Skip to Content

De beste tips om tijd te besparen met wassen

Ook zo vaak overvolle wasmanden en stapels schone kleren die gevouwen moeten worden? Er komt geen eind aan! Zeker met kinderen die graag willen knoeien, spelen, sporten en baggeren. Je blijft bezig. Maar het kan ook best veel voldoening geven als het weer lekker schoon en fris in de kast ligt. Dus aan de slag dan maar met die bergen wasgoed. Alleen zou het fijn zijn als er iets meer structuur in zit. En als het iets minder tijd kost. We zochten naar tips om tijd te besparen met wassen. En dat houdt bijvoorbeeld ook in dat de kinderen best een bijdrage mogen leveren!

plezier van je kleding berg
Ron Lach via Pexels

Bewustwording en energie besparen

Een groot deel van de tijd voor huishoudelijke taken wordt besteed aan kleding wassen. Vouwen en strijken horen daar natuurlijk ook nog bij. Met ouder wordende kinderen die ook nog sporten, lijkt er helemaal geen eind aan te komen. Met een gemiddeld gezin kom je alleen al aan 30-40 paar sokken per week! Op een gegeven moment is het goed om het ook als leerpunt in de opvoeding mee te nemen. Want het is wel fijn als ze hun steentje bijdragen en leren hoe zo’n wasmachine eigenlijk werkt.

Maar hoe krijg je kinderen zover dat ze ook hun bijdrage leveren? En misschien inzien dat ze het zelf ook een beetje kunnen bijhouden? Want het is heel irritant als je aan een hoopje kleding op de grond staat te ruiken of het nou schoon of vies is. Omdat ze een stapeltje uit de kast hebben getrokken. Of hun outfit na een halve dag wisselen. Zo staan heel wat moeders (of een enkele vader) waarschijnlijk regelmatig te verzuchten waar al dat wasgoed toch steeds vandaan komt.

En er komt natuurlijk ook nog een ander aspect om de hoek kijken. Zo is het in deze dure tijden ook belangrijk om zuinig met energie om te gaan. Iets minder vaak de wasmachine aanzetten is goed voor je portemonnee én het milieu! Dus door efficiënter te wassen, kun je meer dan alleen tijd besparen.

Dus het gaat vooral om een stukje bewustwording, gezamenlijke inzet en opvoedkunsten. Dat levert hopelijk heel wat tijdwinst op met wassen!

Tijd besparen met wassen

De beste tips om tijd te besparen met wassen

Sorteren

Daar begint het natuurlijk mee. Een goed wasmandensysteem scheelt een hoop uitzoekwerk. Licht, donker, bonte was en felle kleuren kun je direct sorteren in aparte wasmanden. Maar of dat werkt in de meeste gezinnen? Het is al heel wat als het überhaupt in een wasmand belandt! Het beste zorg je ervoor dat je in ieder geval genoeg wasmanden hebt op plekken waar de vieze was zich verzamelt. De badkamer, op iedere verdieping, in je eigen slaapkamer of in een bijkeuken bijvoorbeeld. En zeker ook in de babykamer is een aparte wasmand handig. Want daar vinden veel kledingwissels plaats. Dan heb je direct een was gescheiden.

wasmanden

Kleding opnieuw dragen

Laat iedereen zelf kijken of een kledingstuk nog een dagje mee kan. Dat geldt dus ook voor kinderen. Broeken kunnen makkelijk vaker gedragen worden. Dat is natuurlijk veel milieuvriendelijker, en je hebt langer plezier van je kleding! Eventueel fris je je kleding wat op met een speciale spray. Dat scheelt zomaar een aantal wasbeurten per maand en dus kun je zo tijd besparen. Of kinderen daadwerkelijk uit zichzelf hun kleding gaan checken, is natuurlijk de vraag. Maar het helpt alvast iets als je uitlegt waarom we kleding vaker zouden kunnen dragen. Wie weet blijft er iets hangen tegen de tijd dat ze volwassen zijn en hun eigen was mogen organiseren!

