Skip to Content

EcoStoof, oude techniek in een mooi nieuw jasje

Door de hoge energierekening ging ik experimenteren met oude technieken. Je kan de warmtebron uitzetten na het kookpunt en dan kookt of gaart bijvoorbeeld je pasta gewoon verder. Ik heb ook geprobeerd om vlees te stoven door een handdoek rond de pan te wikkelen en dan een tijdje te laten staan. Dat lukte niet. Toen ik de mogelijkheid kreeg om de EcoStoof uit te proberen was ik in eerste instantie sceptisch. Is dat niet simpel hetzelfde als wat ik ook al had gedaan? En zou dit dan wel lukken? En het is niet simpel hetzelfde. Er zit een techniek achter die de oude hooikist naar de moderne tijd brengt. En het oog wil ook wat natuurlijk. De EcoStoof is mooi om te zien. Ik ben helemaal om. Wat een machtig mooi, handig én veilig ding is dit.

Mijn EcoStoof ervaringen. Een duurzaam mooi alternatief. Het eten gaart in eigen sappen en behoudt voedingsstoffen.

Wat is een EcoStoof?

In Langzaam Lekker leggen Iris van de Graaf en Caro Niestijl heel goed uit wat een EcoStoof is. In dit boek staat niet alleen de uitleg, maar ze geven er ook de kooktijden bij. Want, het garen van vlees is dus inderdaad niet zo simpel als je pan warmhouden met een doek. Het heeft tussentijds ook even extra warmte nodig. Daarnaast bevat het boek ook recepten (inclusief vegetarisch en veganistisch). De techniek van de EcoStoof is gebaseerd op de oude hooikist. Deze stamt al uit 1895. Het is vergelijkbaar met slow cooking, maar dan met zeer weinig gebruik van stroom of gas. De EcoStoof is zo gemaakt dat het warmte isolerend werkt. En voor de materialen is gebruik gemaakt van ecologisch verantwoorde materialen.

naturel Mijn EcoStoof ervaringen. Een duurzaam mooi alternatief. Het eten gaart in eigen sappen en behoudt voedingsstoffen.
bron EcoStoof

Hoe werkt de EcoStoof?

In feite werkt de EcoStoof heel simpel. Je laat het eten een tijdje koken en dan plaats je de pan in de EcoStoof. Hierin gaart het eten verder. Het is ook nog veilig, want je kan gewoon weg gaan. Er staat niks aan en je hoeft ook niet bang te zijn dat je eten aanbrandt. Wel veilig wegzetten voor nieuwsgierige kinderen natuurlijk. Het eten blijft gedurende lange tijd tussen de de 60 en 90 graden (de ideale slowcooking temperaturen). Ik was verbaasd dat nadat er 4 uur was verstreken de pan nog hartstikke warm was in de EcoStoof. En doordat er geen verdamping is blijven alle sappen, smaken en voedingsstoffen bewaard. Dat proef je inderdaad. Er staat ook een recept in voor Asperges. Dat ga ik komend seizoen zeker uitproberen.

Wat is mijn ervaring?

Ik was vooral erg nieuwsgierig naar het stoven van vlees. Daarnaast zag ik in het receptenboek dat het mogelijk is om yoghurt te maken in de EcoStoof. Dat heb ik een keer in de oven uitgeprobeerd. Dan moet de yoghurt in aparte bakjes echt uren op een constante temperatuur in de oven staan. Het is lekker, maar al die stroom niet waard. En nu heb ik de EcoStoof! Wat ik trouwens ook harstikke handig vind is dat je dus iedere vorm pan in de EcoStoof kan doen. Ik heb een ovale stoofpan en die paste er in. Wat ben ik daar blij mee. Je hoeft dus helemaal geen speciale pan. Je kan je reguliere pannenset gebruiken. En als je helemaal verknocht bent aan je EcoStoof kan je deze ook makkelijk meenemen op vakantie. Ik moet bekennen dat ik dat heb gedaan, want ik wilde het recept voor yoghurt nog uitproberen.

Stoofvlees

In het receptenboek staat een recept voor 500 gram procureur. Dat vond ik een beetje weinig, dus ik heb het met een kilo geprobeerd. Ik wist dat het stuk vlees dan waarschijnlijk langer in de EcoStoof moest zitten. Op het moment dat ik dit recept uitprobeerde was ik vergeten dat ik weg moest, want ik zou met vriendinnen een dagje uit hebben. In eerste instantie vond ik dat niet zo slim, maar later wel. Want, dat betekende dat ik gewoon uren weg kon blijven en daarna het resultaat van de EcoStoof kon zien. Iets wat ik met mijn eigen experiment niet wist, was dat je tussentijds, na 3 á 4 uur ook nog even op moet warmen. Nadat die tijd was verstreken voelde de pan nog hartstikke warm aan! En het is gelukt hoor! Ik had een heerlijk stukje mals vlees, dat er ook nog eens prachtig uitzag qua kleur.

Yoghurt uit de EcoStoof

Het recept voor de yoghurt ziet er erg ingewikkeld uit. Met 2 thermosflessen en een parka voor de extra warmte. Bij dit recept staat een verhaal van Bernice Notenboom die onder andere poolreiziger is. Daardoor zat ik mij af te vragen of die parka en thermosflessen echt noodzakelijk waren voor Nederland. Ik heb het dus zonder gedaan en dat is prima gelukt. Wel heb ik het uitgeprobeerd met een lagere hoeveelheid melk en yoghurt dan in het recept staat. Maar, echt geweldig dat dit kan.

Tot slot

Nog even tot slot, mijn scepsis is vrijwel direct omgeslagen in enthousiasme. De EcoStoof ziet er mooi uit en is goed doordacht. Ook is er gebruik gemaakt van ecologisch verantwoorde materialen die isolerend werken. Het eten wordt klaar gemaakt in de eigen sappen en is dus extra lekker. Je hoeft er niks extra’s voor aan te schaffen, want je kan je reguliere pannen gebruiken. Bovendien gebruik je zeer weinig stroom of gas én je kan de EcoStoof gewoon wassen. Tot slot. Je hoeft er niet bij te blijven en je kan weg met je vriendinnen of je gezin. De EcoStoof doet het werk. Meer informatie over de werking van de EcoStoof, lekkere gerechten en accessoires vind je via deze link.

Lees ook deze blogs

Footer2 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.