Skip to Content

Carnavalskleding kind kopen – een blog met tips

Over een paar dagen begint de Carnaval weer. Verkleedkleren worden uit de kasten getrokken en kinderen houden verplichte passessies. Passen ze het nog of moet er wat nieuws worden aangeschaft. Zo ook in huize Ellen en Esther. De dochters van Ellen en Esther waren weer uit hun verkleedkleding gegroeid dus tijd om carnavalskleding kind te kopen op een slimme manier. Wat we met slim bedoelen komen we zo op terug.

Carnaval

prins carnaval

Van oorsprong is Carnaval een gekerstend heidens volksfeest. Carnaval wordt op zondag, maandag en dinsdag gevierd, direct voor de vastentijd van 40 dagen. In de vastentijd wordt geen alcohol genuttigd en geen lekkere dingen gegeten. Vandaar dat er met Carnaval rijkelijk gedronken en gesnoept wordt. Ik, Ellen, kan mij nog als kind herinneren dat we een weekend in Duitsland op vakantie waren. Daar werd enorm met snoepgoed gestrooid inclusief grote marsrepen. Mijn broertje en ik hadden een enorme snoepberg na afloop waar we maanden op konden teren. Als carnavalskleding voor kinderen had ik toen twee verschillen sokken aan, ijzer in mijn haren met twee vlechten en genaaide kleding in vrolijke kleding. Rara wie was ik?

Carnaval eindigt op aswoensdag. Maar per regio verschillende de tradities. Sommige dorpen en steden beginnen al op vrijdag met carnaval. In Limburg lijkt carnaval meer op Venetiaans Carnaval en in Noord-Brabant wordt carnaval afgesloten met Worstenbrood, koffie met Schrobbeler soms met een Brabantse koffietafel. In de regio’s van Bergen op Zoom, Werkendam en Woudrichem, waar nog visserijen zijn gevestigd, worden vanzelfsprekend meer visproducten gegeten.

prins carnaval optocht

Wanneer is het Carnaval

De carnavalsdatum is door de kerkelijke kalender bepaalt. Paaszondag is de eerste zondag, na de eerste volle maan, na het begin van de lente. De lente begint altijd op 21 maart ( volgens de kalender dan). De vastentijd begint 40 dagen ( zonder de zondag) voor Eerste Paasdag. Dat betekent dat de eerste carnavalsdag 7 weken voor de Eerste Paasdag begint. Carnavalskleding kind kopen kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Pasen kan op zijn vroegst op 22 maart vallen en op zijn laatst op 25 april. Hierdoor is de vroegst mogelijke datum voor Carnaval 1 februari, en de laatst mogelijke datum 9 maart.

Dus Carnaval is op 11 februari 2024, 2 maart 2025, 15 februari 2026, 7 februari 2027, 27 februari 2028, 11 februari 2029 en 3 maart 2030. Zet deze data dus maar gauw in je agenda! Volgend jaar wordt dus een apart jaar met Carnaval pas in maart.

Prins Carnaval

Uiteraard mag Prins Carnaval niet ontbreken. Dit is de ceremoniemeester van het carnaval. Per plaats of carnavalsvereniging wordt een eigen Prins gekozen. In sommige steden draagt de burgemeester ook de sleutel van de stad over aan Prins Carnaval. Vanwege het gekkengetal 11 gebeurd de verkiezing van de Prins op of rond de 11-11. De Prins heeft ook een raad van 11 die hem helpt met het organiseren en begeleiden van activiteiten. Er worden diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud tijdens de Carnaval periode. Meest bekend is natuurlijk de optocht met mooie praalwagens. Maar vaak is voor de hele familie wel iets te beleven. In De Lier waar ik woon hebben we de Theebukkers. Zij organiseren naast de optocht ook een tienercarnaval, familiecarnaval en “prinsjesdag”.

Kindercarnaval met carnavalskleding kind

Carnaval is voor groot en klein en het is zeker voor de echte Carnavallers elk jaar een feest om goede carnavalskleding te kopen. In De Lier is het tienercarnaval een geweldig evenement met een …..Got Talent onderdeel. Hiervoor zijn natuurlijk Carnavalskleding kind een must. Of je nu uitbundig en onherkenbaar gekleed bent of gewoon een boerenkiel aan hebt, het gaat erom dat je je prettig voelt en los kan gaan. Na de Carnavalsoptocht is aansluitend het familiecarnaval waar ook de aller jongsten aanwezig zijn. De kleintjes zien er allemaal schattig uit. De één in een dierenpak de ander in een prinsessen outfit of ze zijn als stoere cowboy verkleed. Vader, moeder, oma en opa, iedereen is aanwezig en verkleed. Kortom één groot feest. En dan is het feest voor de kinderen voorbij en gaan de volwassen nog even verder.

Slim Carnavalskleding voor kinderen kopen

carnavalskleding voor kinderen vleermuizenjurk

Toen wij een uitnodiging kregen om carnavalskleren te kopen hadden Esther en Ellen even overleg. Waarvoor gebruiken wij verkleedkleren en hoe kunnen wij nu slim Carnavalskleding voor ons kind kopen?

Ellen viert elk jaar Halloween in haar wijk en haar dochter verkleed zich graag in het weekend en op verjaardagsfeestjes ook, zoals haar zeemeerminnenfeestje.

Esther viert jaarlijks Carnaval en ook het Oktoberfest mag niet ontbreken. Daarnaast vind Rosalie het ook nog leuk om zich soms te verkleden voor andere gelegenheden.

carnavalskleding voor kinderen piratenjurk

We besloten het slim aan te pakken en verkleedfeesten te combineren tijdens het uitkiezen van de carnavalskleding voor kinderen.

De dochter van Ellen koos voor een vleermuiskostuum en een piratenjurk, want ze is dol op het thema piraten en was echt uit haar oude verkleedkleren gegroeid.

Rosalie koos voor een Dirnld kostuum en een NASA Jumpsuit.

Jaren vooruit met carnavalskleding voor kinderen

Nog een tip om slim carnavalskleding voor kinderen te kopen is om goed te letten op de maat. De meeste verkleedkleding valt namelijk klein. We kozen er dus voor om de verkleedkleding een paar maten groter te kopen, zodat we jaren vooruit kunnen. (Hopelijk want die groeistuipen zijn nooit te voorspellen.)

Carnaval in de buurt

carnavalskleding voor kinderen heel veel verklede kids

Wil jij ook Carnaval vieren in de buurt, vergeet dan niet om de kleding van te voren te passen. En eventueel snel nog nieuwe carnavalskleding voor kinderen te kopen. Ik heb hier een overzicht voor je waar je in de buurt naar optochten kunt kijken en wanneer!

Optochten omgeving Delft

Kijk voor meer optochten op de optochtenkalender

carnavals optocht

En vergeet niet om slim carnavalskleding voor kinderen te kopen door meerdere thema’s te combineren met je outfit .

Lees ook deze blogs

Footer2 nieuw
Esther
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.