Kinderen laten meehelpen

Kinderen kunnen van jongs af aan ook prima meehelpen met een wasje draaien. Alhoewel dat met een vierjarige wel heel gezellig is, maar nog niet zo efficiënt qua tijd. Helpen met vouwen kan in ieder geval al vanaf jonge leeftijd. Maar als ze wat ouder zijn, wordt het tijd dat ze leren hoe een wasmachine werkt. Laat ze vanaf een jaar of 8/9 gerust helpen met het sorteren van de was en de wasmachine aanzetten. Ze kunnen dan ook zelf de stapeltjes schone was in hun kast terugleggen. Misschien dat ze dan ook beter hun best doen om de stapels een beetje netjes te houden. Als de kinderen af en toe helpen met de was, kun je zelf hopelijk wat tijd besparen!

tijd besparen met wassen wasmand
Annushka Ahuja via Pexels

Tijd besparen door de was snel te vouwen

Tijd kun je zeker besparen door schone was niet te lang te laten liggen. Snel uithangen en opvouwen scheelt veel strijkwerk. De kleine kledingstukken zoals ondergoed en sokken zijn dan wel weer handig om bijvoorbeeld één keer in de week te vouwen. Dan heb je de meeste weessokken direct weer bij elkaar. En dan loop je met een hele volle wasmand een rondje door het huis langs alle kasten.

Combineer het nuttige met het aangename

Zie je letterlijk en figuurlijk als een berg op tegen die overvolle wasmand? Combineer vouwen of strijken met een serie, podcast of muziekje. Dan wordt de was bijna een ontspannende bezigheid en voelt het alsof je wat tijd aan het besparen bent. Of vouw gezellig samen met je partner zodat je tussendoor nog een beetje kunt kletsen. En geniet vooral van het eindresultaat. Dit geeft toch best vaak een voldaan gevoel! Het fijnste van schone was is natuurlijk die heerlijke geur. Om daar nog wat extra van te genieten, kun je kiezen voor een lekkere wasparfum.  

Tijd besparen in het huishouden
Cottonbro via Pexels

Vraag hulp om tijd te besparen met wassen

Er zijn natuurlijk ouders die het heerlijk vinden om de verantwoordelijkheid voor de was volledig naar zich toe te trekken. Dat geeft ook zo min mogelijk kans op krimpende kledingstukken of kleuren die afgeven. Maar als je de taak niet zo tof vindt: delegeer. Wie weet heb je het geluk dat manlief het heel graag doet. En wat ook heel efficiënt is: vraag bijvoorbeeld voor of na een vakantie hulp van een (schoon)moeder of buurvrouw. Zij die al een tijd uit de kinderen zijn helpen waarschijnlijk graag, en er is niks fijner dan een grote tas schoon wasgoed terug te krijgen.

Routine in het huishouden

Voor veel huishoudelijke taken geldt: als er wat structuur en routine in zit, dan houd je het beter onder controle en ben je efficiënter bezig! Dus vaste dagen voor vaste taken. Zoals bijvoorbeeld het beddengoed wassen. Daarmee leer je ook kinderen hoe je gestructureerd iets aanpakt. Want het gaat vooral ook om het voorbeeld dat je geeft. En ook al moeten ze al best veel, het kan geen kwaad als ze zelf dus ook vaste taken hebben in het huishouden. Maar de ideeën zijn in eigen huis (met veel jongens..) helaas nog niet dolenthousiast ontvangen. We gaan het zien!

Ik heb trouwens nog wel een tip voor het beste ecologisch wasmiddel! Lees de blog van thuisblijfmama om voor elke soort was het beste wasmiddel te vinden!

Dus wie heeft er nog meer goede tips om tijd te besparen met wassen?

Lees ook deze blogs

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.