Skip to Content

World Pizza Day, een pizza stappenplan

Op 9 februari is het World Pizza Day en wat is dan leuker om dat te vieren met een Pizza Party! Zelf je eigen pizza maken en uitrollen is helemaal niet zo moeilijk, maar wel heel erg leuk. Kies je eigen toppings en het feestje is compleet.

World Pizza Day

Zelf pizza maken op World Pizza Day!

Op World Pizza Day is het natuurlijk het leukste om je eigen pizza te maken. En wist je dat dit helemaal niet moeilijk is? Je moet er alleen even tijd voor maken.

Vroeger maakte ik zeer regelmatig zelf pizza en dat deed ik op een gegeven moment uit mijn hoofd gewoon op gevoel. Maar dat is inmiddels zo’n tijd geleden dat ik toch echt even mijn pizza hulplijn moest bellen voor de ingrediënten.

ingrediënten

Ingrediënten (4 personen):

  • 500 gr bloem
  • Kleine eetlepel zout
  • 3,5 gr gist (half zakje)
  • Flinke scheut olijfolie
  • 2 dl water (lauw)

Benodigdheden:

Stap 1:
Zorg dat alle ingrediënten en benodigdheden klaar staan. Dan kun je straks lekker doorwerken op World Pizza Day.

Stap 2:
Doe de bloem, zout, gist en de olijfolie bij elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje het lauwe water erbij tot je een elastisch en stevig deeg hebt. (Gebruik lauw water zodat je deeg goed zal rijzen.)

Ik vind het prettig te beginnen te roeren met een houten pollepel, maar dit kan natuurlijk ook gewoon met je handen. Is het deeg droog en korrelig doe er dan nog wat water bij. Is je deeg plakkerig dan kun je wat bloem toevoegen.

Stap 3:
Wanneer het deeg goed is gemengd en het een stevige elastische bol is moet het een minuut of 10 rusten. Dit doe ik altijd in de bak met een theedoek over de kom.

deeg rusten

Stap 4:
Kneed het deeg nog eens met je handen door en verdeel het in vieren en maak hier balletjes van. Je kunt natuurlijk ook één pizza ter grote van de je bakplaat maken. Dan is het verdelen natuurlijk niet nodig en kun je het gewoon bij één bol deeg houden op World Pizza Day.

Stap 5:
Leg de deegbolletjes op een schaal en dek deze af met een theedoek zodat deze kunnen rijzen. Dit duurt ongeveer één uur.

Stap 6:
Voor je begint met de pizza’s uit te rollen verwarm je de oven voor op 250 graden. (Heteluchtoven)

Stap 7:
Bedek je werkplek en je deegroller met bloem en houd een pak bloem bij de hand zodat je er meer bij kunt strooien mocht het deeg gaan plakken.

Tip: heb je geen deegroller*? Een rol aluminium- of huishoudfolie werkt ook.

Stap 8:
Rol het deeg uit tot een mooie ronde cirkel en leg op een met bakpapier bedekte bakplaat. (De onderkant van een springvorm werkt ook goed, en die kun je eenvoudig op het rooster in de oven leggen.)

World Pizza Day

Stap 9:
Bedek de het deeg met tomatensaus. Dit gaat het makkelijkst met de bolle kant van een lepel. Zorg dat je aan de buitenrand ongeveer 1 cm overhoud zonder tomatensaus.

World Pizza Day

Stap 10:
Kies de toppings die je lekker vind en en verdeel deze over de pizza. Sluit af met kaas en/of mozzarella. En als finishing touch kun je er nog wat kruiden overheen strooien.

Stap 11:
Doe de pizza tussen de 15-20 minuten in de oven en controleer tussendoor. (Bij kleinere pizza’s kan dit sneller gaan dus houd de oven goed in de gaten.)

Stap 12:
Haal de pizza uit de oven, pas op dat je je mond niet brand en geniet van je heerlijke zelfgemaakte pizza op World Pizza Day!

Welke pizza toppings kun je gebruiken?

Toppings voor op de pizza zijn erg persoonlijk. Wat de een heerlijk vind op zijn pizza daar moet een ander niet aan denken. Dus als je voor een Pizza Party op bijvoorbeeld World Pizza Day kiest zou ik een ruime keus aan toppings klaar maken.

Natuurlijk gebruik je tomatensaus als basis. Daarnaast kun je denken aan diverse vleeswaren zoals ham, salami en spek. Groenten zijn ook lekker op de pizza zoals bijvoorbeeld ui, champignons en paprika. Maar ook asperges, olijven en zelf broccoli kan op je pizza. Bedenk dan van te voren wel even of deze groenten misschien even gekookt moeten worden.

