Klassenuitje tot schoolreis, een informatieve blog!

Wie weet nog van vroeger hoe leuk het was om met je klas of school ergens naar toe te gaan. Een informatief klassenuitje naar een museum of een gaaf schoolreisje naar een attractiepark. In deze blog neem ik je mee, aan de hand van mijn ervaringen, naar zowel leuke klassenuitjes om te doen of toffe opties voor een schoolreis! 

klassenuitje tot schoolreis naar de Efteling

Toffe klassenuitjes tot schoolreisjes

Het jaarlijkse klassenuitje van een schooljaar is natuurlijk de schoolreis! Bijna elk kind kijkt hier met enorm veel plezier naar uit. In de grote speeltuin spelen, samen in een super gave achtbaan of misschien wel op een grote trampoline springen. Echter kan een schoolreisje voor iedere school anders worden georganiseerd. Dit kan onder andere betrekking hebben tot welke groepen er mee gaan, waar de ligging van de locatie is en tevens hoe je op de bestemming komt. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van schoolreisjes per bouw beschreven. Dit zijn ideeën voortgekomen uit de 7 jaar stages die ik heb gelopen tijdens de opleiding onderwijsassistent en de pabo en vervolgens 3 jaar ervaring als groepsleerkracht. 

Klassenuitje tot schoolreis ideeën voor de onderbouw

De kleutergroep en groep 3 schaal ik in deze blog in de onderbouw. De leeftijd in de onderbouw varieert ongeveer tussen de 5 jaar en 7 jaar. Dit hangt samen met of het schoolgaande kind een vroege- of late leerling is. Samen met de leeftijd wordt er tijdens een klassenuitje of schoolreisje ook rekening gehouden met de lengte. Kinderen van deze leeftijd mogen namelijk nog niet in alle achtbanen of attracties. Onderstaand een aantal voorbeelden van leuke locaties:

klassenuitje tot schoolreis ideeën voor de midden- en bovenbouw

De groepen 4 tot en met 8 vallen onder de midden- en bovenbouw. In deze categorie komen de leeftijden vanaf 7 jaar tot 13 jaar voor. Vanwege de grote leeftijdsverschillen is het altijd wat lastiger om iets passends te vinden. Echter heb ik in mijn jaren rondlopend op een basisschool een hoop variaties voorbij zien komen waar alle groepen plezier uit halen. Om deze reden heb ik ook bewust gekozen om bij deze categorie geen dierentuin te schrijven. Uit mijn ervaring heb ik meerdere keren gezien dat de groepen 1 tot en met groep 5 plezier uit het klassenuitje halen. Echter is het vanaf groep 6 tot en met groep 8 uiteindelijk een minder leuk uitje omdat je alleen kan kijken. Dit hoeft natuurlijk niet voor alle basisscholen te gelden, maar ik heb meerdere scholen binnen de provincie Zuid-Holland gezien waarbij dit het resultaat was.

Een aantal locaties die ik meerdere keren heb terug gezien in de schoolreis en als zeer geslaagd zijn ervaren:

Ben je nieuwsgierig geworden naar eventueel bovenstaande parken, zie hieronder de blogs die erover geschreven zijn:

Leuke activiteiten voor de gehele school

In een schooljaar komen er vele bijzondere dagen voorbij. Vervolgens staat een school vrij om hier een activiteit bij te organiseren. Zo heeft elke school zijn eigen missie en visie en zullen deze hierop laten aansluiten. Tijdens mijn loopbaan in het onderwijs heb ik al vele leuke activiteiten mee mogen maken en zal hieronder er een aantal specifieker omschrijven. Waarom een gehele activiteit verzinnen wanneer je ook van elkaar kan leren en inspireren.

Eerste schooldag van het jaar

De zomervakantie zit er weer op en de kinderen staan weer te trappelen om naar school te gaan. Zo’n bijzondere dag laten veel scholen niet ongemerkt voorbij gaan. Hieronder een aantal leuke ideeën:

 • Alle leerlingen en leerkrachten een champagne ‘glas’ geven en met een fles kinderbubbels vervolgens het jaar ‘knallend’ open.
 • Een muzikale start van het jaar met een leuke workshop door: Drumtastic. Klik hier voor de website.
 • Een lange gymmat, glijbaan of trampoline op het schoolplein en rollend/glijdend of springend het nieuwe schooljaar in gaan.
 • Een rode loper en ballonnen boog waar de leerlingen vervolgens overheen mogen lopen en worden toegejuicht door de leerkrachten.

Kerstvieringen

In de maand december is het altijd erg druk op de basisscholen. Sinterklaas is nog maar net weg of de kerstversiering komt de school al binnen. Vaak worden de klassen gezellig aangekleed met lampjes en kerstbomen en is er nog een kerstviering voordat de kerstvakantie begint. Hieronder een aantal leuke ideeën ter inspiratie voor kerstvieringen:

 • Een heerlijke lunch of diner verzorgd door de leerlingen en hun ouders in de klassen. De kinderen mogen netjes gekleed naar school of juist heerlijk in pyjama. Tevens een extra toevoeging aan zo’n dag is een fotohoek. Plezier gegarandeerd en een mooie herinnering om op terug te kijken.
 • Een liedjes concert organiseren waarin elke groep een liedje zingt en de gehele school en ouders naar mogen komen kijken en luisteren.
 • Een kerstvoorstelling waarin een bepaald thema centraal kan staan. Dit kan per bouw of klas worden georganiseerd.

