Skip to Content

Koningsspelen activiteiten – een overzicht van de leukste voor kinderen

De Koningsspelen zijn een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland dat plaatsvindt op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Dit jaar is dat op vrijdag 21 april. Het doel van de Koningsspelen is om kinderen in het basisonderwijs te stimuleren om meer te bewegen en gezond te leven. Tijdens de Koningsspelen worden er tal van leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen, zodat zij op een speelse manier kennis kunnen maken met verschillende sporten en spelletjes. Kijk mee naar de leukste activiteiten voor kinderen tijdens de Koningsspelen.

De leukste Koningsspelen activiteiten

In deze blog neem ik je mee naar de leukste activiteiten voor kinderen tijdens de Koningsspelen.

Denk maar eens aan:

 • Spelletjesparcours
 • Danswedstrijd
 • Sportclinics
 • Bootcamp
 • Estafette
 • Oud-Hollandse spelletjes
 • Circusworkshop
 • speurtocht
 • knutselen

Natuurlijk vertel ik je per onderdeel meer!

activiteiten voor kinderen tijdens de Koningsspelen. Spelletjesparcours, dansen, oud Hollandse spelen, knutselen, speurtocht, jongleren

Spelletjesparcours – Bekendste activiteiten voor kinderen tijdens de Koningsspelen

Een spelletjesparcours is een leuke manier om kinderen in beweging te krijgen tijdens de Koningsspelen. Het parcours kan bestaan uit verschillende onderdelen, zoals een springkussen, een estafette, een zaklopenrace en een trefbaltoernooi. Door de verschillende onderdelen af te wisselen, blijft het parcours uitdagend en interessant voor de kinderen. Zorg er wel voor dat de activiteiten op het spelletjesparcours kloppen bij de leeftijd en vaardigheden van de kinderen, zodat iedereen mee kan doen. Plezier is het belangrijkste natuurlijk.

Kijk hier voor handige onderdelen* voor je spelletjesparcours

Danswedstrijd Daba Die Daba Daa

Een danswedstrijd is een leuke manier om kinderen te laten bewegen en tegelijkertijd hun creativiteit te stimuleren. Laat de kinderen hun eigen dansjes bedenken op een nummer naar keuze en organiseer vervolgens een wedstrijd waarbij ze hun dans kunnen laten zien aan de rest van de groep. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een talentenjacht of een battle tussen verschillende groepen kinderen. Een heel goed idee is natuurlijk om dat te doen op het liedje van Kinderen voor Kinderen dat ze elk jaar maken voor de Koningsspelen. Voor de Koningsspelen 2024 is dat Daba Die Daba Daa!

Wat ik erg leuk vind is dat er ook dansinstructies en zanglessen altijd bijzitten. Dit jaar is er ook een variant met gebarentaal!

Sportclinics

Tijdens de Koningsspelen worden er vaak sportclinics georganiseerd waarbij kinderen kunnen kennismaken met verschillende sporten. Denk hierbij aan voetbal, tennis, hockey, basketbal en korfbal. Door de clinics worden kinderen gestimuleerd om nieuwe sporten uit te proberen en kunnen ze hun talenten ontdekken.

Kijk hier voor verschillende ballen* voor deze sporten

Bootcamp

Een bootcamp is een leuke manier om kinderen op een speelse manier te laten sporten. Tijdens een bootcamp worden verschillende oefeningen gedaan die gericht zijn op kracht, conditie en lenigheid. Denk hierbij aan touwtrekken*, push-ups, squats en jumping jacks. Een bootcamp kan zowel binnen als buiten worden georganiseerd en is geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

zaklopen tijdens de koningsspelen

Estafette – klassieke Koningsspelen activiteiten

Een estafette is een leuke manier om kinderen samen te laten werken en tegelijkertijd te laten bewegen. Bij een estafette wordt er een parcours afgelegd waarbij de kinderen in teams tegen elkaar strijden. Elke deelnemer legt een deel van het parcours af voordat hij of zij het stokje overdraagt aan de volgende deelnemer. De teams kunnen bijvoorbeeld tegen elkaar strijden in een hardloop-estafette, een zakloop*-estafette of een kruiwagen-estafette. Door de verschillende onderdelen af te wisselen, blijft de estafette uitdagend en interessant voor de kinderen.