Bij kinderen doet fruit op de pizza het ook altijd goed. En ja, ik weet dat dit eigenlijk niet op een pizza hoort. Natuurlijk sluit je af met geraspte kaas. Maar ook mozzarella en geitenkaas zijn erg lekker op de pizza. En denk ook eens aan extra kruiden zoals basilicum en gedroogde chilipepers. Als je pizza klaar is kun je er nog wat rucola overheen doen. Dat is ook echt heerlijk.

World Pizza Day

Tijd voor een Pizza Party op World Pizza Day!

Met de hele familie hebben wij minimaal één keer per jaar een Pizza Party. Mijn ouders hebben namelijk een hout gestookte pizza oven in de tuin en regelmatig openen zij de Pizzahut en mogen we langskomen voor een echt pizzafeestje. En hoewel een echte Pizza oven het nog leuker maakt is die natuurlijk niet perse nodig. Maar hoe werkt dat nou zo’n Pizza Party?

Maak van te voren het pizzadeeg klaar (stap 1 t/m 5). Let op bij stap 4 verdeel je het deeg niet in vieren, maar bij het recept voor 4 personen maak je tenminste acht bolletjes. Zo passen er meerdere pizza’s gelijktijdig in de oven. En het is juist leuk om meerdere kleine pizza’s te maken tijdens World Pizza Day. Daarnaast hoe dunner de bodem hoe sneller deze klaar is in de oven. Zorg ervoor dat je een ruime keus toppings klaar hebt staan. Niet iedereen hoeft tegelijk maar het is wel gezellig als je met meerdere mensen op hetzelfde moment je pizza kan maken. Een ruime werkplek met voldoende materialen is dan fijn.

Het leuke aan dit soort feestjes vind ik dat het laagdrempelig is. Je eet niet allemaal tegelijk en dat geeft ruimte om met verschillende mensen even te kletsen. Vaak eet je meerdere kleine pizza’s, dus kun je ook steeds met andere mensen eten. Daarbij geeft het maken van de pizza ook meteen een leuke bezigheid. Ik geniet in ieder geval altijd enorm van onze familie Pizza Party’s!

World Pizza Day

Wat voor soorten pizzabodems zijn er?

Er zijn verschillende soorten pizzabodems die variëren in smaak, textuur en bereidingswijze. Hier zijn enkele populaire soorten voor als je wil variëren op World Pizza Day:

  1. Klassieke dunne korst: Dit is de traditionele Italiaanse pizzabodem, dun en knapperig. Het deeg wordt uitgerold tot een dunne schijf en kort gebakken. Dit type korst wordt vaak gebruikt in Napolitaanse pizza’s.
  2. Dikke korst of pan pizza: Deze korst is dikker en zachter dan de dunne korst. Het deeg wordt vaak in een pan gebakken en kan zowel luchtig als compact zijn. Pan pizza’s hebben een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant.
  3. New York-stijl korst: Iets dunner dan de klassieke dunne korst, maar dikker dan de Napolitaanse stijl. Deze korst is zacht en plooibaar, met een lichte krokante textuur aan de buitenkant. Het wordt vaak opgerold bij het eten.
  4. Korst met volkoren of volkorenbloem: Voor een gezondere optie wordt de pizzabodem gemaakt met volkorenmeel of een mengsel van volkoren en witte bloem. Dit geeft de korst een stevigere textuur en voegt vezels toe.
  5. Glutenvrije korst: Voor mensen met glutenintolerantie zijn er glutenvrije pizzabodems op basis van alternatieve meelsoorten zoals rijstmeel, amandelmeel, maïsmeel of boekweitmeel.
  6. Cauliflower crust (bloemkoolkorst): Een lichtere en koolhydraatarme optie, waarbij bloemkool wordt gebruikt als basis voor het deeg. Het resultaat is een korst die knapperig kan zijn en een subtiele bloemkoolsmaak heeft.
  7. Diepvries- of kant-en-klare korsten: Voor gemak zijn er voorgebakken diepvriespizzabodems beschikbaar, gemaakt van zowel witte als volkorenbloem. Dit is een handige optie voor snelle maaltijden thuis.
  8. Stuffed crust (fevulde korst): Bij dit type pizza wordt de korst gevuld met kaas of andere ingrediënten, waardoor een extra smaakdimensie aan elke hap wordt toegevoegd.

En wil je niet zelf aan de slag dan kun je natuurlijk altijd een pizza bestellen bij een site als thuisbezorgd

Nog meer pizza

Bij MamaScrapelle zijn we dol op pizza. Vandaar dat we hier nog meer over geschreven hebben. Nieuwgierig voor meer inspiratie op World Pizza Day? Lees dan ook eens deze blogs:

Footer1
Jolien
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.