Carnaval – in klassenuitje tot schoolreis

In de maand februari wordt er in het zuiden van Nederland uitbundig Carnaval gevierd. Dit jaar heeft dit plaats gevonden van zondag 11 februari tot en met dinsdag 13 februari. Vaak valt deze week samen met de voorjaarsvakantie voor het zuiden. De week voorafgaand aan het carnaval besteden de basisscholen vaak aandacht hieraan. Een vossenjacht in carnavalskleding, een modeshow of ontwerp je eigen outfit of mini praalwagen. Zelf ben ik niet geheel bekend met deze viering maar de ideeën voor een klassenuitje of activiteit komen van een leerkracht in het zuiden. Lees hieronder nog een blog wat betrekking heeft tot het thema: Carnaval.

Pasen

De viering van pasen hangt altijd af van wanneer de eerst volle maan is geweest in de lente. Hierdoor verschilt het nog wel eens wanneer er een Paasviering wordt gehouden. Echter moet deze datum altijd tussen 22 maart en 15 april plaats vinden. Dit jaar zal het dan ook zijn op 31 maart en 1 april. Op school kan er hier ook aandacht aan besteed worden met verschillende activiteiten:

 • Paaseieren zoeken in de klas, school of het schoolplein. een leuk klassenuitje!
 • Een creatieve knutselmiddag waarin iets wordt geknutseld in het thema Pasen of Lente.

Koningsspelen

In de maand april, op de laatste vrijdag voor Koningsdag, worden er in het gehele land de Koningsspelen gehouden. Tijdens deze dag starten de scholen vaak met een gezond ontbijtje en wordt dit vervolgens vervolgd met sportieve activiteiten. Tevens wordt er speciaal voor deze dag een lied gemaakt door Kinderen voor Kinderen. In de maand maart wordt het nieuwe dansje bekend gemaakt. Klik hier voor de website van Kinderen voor Kinderen met alle Koningsspelen liedjes. De titel van het koningsspelen lied 2024 is: Daba Die Daba Daa. Houdt de website in maart goed in de gaten voor het dansje!

Koningsspelen activiteiten – een overzicht van de leukste voor kinderen

Gratis activiteiten voor het onderwijs

In een schooljaar zitten altijd een aantal verplichte klassenuitjes en een jaarlijks schoolreisje gepland. Naast deze verplichte dagen is er ook de mogelijkheid tot extra activiteiten. Niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat een aantal activiteiten ook gratis kunnen.

Een basisschool kan een samenwerking hebben met een opleidingsschool waardoor er projecten in overleg gehouden kunnen worden. Zelf heb ik destijds op de Pabo het project: Maritiem Museum gevolgd en hebben mijn afgelopen groepen dit project ook mogen volgen. Nu was ik alleen niet meer de student die de les gaf maar de groepsleerkracht die met erg veel plezier kon kijken. De studenten leren de leerlingen nieuwe stof over wat er op dat moment in het museum aanwezig is op spelenderwijs manier.

Ben je op zoek naar inspiratie voor een leuke activiteit met je klas of school. Neem een kijkje in de blog van klassenuitje tot schoolreis! maritiem museum rotterdam

Naast de activiteiten in samenwerking met een organisatie is er ook de mogelijkheid om zelf iets te doen met de klas. Hieronder zijn drie afbeeldingen te zien waarbij er geen geld nodig is en er wel een leerzame factor in naar voren komt. Koppel de wereldoriëntatie lessen aan de omgeving. Woon je in de buurt van een bos of strand, koppel het klassenuitje aan de natuur. Woon je in de buurt van een historische stad of plek koppel er het vak geschiedenis aan. Tot slot het vak aardrijkskunde, dit vak kun je aan veel activiteiten koppelen, de ligging van een stad onderzoeken of de architectuur van een gebouw.

Leuke activiteiten om te doen met je klas

Tijdens de jaren dat ik op een basisschool rondloop heb ik al meer mooie samenwerkingen voorbij zien komen. Eén van deze samenwerkingen is samen met een kinderboerderij. De leerlingen mogen een les volgen in een leslokaal op de boerderij. Zo’n les sluit altijd aan op het seizoen waarin we ons bevinden. Echter realiseer ik mij ook dat niet elke school of kinderboerderij hier de mogelijkheid toe heeft. Toch adviseer ik om dit contact te leggen en desnoods te vragen of dat er een keer langs gekomen mag worden. Een les buiten in de natuur en dieren van dichtbij bekijken is al erg interessant en leuk klassenuitje.

Tot slot kan je met je groep ook in de klas leuke activiteiten doen. Onderstaand een aantal ideeën die makkelijk uit te voeren zijn:

 • Een escape room die je in de klas kan spelen. Online zijn er vele varianten gratis te downloaden.
 • Een spellen circuit wat gericht kan zijn op een bepaald vakgebied met als doel spelenderwijs leren
 • Een reactiespel waarin de leerlingen extra bezig zijn met begrijpend lezen en luisteren.

Lees ook deze blogs voor meer inspiratie klassenuitje tot schoolreis

Kimberley
Delen is enorm lief

Kimberley

Hoi, Ik ben Kimberley en ben 25 jaartjes jong. Samen met mijn verloofde woon ik in Rotterdam en vanaf september 2023 stappen we samen het huwelijksbootje in. Een meisjesdroom die eindelijk mag uitkomen! Doordeweeks ben ik werkzaam in het onderwijs. De afgelopen 2 jaar voor groep 6 gestaan en het komende jaar weer een groep in de bovenbouw. Tevens ben ik ook bevoegd om gymlessen te geven aan de gehele basisschool. Wat ik met heel veel plezier doe. De reactie van de kinderen wanneer ik een salto spring blijft altijd mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.