Tiergarten Kleve – een kleinschalige dierentuin met een missie

Een stukje over de grens bij Nijmegen ligt Tiergarten Kleve. Qua rijafstand is dit voor ons goed te doen, maar ik had nog nooit van dit dierenpark gehoord. Tiergarten Kleve is kleinschalige dierentuin, die dit jaar 65 jaar bestaat. En het is een dierentuin met een missie, waar ze de komende jaren hard voor aan de weg willen timmeren! Wij hebben hier een exclusieve rondleiding gekregen en kennis gemaakt met de bijzondere dieren in deze dierentuin.

Tiergarten Kleve

Een dierentuin in Kleef: Tiergarten Kleve

Ik zet even wat cijfers over Tiergarten Kleve op een rijtje:

  • 40 minuten rijden vanaf Nijmegen of Arnhem
  • 6 hectare groot
  • (Meer dan) 300 dieren leven er momenteel in de dierentuin
  • 60 verschillende soorten of rassen
  • Meer dan 120.00 bezoekers per jaar
  • 28 medewerkers

En het bijzondere van dit park is dat ze een park zijn met een missie, ze hebben bescherming van bedreigde diersoorten hoog in het vaandel staan, dus dit zie je door het hele park terug.

ingang dierenpark Kleef
ingang dierentuin Kleef

De filosofie van dit dierenpark

Wij hebben een exclusieve rondleiding gehad door het park en deze filosofie van de dierentuin komt in alles terug. Tiergarten Kleve probeert de dierentuin te zijn waar de bezoekers het dichtst bij de dieren kunnen komen van alle dierentuinen.
Dit doen ze doordat heel veel dieren in het park gevoerd mogen worden met het dierenvoer wat bij de kassa verkrijgbaar is. Bij deze dieren staat dan een bordje, zodat je weet of de dieren gevoerd mogen worden. Voor kinderen is dit natuurlijk fantastisch! De dieren komen echt op je af. Dichter bij de dieren zul je niet komen. Ook zijn er 2 stukken die een soort van kinderboerderij zijn, zodat je ook echt tussen de dieren door kunt wandelen.
Ook in de toekomst zullen er nog diverse begaanbare dierenverblijven bij komen.

alpaca

Interactie tussen mens en dier

Door de interacties tussen mens en dier in Tiergarten Kleve, zul je een unieke beleving ervaren. Hierdoor bouwen bezoekers echt een band op met de dieren, waardoor ze met meer respect naar de dieren zullen kijken. De gedachte van de dierentuin hierover is als volgt:

Tiergarten Kleve

Welke dieren kun je zien in de dierentuin?

Verwacht bij Tiergarten Kleve geen grote dieren zoals bijvoorbeeld olifanten, giraffen of grote vleeseters. Dit park richt zich juist op wat kleinere diersoorten. En dit zijn dan vooral beschermde diersoorten die ze huisvesten én met uitsterven bedreigde boerderijdier rassen. Je ziet hier dus waarschijnlijk dieren die je eigenlijk waarschijnlijk nergens anders ziet. Wat voor soort dieren kun je dan bijvoorbeeld verwachten? Een paar van de meest bijzondere diersoorten die wij hebben gezien zijn de rode panda, de poolvos, een stekelvarken, gordeldieren en speciale kleine apensoorten.
De boerderij dieren waren wel ook heel bijzonder om te zien: enorm grote ezels, varkens met krullend haar, lama’s en alpaca’s.

Vooral om de rode panda staat deze dierentuin bekend. Deze diersoort is sterk met uitsterven bedreigd en de panda die ze hebben is onderdeel van een internationaal beschermingsprogramma. Binnenkort komt er ook een mannetje naar de dierentuin en dan is het hopen dat er ook nageslacht komt!

Een exclusieve rondleiding

Wat deze dierentuin zo uniek maakt, is dat je echt heel dichtbij de dieren kunt komen. Dat kan natuurlijk al door de mogelijkheid om de dieren te voeren, maar je kunt ook een rondleiding boeken. Je kunt een algemene rondleiding boeken, maar ook een ‘meet and greet’ met je favoriete dier. Toen wij er waren, hadden er ook mensen een ‘meet and greet’ met de rode panda. Hoe tof is dat! Dierenwelzijn staat in deze dierentuin zeer hoog in het vaandel, dus deze ontmoetingen zijn voor de dieren helemaal diervriendelijk. Maar omdat deze panda zo verzot is op druiven, wist ze niet hoe snel ze naar de verzorger moest komen!

