Skip to Content

Coronapilot in Artis- een uniek dagje uit met kinderen in de dierentuin

Na maanden in lockdown mogen nu voorzichtig een aantal parken hun deuren openen. Ik verraste mijn zoon Mels (11 jaar) na schooltijd met een middag coronapilot in Artis. Daar waren we beide nog nooit geweest, en een dierentuin is toch eigenlijk altijd leuk. Ook als 40 jarige!

Coronapilot in Artis

Dierenpret in Artis tijdens een coronapilot

Artis is de oudste dierentuin van Nederland: het park bestaat al sinds 1838. Het ligt midden in Amsterdam in de Plantagebuurt. Grappig, omdat de buurtbewoners vanuit hun huizen de olifanten, giraffen en flamingo’s kunnen zien. Waardoor wij al gelijk fantaseerden over een verhuizing naar Amsterdam.

Door de coronamaatregelen is er wat extra controle voordat je binnen bent, maar alles was goed geregeld tijdens de coronapilot in Artis. Zonder lang wachten stonden we direct al oog in oog met een grote kameel. Artis is mooi aangelegd, met veel bomen en groen. Dat nodigt mijn zoon uit om gelijk een sprintje te trekken naar de volgende dieren: de apenrots. En zo gaat het eigenlijk de hele middag door, we lopen kris kras door het park en aan het einde checken we op de plattegrond of we alles gehad hebben.

Van de leeuwen naar de zeeleeuwen

We lopen langs de leeuwen die een paar weken geleden nog in het nieuws waren. Artis heeft financiële problemen, ook door corona. Hierdoor kan het leeuwenverblijf niet vernieuwd worden en zouden de leeuwen eigenlijk verhuizen naar een Franse dierentuin. De verhuizing gaat voorlopig niet door, maar hoe het verder moet met de leeuwen is nog niet duidelijk. Wij hebben ze goed bekeken; ze lagen languit te zonnen en luieren in hun verblijf. Waarbij ze sprekend lijken op onze eigen ‘leeuw’ thuis, onze kat Mo.

Na de leeuwen zien we de giraffen en de olifanten. Dat blijft indrukwekkend: zulke grote en bijzondere verschijningen. Bij de olifanten was het babyolifantje extra schattig. De olifanten werden net gevoerd toen wij er langsliepen, waardoor we ze extra goed konden bekijken. Allemaal dankzij de mogelijkheid van deze coronapilot in Artis.

Verderop in het park kun je bij de wallabies (kleine kangaroes) door hun buitenverblijf lopen en ook de zeeleeuwen kun je van dichtbij voorbij zien zwemmen. Dat zwemmen gaat in een razend tempo, waarbij ze soms tegen elkaar ‘schreeuwen’ en er onbedoeld een show van maken.

Museum Micropia

Zo hebben we de hele middag in het park rondgestruind. Mijn bedoeling was om ook een kijkje te nemen in Micropia, dat naast Artis ligt (je kunt hiervoor een combinatie ticket kopen). Dit museum gaat over de wereld van de micro-organismen. Dus de kleine beestjes die je niet kan zien, maar die er massaal wel zijn. We moeten nog maar een keer terug naar Amsterdam, want we zijn er niet aan toegekomen. Na een extra rondje langs een paar dieren die we nog gemist hadden, onder andere de jaguar en de stokstaartjes, zijn we ons bezoek geëindigd in het Planetarium.

Coronapilot in Artis

Planetarium

In het planetarium worden meerdere keren per dag voorstellingen gegeven. Wij zijn meegegaan op een ruimtereis tijdens de coronapilot. In de koepel van de zaal worden de beelden geprojecteerd waardoor je een immense sterrenhemel boven je ziet. De voorstelling begint op aarde, maar al snel volgt de maan, andere planeten en zijn we zelfs buiten ons eigen sterrenstelsel gereisd. Daarmee krijg je een indruk hoe klein we zijn als aarde, of hoe enorm groot het heelal is. De voorstelling is voor kinderen vanaf 8 jaar en dat is wel een goede inschatting. De voorstelling is in het donker en je voelt je nietig onder de grote sterrenhemel. Ik denk dat dat voor kleinere kinderen spannend is. Mijn 11 jarige vond het erg interessant, en ik zelf ook.

Coronapilot in Artis

Praktische zaken met de coronapilot in Artis

Wij hebben Artis bezocht als een coronapilot, dus nog met coronamaatregelen. Dat betekent dat de restaurants en 2 binnenverblijven dicht zijn (verder is alles open). De restaurants hebben wel een afhaalmogelijkheid, en met alle bankjes die in het park zijn, is dat prima geregeld. Eigenlijk hebben we weinig gemerkt van coronaperikelen tijdens ons bezoek, behalve dat het lekker rustig was op deze zonnige middag. Een voordeel.

De tram stopt voor de deur bij Artis, en naast het park is een parkeerplaats. Een parkeerticket kun je in het park halen, waardoor je maximaal 15 euro betaald voor de hele dag. Dat lijkt me voor Amsterdamse begrippen goedkoop.

En tot slot nog een praktische tip: neem ruim de tijd, zeker als je ook Micropia wilt bezoeken. Er zijn zoveel dieren om te bekijken, het is een fijne plek om rond te lopen en er zijn genoeg speeltuinen. Met recht een dagje dierentuin!

Lees ook deze blogs over dierenparken

Lees ook andere gastblogs

Footer1
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Oma Will

Wednesday 21st of April 2021

Artis, ik ben er vaak geweest. Ik vind het altijd nog de gezelligste dierentuin van Nederland. Het is toch jammer dat ze de leeuwen moeten wegdoen, omdat ze geen geld meer hebben voor een groter verblijf. Rot corona!!!!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.