfiets die je bij Aquaverhuur kunt huren is iets totaal anders. En echt leuk als je kinderen al wat groter zijn in de leeftijd van de middelbare school.
Opstappen kun je op de Beulakerweg 133 D, daar kun je ook de auto parkeren. Het is een echte fiets, maar dan op 2 surfplanken met een rotor in het water. Er zijn fietsen met een dwarsplank waar iemand op kan zitten en zonder. Waardevolle spullen kun je daar achterlaten. Tip zorg dat je een telefoonhoesje met een koord hebt.

De speciale Schillerfietsen liggen echt heel stabiel in het water. Ik zal eerlijk zeggen dat ik het doodeng vond om op te stappen, maar ze kiepen echt niet om. Het fietsen zelf qua zwaarheid valt te vergelijken met gewoon fietsen. Het leuke is dat je sneller bent dan de fluisterboten. Je bent wel echt een attractie op het water, ik denk dat Yvonne van Vegalifestyle, Lisanne van gezinmetvijf en ondergetekende wel door 100 mensen op de foto zijn gezet. Met een uurtje kun je een klein rondje door Giethoorn doen, inclusief het meer. Een hele bijzondere ervaring om te doen in Giethoorn met kinderen.

Maar we hebben ook veel kano’s gezien wat natuurlijk ook heel goed geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 8. Het viel me op dat er heel weinig gesupt werd, die tak van sport moet denk ik nog ontdekt worden in het Venetië van Nederland.

Rondwandelen en bruggen tellen – giethoorn kinderactiviteiten

Natuurlijk zijn er meer manieren om Giethoorn met kinderen te bezoeken. Namelijk de benenwagen! Trek je wandelschoenen maar aan, zorg dat je niet te zwaar beladen bent en wandelen maar! Je bent een knap persoon als je alle 176 bruggen weet te vinden, maar zet je kinderen maar aan het tellen hoeveel ze er zien. Maak er bijvoorbeeld een leuk aftekenvel bij en kijk eens hoever ze komen.
Er zijn lage bruggen en hoge bruggen. Platte bruggen en bolle bruggen. De bruggen in Giethoorn zijn van de bewoners, waar het water van de gemeente is. De platte bruggen zijn zo gebouwd dat ze snel uit elkaar kunnen worden gehaald om een bootje erdoor te laten. Wij zijn onder de laagste brug van Giethoorn gevaren tijdens de avond rondvaart waar ik straks nog wat over vertel.

Tussendoor kun je uitrusten bij een van de vele terrasjes of een ijsje halen ergens. Loop ook zeker even richting het Smits paviljoen. Dit loopt een heel stuk het meer op waardoor je een prachtig uitzicht hebt over het water.

Normaal gesproken ben ik niet het type dat tuinen en huizen helemaal bekijk en bewonder als ik in een dorp wandel. Maar Giethoorn vraagt erom! Er is een soort ongeschreven regel dat je als bewoner van Giethoorn je tuin goed onderhoudt, nou dat doen ze! Kijk niet verbaast op als je een robotstofzuiger rond ziet gaan op een gazonnetje. De 2500 bewoners van Giethoorn zijn er maar druk mee!

Musea bezoeken in Giethoorn met kinderen

Een dagje ergens heen gaat is niet compleet zonder een stukje cultuur. Natuurlijk heb je de kinderen al wat over de geschiedenis van Giethoorn verteld, maar hoe leuk is het om ook een museum in te gaan.
Dat kan bijvoorbeeld bij Museum ’t Olde Maat Uus en Museum de Oude aarde. Bij de eerste vind je ook oud-Hollands speelgoed. Bij de Oude aarde kunnen kinderen een speurtocht krijgen en vind je prachtige edelstenen. Kinderen zijn er dol op dus hier kun je zeker een leuk souvenirtje vinden.

Bijzondere winkels

Er zijn een hoop bijzondere winkels om te bezoeken in Giethoorn met de kinderen. Het schelpenwinkeltje zullen ze ook heel gaaf vinden en misschien ook wel de pottenbakkerij. Wat dacht je van een bijzondere foto in klederdracht dat Esmee van Blogger by nature met haar groepje deed? Een unieke foto die opa en oma echt geweldig zullen vinden! Er zijn natuurlijk nog meer leuke winkeltjes en bijzondere plekken om te ontdekken.