Wij hebben deze dag ook een rondleiding door de dierentuin gehad en daarbij ook een exclusief kijkje achter de schermen. Zo hebben we een kijkje kunnen nemen op plekken waar je normaal als bezoeker niet komt, dus dat is wel heel erg interessant. En het is ook heel tof om meer te horen over de filosofie van de dierentuin én over hun toekomstplannen.

rondleiding dierentuin met dierenverzorger

Het vernieuwingsplan ‘Tiergarten Kleve 20+’

De komende jaren zal deze dierentuin namelijk een enorm vernieuwingsplan gaan uitvoeren. Dat is geen plan dat binnen korte tijd gerealiseerd zal worden, maar wat echt een plan is voor de komende 20 jaren of meer. De aftrap is gegeven met het nieuwe verblijf van de rode panda, dat helemaal geïnspireerd is op zijn oorspronkelijke leefgebied. Ook is er al een prachtige grote speeltuin gekomen.

Komend jaar wordt het verblijf van de kamelen in Tiergarten Kleve helemaal vernieuwd en ruim 3x zo groot. Het vernieuwde dierenpark zal ingedeeld worden op werelddeel, zodat je dieren die je normaal ook bij elkaar kunt vinden in hetzelfde gebied gaat ontmoeten. En dat ontmoeten zal ook echt letterlijk gaan gebeuren, want het plan is dat heel veel dierenverblijven ook begaanbaar zullen zijn voor de bezoekers. Zo zal je hele intensieve ontmoetingen met de dieren krijgen!

Het meest ambitieuze project is een zoutwaterbassin met golfsimulator, geïnspireerd op de Noordzee. Hier zal je dan zeehonden en robben gaan vinden. Dit is een ontzettend duur project, dus ook het laatste deel van het vernieuwingsplan.

Tiergarten Kleve
speeltuin in de dierentuin van Kleef
Tiergarten Kleve
Er komt een prachtig nieuw verblijf voor de stokstaartjes!

Leuke weetjes bij de rondleiding

Ik moet wel zeggen dat de rondleiding ons bezoek aan de dierentuin Tiergarten Kleve extra speciaal heeft gemaakt! Je leert zo veel over de dieren en het is ook interactief. Zo hebben we bijvoorbeeld een ei van een struisvogel mogen voelen en vasthouden en hun veren, maar ook de namen van de dieren gehoord én allerlei leuke weetjes gehoord. Zo hebben we ontdekt dat er een struisvogel is zonder vleugels (dat was ons daarvoor nog niet opgevallen) en wij weten nu dus ook hoe dat komt!

En hebben we ontdekt waarom lama’s eigenlijk nooit bijten (en als ze bijten doe het eigenlijk geen zeer). Lama’s hebben namelijk geen boventanden!
Ben je nu een beetje jaloers geworden en wil je zelf ook zo’n toffe rondleiding, dat is mogelijk! Zoals de medewerkster vertelde kun je voor 70 euro een rondleiding boeken. (naast de reguliere entreekosten). Een rondleiding duurt ongeveer een uur.

Tiergarten Kleve
In deze dierentuin ben je vaak heel dichtbij de dieren.
Tiergarten Kleve

Alle info op een rijtje over Tiergarten Kleve

Wil je ook graag een bezoekje brengen aan Tiergarten Kleve?

Adres: Tiergartenstraße 74, D-47533 Kleef
Openingstijden: dagelijks geopend: zomerseizoen van 9.00 – 18.00, winterseizoen van 9.00 – 17.00 (kerstavond en oudejaarsavond van 9.00 – 13.00)
Toegangsprijzen: €7,50 per volwassene, €5,- per kind (2 t/m 13 jaar)
Tickets kun je aanschaffen via deze link

Wij zijn deze avond ook nog naar China Lights geweest in Tiergarten Kleve. Wil je daar meer over weten, lees dan zeker de blog!

Tiergarten Kleve

Lees ook deze blogs

Footer 6 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.