Kijk hier voor handige estafette stokken*

activiteiten voor kinderen tijdens de Koningsspelen. Spelletjesparcours, dansen, oud Hollandse spelen, knutselen, speurtocht, jongleren
Image by bwgroot from Pixabay

Oud-Hollandse spelen

Oud-Hollandse spelen zijn tijdloze klassiekers die nog steeds erg leuk zijn voor kinderen. Denk hierbij aan koekhappen, spijkerpoepen, sjoelen* en blikwerpen*. Door deze spellen te combineren met moderne spellen, zoals een interactieve quiz of een speurtocht, ontstaat er een leuke mix van oud en nieuw. Oud-Hollandse spelen zijn ook geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden en kunnen binnen of buiten worden gespeeld.

Circusworkshop – uitdagende activiteiten voor kinderen tijdens de Koningsspelen

Een circusworkshop is een creatieve en uitdagende activiteit waarbij kinderen kunnen leren jongleren, balanceren en acrobatiek uitvoeren. Een circusworkshop kan zowel binnen als buiten worden georganiseerd en is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Tijdens de workshop leren de kinderen verschillende circusacts en werken ze samen aan een voorstelling die aan het eind van de dag kan worden opgevoerd.

Kijk hier voor toffe items voor circusacts*

activiteiten voor kinderen tijdens de Koningsspelen. Spelletjesparcours, dansen, oud Hollandse spelen, knutselen, speurtocht, jongleren
Foto door Ron Lach : via pexels

Speurtocht

Een speurtocht is een leuke en actieve manier om kinderen op een speelse manier te laten leren en ontdekken. Door het uitzetten van verschillende opdrachten en puzzels worden de kinderen gestimuleerd om samen te werken en hun creativiteit te gebruiken. Een speurtocht kan bijvoorbeeld worden uitgezet in de buurt van de school of in het park. Door het toevoegen van enkele sportieve uitdagingen, zoals het klimmen over een klimrek of het uitvoeren van een hindernisbaan, blijft de speurtocht uitdagend en interessant voor de kinderen.

Op MamaScrapelle vind je meerdere speurtochten!

Knutselen Koningsspelen

Er zijn verschillende knutselactiviteiten die je kunt organiseren tijdens de Koningsspelen. Hieronder vind je enkele leuke knutseltips:

 1. Laat de kinderen hun eigen kroon maken met behulp van karton, glitters, verf en stickers. Je kunt ook papieren kroontjes uitprinten die de kinderen kunnen inkleuren en versieren. Het dragen van een kroon kan de kinderen het gevoel geven dat ze deel uitmaken van de koninklijke festiviteiten.
 2. Laat de kinderen hun eigen vlaggenlijn maken met behulp van papier, verf, linten en stickers. De vlaggenlijn kan versierd worden met afbeeldingen van de Nederlandse vlag of andere feestelijke afbeeldingen. De vlaggenlijn kan gebruikt worden om het schoolplein of de klaslokalen te versieren. Je kunt ook een stoffen vlaggenlijn* laten versieren met textielstiften*.
 3. Laat de kinderen hun eigen oranje T-shirt beschilderen met behulp van textielverf of textielstiften. Je kunt sjablonen maken van de Nederlandse vlag of andere afbeeldingen die passen bij de Koningsspelen. Het dragen van oranje kleding* kan de kinderen het gevoel geven dat ze deel uitmaken van de festiviteiten.
 4. Laat de kinderen hun eigen papieren windmolens maken met behulp van papier, lijm en splitpennen. De windmolens kunnen versierd worden met afbeeldingen van de Nederlandse vlag of andere feestelijke afbeeldingen. De kinderen kunnen hun windmolens buiten laten draaien tijdens de Koningsspelen.
 5. Laat de kinderen hun eigen koninklijke medailles maken met behulp van karton, linten en stickers. De medailles kunnen versierd worden met afbeeldingen van de Nederlandse vlag of andere feestelijke afbeeldingen. Je kunt de medailles uitreiken aan de kinderen die deel hebben genomen aan de sportieve activiteiten.

Met deze knutseltips kunnen de kinderen op een creatieve manier meedoen aan de Koningsspelen en zichzelf in koninklijke sferen brengen.

Activiteiten voor kinderen tijdens de Koningsspelen

Tijdens de Koningsspelen worden er tal van leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen, zodat zij op een speelse manier kennis kunnen maken met verschillende sporten en spelletjes. Door de activiteiten af te stemmen op de leeftijd en vaardigheden van de kinderen, blijven de activiteiten uitdagend en interessant. Door het toevoegen van creatieve en moderne elementen, zoals interactieve spellen en circusworkshops, blijft de Koningsspelen vernieuwend en interessant voor kinderen van alle leeftijden.

Wat gaan jullie doen dit jaar?

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.