Schaatsen in de wintermaanden

Giethoorn met kinderen bezoeken is niet alleen leuk in de zomermaanden, maar ook als het goed gevroren heeft. Doordat het water maar 80 a 100 cm diep is, is het al snel diepgevroren. En in plaats van bootje varen, vervoer je jezelf op de schaats! Samen met 70.000 andere toeristen! Parkeren is geen probleem, de boeren stellen hun graslanden beschikbaar om te parkeren en dan kun je zo vanaf het land het ijs op!

Boek een escaperoom

Ga je naar Giethoorn met kinderen die al wat ouder zijn dan is een escaperoom natuurlijk helemaal van deze tijd. Giethoorn heeft de escaperoom Hacked. Hackers willen de persoonsgegevens van onschuldige burgers hebben. Maar wat zijn de geheimen achter deze misdaad? De hackers moeten gestopt worden en je hebt 90 minuten de tijd! Dit spel is te spelen in groepen van 3 tot 8 personen en is in het Nederlands en Engels beschikbaar. Ideaal voor een vriendenuitje, personeelsuitje, familie-uitje, groepsuitje of een vrijgezellenuitje en prima te combineren met varen in Giethoorn natuurlijk!

Boek een avondrondvaart tijdens je verblijf in Giethoorn met kinderen

Echt een aanrader is om een avondrondvaart te boeken met schipper. Doordat de vele toeristen dan naar huis zijn vertrokken, en de fluisterbootjes aan hun accu hangen is het water glashelder en geeft een prachtige weerspiegeling van de omgeving. De schipper vertelt nog weer allemaal leuke weetjes over Giethoorn op zo’n manier dat de kinderen ook genieten. Zo leerden wij waarom het water overal ongeveer even breed (2,80 a 2,90 m) is omdat er rekening werd gehouden met de lengte van de koeien!
Je komt weer op totaal andere plekken dan waar je zelf doorheen bent gevaren en hoort de prachtige natuur om je heen. Vooral voor vogelspotters een heerlijkheid want het stikt er van de (water)vogels! Als Hagenees vond ik het wel tof om te zien dat er ook veel ooievaars zijn in Giethoorn.

Natuurlijk kun je ook zelf voor in de avonduren een boot huren in Giethoorn. Reserveer dit wel van te voren, zodat de accu goed is opgeladen. De laatste beschikbare tijd is 18.00 met een vaartijd van 2 uur.

Overnachten met de kinderen in Giethoorn

Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten in Giethoorn met kinderen. Zo is er een vakantiepark, hotels, bed en breakfast mogelijkheden in Giethoorn zelf. Maar in de buurt zijn er ook Fletcher hotels en vakantieparken. Alles met een reistijd met de auto van maximaal 20 minuten. Ideaal om te combineren dus als je nog meer wil zien in de prachtige waterrijke omgeving Venetië van Nederland.

Nog wat leuke weetjes over Giethoorn

  • Alle huizen zijn permanent bewoond en mogen slechts deels verhuurd worden als Bed & Breakfast
  • Als er wat verbouwd moet worden, dan komt de aannemer ook per boot. In het toeristenseizoen dus extra vroeg of in de avonduren.
  • De 2500 bewoners moeten hun huis als aangezicht laten zoals het vroeger was.
  • Een rieten dak is verplicht. Dat betekent elke 5 jaar laten controleren en elke 30 a 40 jaar een nieuw rietendak.
  • De huizen met dakpannen waren vroeger voor de welgestelden.
  • In de winter komen er zo’n 70.000 toeristen om te schaatsen, in de zomermaanden maar 10.000 mensen!
  • De allereerste Nederlandse film is in Giethoorn gefilmd. De fanfare:


Ik hoop dat je deze blog met tips voor je bezoek aan Giethoorn met kinderen nuttig hebt gevonden. Laat me vooral weten als je nog een activiteit mist en of je natuurlijk nog vragen hebt.

Footer 6 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Jarno

Thursday 12th of January 2023

Giethoorn is prachtig en er is genoeg te doen! Vooral op het water is het fantastisch.

Just Mama

Friday 17th of June 2022

Mijn kinderen zijn gek op een escaperoom! Als we deze zomer weer een weekend naar Giethoorn gaan, dan gaan we daar zeker even langs.

Oma Will

Wednesday 15th of June 2022

Op de foto's in dit artikel is het niet druk. Normaal gesproken is het er overvol, écht druk!! Het is idd erg leuk er een keertje naar toe te gaan.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.