Schoonmaken voor peuters – een hulpzame bezigheid

Samen aan de slag in het huishouden. Peuters en kleuters spelen graag rollenspellen. Dat is hun manier om de grote wereld te ontdekken, te leren kennen en zich eigen te maken. Geniet er maar van. Als peuter en kleuter vinden ze het nog leuk om te helpen, maar daarna tonen ze vaak geen interesse meer voor hulp in het huishouden. Schoonmaken voor peuters en kleuters.

Schoonmaken voor peuters en kleuters

Eigenlijk kunnen peuters al bij heel veel dingen helpen. Vooral meiden vinden dat geweldig om te helpen om net als mama of oma of de schoonmaakster alles weer mooi er uit te laten zien. Nu hoeft onze dochter van mij nog niet veel te doen ook opruimen gaat gewoon spelenderwijs, spelen is natuurlijk veel leuker en groot gelijk heeft ze.

Lees ook deze blog over een draadloze steelstofzuiger

Stap 1 Opruimen

Voor je gaat schoonmaken voor peuters begin je met stap 1. Vaak aan het einde van de dag moeten de kinderen wel even helpen opruimen van mij. Overdag zijn het vaak de baby’s en dreumesen die alles uit de kast trekken en vaak doe ik tussendoor alles even snel reorganiseren. Aan het einde van de dag willen ze graag echter tv kijken en dat mag als er maar opgeruimd is.

Iedereen krijgt dan een duidelijk taak als alle boekjes in de leeshoek, alle blokken in de doos, alle poppenspullen bij elkaar etcetera.

Vorig jaar had rommelPiet er nog een enorme rommel van gemaakt 😉

Stap 2 Afnemen

Opruimen ligt natuurlijk voor de hand maar geef ze maar eens een natte doek en ze willen alles wel voor je afnemen! Schoonmaken voor peuters is een echt feestje. Daarna met een droge doek alles weer droog maken en natuurlijk tussendoor heel veel plezier hebben!

Hier heb ik dan helaas weer geen foto’s van gemaakt maar met een paar grote peuters is dit erg leuk om te doen.

Zie je het al voor je van die rond rennende kids die elkaar achtervolgen en elkaar plagen als het net droog is om het weer nat te maken hahaha Gelukkig hadden ze het snel door hoor.

Stap 3 Stofzuigen schoonmaken voor peuters en kleuters

Als dan alles netjes in de kast staat en afgenomen is, is het tijd voor stofzuigen. Maar dat vinden de kinderen hier allemaal niks. Dus even netjes op de bank zitten wachten tot ik klaar ben. Gevaarlijke objecten zoals de trap laat je natuurlijk niet door kinderen doen. Veiligheid boven alles!

Stap 4 Dweilen

schoonmaken voor peuters

In de avond toen alle kids weg waren, wij hadden gegeten en het tijd was voor dochterlief om naar bed te gaan was het dan tijd om te gaan dweilen. Hoezo schoonmaken voor peuters! Ze vindt het geweldig om te doen.

Ok eerlijk is eerlijk ik moest wel even na dweilen omdat het anders de volgende ochtend nog niet droog zou zijn, maar ohw wat was ze trots en wat vond ze het leuk om te doen!

Het gevolg is overal wel dat als ze mij ziet dweilen alles laat liggen en de dweil uit mijn handen trekt.. dat doe ik wel even mama dat kan ik al heel goed! Sweet my little helpling

Andere mamabloggers: Janske haar dochter maakte duplo schoon, Lodi haar zoon ging aan de afwas en Cindy haar dochter hielp met de was.

Laat jij je kinderen wel eens helpen met schoonmaken?

Lees ook deze blogs

Interieur

Verwarming en isolatie

Veiligheid

Huis verkopen of verbouwen

Raambedekking

Slaapkamer:

Vloer

Badkamer

Keuken:

Verlichting:

Tuin

Schoonmaken:

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.