Skip to Content

Amigurumi voor beginners, een super schattige startersset

Altijd al eens willen haken maar steeds terughoudend geweest omdat je dacht dit kan ik niet? Dan is Amigurumi voor beginners de ideale kans om een gokje te wagen. Mijn eerste gedachte was ook: dit lukt mij nooit, maar het tegendeel is bewezen. Door de duidelijke uitleg en stap voor stap begeleiding op papier ben ik met plezier begonnen aan mijn eerste knuffeltje.

Amigurumi voor beginners

De opbouw van Amigurumi voor beginners

Aan het begin verteld Mariska Vos-Bolman een stukje over haarzelf en hoe ze is begonnen met amigurumi haken. Vervolgens komt er een algemeen stukje over:

  • Wat is Amigurumi haken?
  • Waar komt Amigurumi haken vandaan?
  • Wat heb je ervoor nodig?
  • Welke steken er aanbod kunnen komen.

Een extra toevoeging zijn de qr-codes die gelinkt zijn naar een video-instructie van die desbetreffende steek. Door de video-instructie wordt er visuele ondersteuning geboden en blijft het niet abstract met alleen een afbeelding. Dit juist gecombineerd maakten het voor mij persoonlijk makkelijker om te leren haken.

Na het algemene informatie stuk kan je zelf kiezen welk knuffeltje je wilt gaan maken. Na het voorwoord van Mariska is er een duidelijk overzicht met welke knuffeltjes er zijn en waar te vinden met bladzijde nummers toegevoegd. Bij elk diertje staat beschreven welke steken je moet beheersen om het desbetreffende knuffeltje te maken. Mijn persoonlijke favoriet waren de papegaaiduiker en de eekhoorn, helaas had ik niet alle juiste kleuren voor de eekhoorn dus gekozen om met de papegaaiduiker te starten.

Wat heb je nodig en een leuke twist aan het knuffeltje

Per knuffel is een klein overzicht gemaakt met de volgende belangrijke informatie die Mariska heeft samengesteld:

  • de grootte van het knuffeltje
  • gebruikt materiaal
  • wat moet je kunnen?

Door dit overzicht kan je zelf bepalen of dat je de juiste materialen hebt en of je de juiste steken beheerst om het te kunnen maken. Doordat dit vooraf is aangegeven voorkomt dit een hoop frustratie tijdens het proces. Als je tijdens het proces erachter komt dat er een knoop is die je nog niet begrijpt kan dit erg vervelend zijn en dit wordt nu voorkomen.

Om te kunnen haken heb je haaknaalden nodig en is er in het boek vooraf een schema gemaakt welke naald het beste is en wat zij eventueel aanraad. Naar aanleiding van dit schema en navraag gedaan te hebben bij een goede vriendin van mij heb ik hetgeen aangeschaft wat op onderstaande afbeelding te zien is. De 25-delige haaknaalden set heeft alle onderdelen die je kan gebruiken bij het maken van deze knuffeltjes en later ook voor andere haakprojecten.

Amigurumi voor beginners

Op onderstaande afbeelding zie je het voorbeeld van: Bram de Bij. Er is een overzicht toegevoegd met welke materialen er nodig zijn om Bram te kunnen maken. Hierbij wordt specifiek aangegeven hoeveel gram er van elk garen nodig is en welke naald en extra benodigdheden handig zijn om te gebruiken. Tevens zit er een leuke draai aan de uitleg van welk knuffeltje je gaat maken. Zo is er voor elk diertje een persoonlijk stukje toegevoegd wat voor mij extra plezier brengt om te lezen en vervolgens te maken.

Gehaakte bij

Duidelijke uitleg met voorbeelden

Aan het begin krijg je informatie over Amigurumi haken en welke onderdelen er zijn om tot een knuffeltje te komen. In totaal zijn er 18 onderdelen die worden uitgelegd. De uitleg wordt ondersteund door afbeeldingen en zelfs met video-instructies met behulp van een qr-code. Een voorbeeld van zo’n instructievideo kunt u hier bekijken: De opzetlus.

Zoals eerder vermeld vond ik dit prettig omdat je fysiek kan meedoen met de video’s waardoor ik steeds behendiger werd in de verschillende handelingen. Ik ben er nog lang niet maar maak wel steeds kleine sprongetjes vooruit en leer nog steeds. Wanneer je even een tijdje niet bezig ben geweest met haken zijn de video-instructies extra handig. Bij een handeling te zijn vergeten kan je zo terug kijken naar wat de bedoeling is en vervolgens weer aan de slag ermee te gaan.

Mijn ontwikkeling en ervaring

haken

Bij ontvangst van het boek was ik enthousiast en heb ik direct een vriendin opgetrommeld om samen te gaan haken. Zij had namelijk al wat ervaring met haken met verschillende materialen. Hierdoor had ik 3 mogelijkheden om op terug te vallen wanneer het even niet lukte. Die avond zijn we productief bezig geweest om de verschillende stappen te oefenen en een begin te maken aan de papegaaiduiker. Zo heb ik geoefend met een halfstokje, een dubbelstokje, de magische ring en uiteindelijk dit gaan toepassen om het daadwerkelijke knuffeltje te gaan maken.

Na afloop van die avond ben ik zelf verder gegaan met het haken van mijn papegaaiduiker. Hierboven zie je al wat ontwikkeling maar kan ik helaas geen verdere ontwikkelingen tonen. Ik ben erachter dat ik het tellen van de lusjes toch best lastig vond wanneer ik er met mijn hoofd niet geheel bij was. Nu het inmiddels zomervakantie is heb ik meer rust voor en kan ik hier weer meer aandacht aan besteden. Echter wilde ik de blog verder afschrijven en hopelijk andere inspireren om het gokje te wagen. Het is even puzzelen aan het begin maar hoe vaker je het probeert, hoe behendiger je er in wordt.

Hierbij vermeld ik wel dat het niet erg is als het even niet lukt. Ook amigurumi haken leer je met ‘vallen en opstaan’ en door de goede begeleiding blijf ik de uitdaging aan gaan. Zodra mijn eigen papegaaiduiker af is krijgt het een ereplekje in deze blog en in huis!

Bekijk ook andere haak blogs en boeken voor meer inspiratie

Amigurumi voor beginners is specifiek gericht op de beginnende haker en ze te ondersteunen in het haken van knuffeltjes. Echter is Amigurumi niet de enige stijl binnen de ‘haak’ wereld. Hieronder een aantal linkjes naar andere blogs en boeken wat betrekking heeft tot haken en het plezier hierin:

Specificaties: Amigurumi voor beginners

Auteur: Mariska Vos-Bolman | Fotografie: Sophie Peirsman | Uitgeverij: Pelckmans | 9789463374477 | mei 2023 | 124 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol.

Amigurumi voor beginners
footer 8
Kimberley
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.