Skip to Content

Langer plezier van je kleding – een blog met 10 tips

In onze Westerse consumptiemaatschappij is er één product waar we over het algemeen te veel van hebben: kleding. Meerdere spijkerbroeken in verschillende kleuren. Leuke bloesjes en jurken. En dan kom je online weer een heel leuk jurkje tegen in net een ander model wat echt mist in je collectie. Maar het is natuurlijk echt niet noodzakelijk om dat aan je garderobe toe te voegen. Oké, soms is het een topstuk waar je heel lang plezier van hebt. Maar veel vaker is het een kledingstuk dat je slechts een paar keer draagt. En dat maar heel kort een blij gevoel geeft. Tijd om onze kleding meer te waarderen. Hoe kun je langer plezier hebben van je kleding? Een blog met tips over het wassen, ordenen en waarderen van je kleding!

plezier van je kleding berg
Ron Lach via Pexels

Kleding als wegwerpproduct

Uit onderzoek is gebleken dat een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer wordt gedragen. Dan zijn we er blijkbaar al op uitgekeken. Zonde toch? Alhoewel het natuurlijk om een gemiddelde gaat. Want er zijn ook mensen die kledingstukken jarenlang dragen en verslijten, totdat het echt niet meer kan. Sommige mannen bijvoorbeeld. En er zijn ook zulke mooie kledingstukken dat ze tand des tijds doorstaan en een vintage item worden.

Maar van de honderd miljard kledingstukken die jaarlijks worden geproduceerd belandt het grootste deel binnen een jaar op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven. Het kan zijn dat de kwaliteit van een kledingstuk tegenvalt. Stof die snel pluist of krimpt. Gaten die spontaan tevoorschijn komen. Maar het kan ook zo zijn dat het gewoonweg uit de mode raakt en iemand er op uitgekeken is. Dus dan wordt het snel weer weggedaan. Zonder dat we er waarschijnlijk bij stilstaan in welke omstandigheden het gemaakt is. En welke reis een kledingstuk gemaakt heeft, letterlijk en figuurlijk. Dus we mogen er wel wat meer bij stilstaan of we eigenlijk wel zoveel kleding nodig hebben. Zodat we wat meer waardering en plezier hebben van onze kleding!

Hoe kun je zo lang mogelijk plezier hebben van je kleding? 

Blij zijn met wat je hebt, dat is de uitdaging. Maar het blijft ook een kunst om je kleding efficiënt in te kopen en te combineren. Want je hoeft echt niet veel kleding te hebben om er toch leuk uit te zien. Je hebt vaak wel een paar favoriete kledingstukken. Dan is het extra jammer als ze kapot gaan. Je hebt ook wel eens hele leuke kleding wat zo makkelijk kreukt, dat het vooral vaak op een strijkstapel ligt te wachten. En dan wil je het aan, maar dan heb je geen tijd om de strijkplank erbij te pakken. Wij hebben in ieder geval dé tip voor dit probleem. En lees verder voor meer tips om zo lang mogelijk plezier te hebben van je kleding.

De beste kledingtips:

  • Maak kleding makkelijk fris en kreukvrij door bijvoorbeeld een kledingstomer. Van vaak wassen kan je kleding snel achteruit gaan, en soms is een opfrisbeurt voldoende! Op zoek dus naar de beste kledingstomer.
  • Leer combineren. Dan kun je van je kleding nog meer plezier hebben. Niet iedereen heeft daar aanleg voor, maar dan helpt het om bijvoorbeeld op Pinterest leuke combinaties op te slaan.
  • Houd je kleding netjes geordend zodat je weet wat je hebt. Sorteer natuurlijk op soort, maar bijvoorbeeld ook op kleur.
  • Hang je kast niet te vol. Op elkaar gepropte kleding kreukt sneller, en het is minder overzichtelijk. Als je kleding niet meer in de kast past, is het helemaal een goed moment om te gaan ruimen!
  • Orden je kast eens per jaar. Wat te klein is geworden, geef je weg of verkoop je bijvoorbeeld via Vinted. Kledingstukken die je bent vergeten, leg je weer eens vooraan.

Duurzaamheid en creativiteit

  • Wees creatief met oude kleding en gebruik de stof om er iets anders van te maken. Of doe iemand een plezier die graag achter de naaimachine zit en blij is met stofjes.
  • Ga voor duurzaam! Probeer te achterhalen onder welke omstandigheden de kleding van jouw favoriete merk wordt geproduceerd. Gelukkig is daar steeds meer aandacht voor. Het draagt in ieder geval een stuk fijner als je weet dat je kleding milieu-en mensvriendelijk is gemaakt.
  • Wees kritisch als je gaat shoppen: heb ik dit echt nodig? Meerdere zwarte jurkjes of groene truien is echt wat overdreven. Je hebt meer plezier van je kleding als het one-of-a-kind is.
  • Hang kleding na het wassen zoveel mogelijk buiten te drogen. Of bij slecht weer binnen op een rek. Het gebruik van de droger is niet goed voor je kleding, maar ook niet voor het milieu natuurlijk!
  • Een nette kledingkast in een opgeruimde slaapkamer doet enorm veel voor je humeur. Belangrijk om dit voor jezelf als drukke moeder bij te houden. Zo geniet je meer van je spullen. 
slaapkamerkast
Meruyert-Gonullu via Pexels

Langer plezier van je kleding – wassen en stomen

Je hebt er dus veel meer aan om af en toe een mooi kledingstuk te kopen dat goed te combineren is. Dat je met zorg en aandacht schoon houdt. Hoe doe je dat? Kleding natuurlijk niet te heet wassen en niet te vaak in de droger doen zijn simpele tips. Een handige tip van oma is om natuurazijn aan je was toe te voegen. Dit werkt als wasverzachter, verwijdert nare geuren en zorgt voor langer kleurbehoud.

Gebruik ook zoveel mogelijk milieuvriendelijke wasmiddelen of kledingstomers zonder chemicaliën. Zeker als je even snel kreukels wilt verwijderen is een kleine kledingstomer ideaal. En nog een efficiënte schoonmaaktip; een kledingstomer is ook geschikt voor het schoonmaken van voegen of verwijderen van vlekken uit het tapijt!

Delen en waarderen

En nieuwe kleding kopen is natuurlijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Door armoede zijn sommige mensen afhankelijk van tweedehandskleding. Dus ook een laatste tip om wat je niet nodig hebt weg te geven aan een goed doel. Of kijk eens of je iemand in je omgeving blij kunt maken.

Uiteindelijk gaat het om natuurlijk om een stukje bewustzijn. Om het waarderen van je kleding. Zodat je er goed voor zorgt en langer van je kleding geniet!

Lees ook deze blogs

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.