Skip to Content

Apenheul coronaregels hoe zien de maatregelen eruit? Een uitleg

In deze coronatijd gaan mensen minder snel dagjes weg. Sommigen durven het niet en anderen hebben er geen behoefte aan en blijven lekker thuis. Samen met mijn man en dochter heb ik vakantie en wil ik toch wel graag een dagje uit. We gaan niet echt ‘op vakantie’ en blijven dus lekker thuis. Dat wil niet zeggen dat ik de hele dag thuis wil zitten. Een dagje weg hier en daar is toch wel wenselijk en zo kwamen we erop om met onze dochter naar Apenheul te gaan. Een paar jaar geleden zijn mijn man en ik samen geweest, voordat onze dochter er was. We vonden het een onwijs leuk park en aangezien onze dochter ook helemaal gek is van dieren, wilden we deze ervaring met haar delen. Maar wat zijn de Apenheul coronaregels? Wat voor maatregelen treft de Apenheul en is dit na te leven door de bezoekers?

Apenheul coronaregels

Apenheul coronaregels

Zoals bij alle dierentuinen, pretparken, restaurants en andere gelegenheden moet je naast het hebben van entreekaarten ook een tijdvak reserveren voor je bezoek. Dit is een van de Apenheul coronaregels om de stroom mensen wat te spreiden en de entree zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo gezegd, zo gedaan; ik had via de website van de Apenheul een tijdvak gereserveerd. Netjes op tijd arriveerden we; apen here we come!

Bij de kaartcontrole werden we vriendelijk ontvangen en werden de regels binnen het park nog even toegelicht. Sommige stukken zijn afgesloten in verband met de anderhalve meter maatregel en dit staat ook duidelijk vermeldt op de plattegrond die we meekrijgen. Daarnaast wordt er gevraagd de anderhalve meter ook zoveel mogelijk te handhaven op de paden en aan de medebezoekers en het personeel te denken die ook in het park rondlopen. Fijn dat er de aandacht is hiervoor; het voelt goed om er te zijn.

Apenheul coronaregels

Aanduidingen; houd afstand en eenrichtingsverkeer

We gaan het park in en hebben de plattegrond in onze handen. Onze dochter is niet te houden; waar zijn die apen? Ik had de plattegrond nog niet echt goed bekeken en daardoor was er meteen een kleine teleurstelling. Het eerste gedeelte van het park waar je tussen de doodshoofdaapjes loopt, blijkt dicht te zijn in verband met de Apenheul coronaregels. In dit gedeelte kan je als bezoekers normaal gesproken tussen de apen doorlopen die vrij rondlopen en hangen in de bomen. Superleuk!

Wat ik niet wist is dat wij als mensen het coronavirus als we dit bij ons dragen ook door kunnen geven aan de apen. De maatregel van anderhalve meter afstand is dus niet alleen van belang voor ons als mensen onderling, maar dus ook voor de gezondheid van de apen! Nu begrijp ik beter waarom het eerste gedeelte waar ik vorige keer zo van genoten heb, gesloten is deze keer. Kleine teleurstelling, maar erg begrijpelijk.

apeneiland

Eetgelegenheid in Apenheul

Na een stukje lopen komen we bij de eerste eetgelegenheid. Doordat er in het grootste gedeelte van het park loslopende apen zijn, mag je alleen eten en drinken nuttigen op de stukken in het park waar daarvoor bedoelde eetgelegenheden zijn. We gaan lekker zitten en nuttigen ons broodje met wat drinken aan de rand van een eiland waar een aantal apen lekker rustig in het gras aan het dollen zijn en ook wat te eten zoeken. Onze dochter vindt het maar wat interessant al die aapjes; ze vergeet bijna om te eten!

Na het eten vervolgen we onze weg en komen we steeds een stapje dichter in de buurt van de apen. Tip; vergeet in dit park vooral niet om ook omhoog te kijken. Het loont echt! Zo ontdekten wij een paar aapjes die lekker aan het slapen waren op een soort kinderspeeltoestel.

Apenheul coronaregels

Apenheul coronaregels

De aanduidingen in het park in verband met de Apenheul coronaregels zijn duidelijk en goed zichtbaar voor de bezoekers. Overal staan borden met de mededeling dat het afstand bewaren heel belangrijk is. Uiteraard staat dit in meerdere talen vermeld en is het goed om te zien dat er ook echt best veel mensen de borden opmerken en lezen. Bepaalde borden zie je op meerdere plekken in het park en ik merk aan mezelf dat ik deze op een bepaald moment wel gewoon voorbij loop. De boodschap is namelijk wel duidelijk en er staat niets nieuws op.

