De bank is een belangrijk onderdeel van het interieur en het is dan ook van belang om deze goed te onderhouden. Of je nu een klassieke stoffen bank of een luxe leren bank hebt, het juiste onderhoud kan het verschil maken na verloop van tijd. In deze blog delen we een aantal tips en handige inzichten om je te helpen bij het verzorgen van je bank, zodat deze zijn schoonheid en functionaliteit jarenlang zal behouden.
Voorkomen is beter dan genezen
Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er iets gebeurt met je bank. Het herstellen van schade of vlekken op een bank kan veel geld kosten. Je bank duurzaam onderhouden begint bij voorkomen. Probeer daarom altijd bepaalde dingen uit de buurt van de bank te houden, zodat deze de bank niet kunnen beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan eten zoals pastasaus of drinken zoals rode wijn. Maar ook kledingstukken met scherpe randen, bepaalde sierraden of een riem kunnen met een beetje pech de bank beschadigen. Heb jij huisdieren? Zorg er dan voor dat deze niet op de bank kunnen komen.
Vermijd warmte en zon – tweede tip bank onderhouden
Als jouw bank veel in aanraking komt met warmte en licht, dan kan dit gevolgen hebben voor de kleur van de bank. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat de kleur van de bank kan vervagen. Dit gebeurt niet meteen, maar als de bank langdurig in de zon staat, vergroot dit de kans. Het is ook niet goed om jouw bank naast een verwarming te zetten. Vooral als je een leren bank hebt, deze kan dan gaan uitdrogen of zelfs scheuren.
Tip: Staat jouw leren bank toch in de zon? Dan kun je hem het beste onderhouden door te behandelingen met speciale oliën om vlekken te voorkomen.
Maak de bank meteen schoon
Is er toch een vlek op jouw bank gekomen? Behandel eventuele vlekken meteen! Het is belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen om te voorkomen dat ze helemaal in de stof trekken. Gebruik hiervoor een schone doek en een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor de stof van je bank. Hoe langer je wacht om een vlek eruit te halen, hoe groter de kans dat deze vlek blijft zitten. Het is dus super belangrijk dat je hier meteen mee aan de slag gaat. Het is erg handig om altijd een bankreiniger in huis te hebben. Hierdoor kun je zo snel mogelijk aan de slag gaan en vermijd je hopelijk permanente vlekken.
Welke vlek heb je op de bank?
Niet iedere vlek op een bank moet hetzelfde behandeld worden. Dit is namelijk afhankelijk van de soort vlek die er op een bank wordt gemaakt. Heb je een vaste substantie gemorst? Dan kun je dit meteen het beste met een lepel verwijderen. Zo trekt de substantie namelijk niet in het weefsel. Bij een vloeibare substantie is het verstandig om deze eerste te drogen met een schone theedoek, voordat je het gaat reinigen met warm water. Bij een gekleurde (en vloerbare) substantie, zoals rode wijn, kun je het beste eerst wat zout over de vlek strooien. Dit zorgt er namelijk voor dat de kleurstoffen worden geabsorbeerd. Daarna kun je verder gaan met wat reinigingsmiddel of lauwwarm water.
Jaarlijkse schoonmaak
Probeer elk jaar de bank een grote schoonmaakbeurt te geven. Door elk jaar de bank helemaal te reinigen, verleng je de levensduur en ziet deze er toch elke keer wat frisser uit. Ook helpt dit om geur uit de bank te krijgen. Bij de jaarlijkse schoonmaak van de bank begin je eerst met het stofzuigen van de stof, zodat kruimels en vuil worden verwijderd. Neem alles, dus ook de hoeken en spleten, mee. Zie je tijdens de schoonmaak wat kleine vlekjes op je bank ontstaan? Maak deze dan meteen schoon met wat water en een mild reinigingsmiddel. Doe dit deppend en werk van binnen naar buiten.
Tip: Wil je er niet alleen voor zorgen dat de bank langer mee gaat, maar ook de kussens? Vergeet niet om de kussens van de bank om te draaien en te keren om gelijkmatige slijtage te bevorderen. Dit helpt om te voorkomen dat bepaalde delen van de bank en kussens overmatig worden belast. Benieuwd naar meer huishoudtips? Lees dan ook eens onze blog met tips om tijd te besparen in het huishouden.
Hoe vaak moet je een bank reinigen?
Het is goed om je bank regelmatig, bijvoorbeeld eens per twee weken, licht te stofzuigen en af te stoffen om oppervlakkig vuil en stof te verwijderen. Kleine vlekken kun je het beste zo snel mogelijk behandelen om te voorkomen dat ze in de stof trekken. Deze plekken kun je plaatselijk schoonmaken zonder de hele bank te reinigen. Een diepere reiniging, zoals beschreven in de vorige alinea, kan het beste halfjaarlijks tot jaarlijks worden uitgevoerd. Ook wordt aanbevolen om een professionele reiniging eens per twee jaar te uit te voeren.
Handige tips voor het onderhouden van je bank
Naast alle bovenstaande tips, hebben we ook nog een aantal algemene tips die jou wellicht kunnen helpen bij het onderhouden van de bank. Deze sommen we hieronder op.
- Wanneer je de bank gaat stofzuigen, is het verstandig om dit de doen met een zachte borstel op de zuiger. Dit zorgt er namelijk voor dat je bank langer mooi blijft en je eventuele slijtage kan voorkomen.
- Plaats je bank altijd op een vlakke ondergrond. Dit zorgt er namelijk voor dat de bank niet gaat kromtrekken of kraken.
- Test altijd eerst het reinigingsmiddel uit voordat je het op de vlek gaat gebruiken. Doe dit op een stukje van de bank dat niet goed zichtbaar is, zodat je zeker weet dat het geen effect heeft op de stof van je bank.
- Als je een vlek behandelt, dep dan voorzichtig in plaats van te wrijven. Wrijven kan de vlek verder in de stof wrijven.
Door je bank goed te onderhouden en schoon te houden, zorg je ervoor dat deze langer meegaat en er langer mooi uitziet. Hoe langer je bank mee gaat, hoe minder snel je weer een nieuwe hoeft te kopen. Naast het feit dat deze stappen zorgen voor een mooiere en frissere bank, scheelt het dus ook nog eens een hoop geld op de lange termijn. Toch liever je bank laten reinigen door een professional? Bekijk dan eens de website van Banklatenreinigen.com!
Lees ook deze blogs
- tijd besparen in huishouden
- opruimtips
- opruimen Marie Kondo
- schoonmaken voor peuters
- Huishoudelijke taken voor kinderen
- Praktische en stijlvolle hoekbanken: een must-have voor ouders
- Een nieuwe bank voor een gezin – wat is perfect?
- Een nieuwe bank – wat een zoektocht!
- Waar let je op bij de aanschaf van een gezinsbank?
- 2-zits bank voor een kleine woonkamer
- Speelgoed voor 9 jaar meiden – een verlanglijstje voor bijna tieners - 28/08/2024
- Zo bestel je slim en snel een taxi - 15/08/2024
- Hoe vind je het beste bed voor een goede nachtrust als moeder? - 29/07/2024