Op sommige borden wordt de looprichting aangegeven en door middel van touwen worden bepaalde wegen in twee helften gesplitst. Ook hier merk ik geen opstoppingen met mensen en houdt iedereen zich aan de Apenheul coronaregels.
Op sommige stukken kan de afstand niet gegarandeerd worden tussen de bezoekers onderling en tussen de bezoekers en de apen. Jammer maar begrijpelijk; gelukkig zijn er nog genoeg leuke dingen om te doen en zien.

informatie over apen

Interactief

Wat ik erg leuk vind aan dit park is dat het niet alleen ‘aapjes kijken’ is. Voor kinderen zijn er naast het bewonderen van deze prachtige dieren ook genoeg andere leuke dingen te doen. Jong of oud; aan iedereen is gedacht. Gelukkig zijn met de Apenheul coronaregels de speeltuinen wel gewoon open. De eerste speeltuin is een feit en onze dochter weet niet hoe snel ze de kinderwagen uit moet klimmen en naar de glijbaan moet rennen. Zij en glijbanen… Samen met haar heb ik binnen vijf minuten de glijbaan al twee keer gehad, geklommen en op de wip gezeten. Niet alleen op één wip, nee op allemaal. Ach, alles voor je kind toch?!

Apenheul coronaregels

Naast de verschillende speeltuinen staan er op verschillende plekken ook informatie zuilen. Hierbij kun je een quiz doen, feitjes lezen of gewoon mooie foto’s bekijken. Gekeken naar de Apenheul coronaregels is het aanraken van deze zuilen dan weer niet helemaal verstandig denk ik dan. Gelukkig ben ik voorbereid en heb desinfecterende handgel bij me en babydoekjes voor onze dochter. Dit meer voor het geval dat, maar ik merk wel dat ik deze zuilen liever niet aanraak in deze tijd. In één van de speeltuinen stond ook een heel leuk memory spel gemaakt van hout met daarop allemaal afbeeldingen van verschillende apen. Ook dit is in deze tijd niet het meest hygiënische speeltoestel, maar ik poest daarna meteen de handen van mijn dochter, dus laat ze maar even lekker ontdekken.

memory apen

Eten bestellen met de Apenheul coronaregels

De horeca in het park is, net als alle andere delen van het park, aangepast naar aanleiding van de Apenheul coronaregels. Er is gedacht aan eenrichtingsverkeer en zo min mogelijk contact tijdens het bestelproces. Wij maken kennis met de site Jamezz om op deze manier ons eten te bestellen. Online inloggen, het menu bekijken, aanklikken en betalen via iDeal. Heel handig en je kunt lekker vanuit je luie stoel eten bestellen. Je krijgt daarna een sms als je bestelling klaar is. Hierdoor kan het contactmoment bij het ophalen van je bestelling heel kort zijn; je geeft je naam door, laat de sms zien en mag zo de tray met je bestelling meenemen.

Let op; neem wel de goede weg (eenrichtingsverkeer) terug naar je tafeltje.

Maatregelen overal even scherp?

Nee de Apenheul coronaregels zijn niet overal even scherp en dat is ook bijna niet haalbaar. De afstand wordt op de meeste plekken echt goed bewaard en ook bij de toiletgebouwen is hier rekening mee gehouden. Wasbakken die gesloten zijn zodat er tussen de mensen die hun handen staan te wassen ook anderhalve meter afstand is vind ik erg netjes.

Uiteindelijk is het toch iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast denk ik ook dat we niet door moeten slaan en ben ik blij dat niet na iedere ronde de hele draaimolen gedesinfecteerd wordt en ook de speeltoestellen in de speeltuin krijgen niet om de vijf minuten een doekje om hun oren. Ergens moeten we ook kunnen leven en de kinderen moeten kunnen spelen. Als mooie tegenhanger worden de wc’s vaker schoongemaakt, staat er bij horecagelegenheden standaard desinfectie materiaal en staan er door het gehele park personeelsleden die een oogje in het zeil houden. Gelukkig had ik op geen één moment gedurende de dag een vervelend of onveilig gevoel. We hebben optimaal genoten dankzij de Apenheul coronaregels!

Voor iedereen die twijfelt; Apenheul is zeker coronaproof in onze ogen! Het is natuurlijk jammer dat het park niet helemaal geopend is zoals in de ‘normale tijd’ door de afgesloten stukken, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Er is genoeg te zien en te beleven, de maatregelen zijn netjes uitgevoerd en behalve dat je af en toe even op moet letten waar je moet lopen, is het echt een dagje genieten tussen de apen!

Apenheul coronaregels

Lees ook deze blogs over dierenparken

Footer1
Chantal
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.