Spelletjes buiten – voor kinderen en volwassenen

Buitenspellen zijn geweldige manieren om quality time door te brengen met kinderen en volwassenen. Ze bevorderen lichaamsbeweging, stimuleren de creativiteit en versterken de band tussen familie en vrienden. In dit artikel ontdek je heel veel spelletjes buiten die zowel kinderen als volwassenen zullen vermaken.

Spelletjes buiten - voor kinderen en volwassenen. Van buitenspeelgoed, spelletjes in de winter of zomer of een thema kinderfeestje.

Spelletjes buiten – voor kinderen en volwassenen

Een klassieker die nooit oud wordt is zakdoekje leggen! Vorm een kring en loop rond terwijl iemand probeert om een zakdoekje achter iemand te leggen zonder dat die persoon het merkt.

Zakdoekje leggen, niemand zeggen, Ik heb de hele nacht gewaakt. Twee paar schoenen heb ik afgemaakt, Eén van stof en één van leer, Hier leg ik mijn zakdoekje neer.

Op warme zomerdagen zijn waterspelletjes perfect om af te koelen. Probeer waterballonnengevechten, sponsspelletjes of een gigantische waterglijbaan in je achtertuin! Maar denk ook eens aan dieren invriezen in gekleurd water!

ijsjes knutselen thema zomer

Een variant van het bekende bordspel Stratego is Levend Stratego. Verdeel de spelers in twee teams en gebruik het hele speelveld om de vlag van het andere team te veroveren.
Een favoriet spel bij veel scholen of sportclubs is het spel weerwolven*. Lees hier voor meer informatie

Ga naar een open veld en laat kleurrijke vliegers op. Het is een rustige maar leuke activiteit die jong en oud kan vermaken terwijl ze genieten van de buitenlucht.

Laat kinderen en volwassenen riemen met een stoffen staart dragen en probeer elkaars staarten te pakken terwijl je rondrent. Vang de staart is een energiek spel dat zorgt voor veel gelach en plezier.

sportief kinderfeestje zaklopen oudhollandse spelletjes
Spelletjes buiten - voor kinderen en volwassenen. Van buitenspeelgoed, spelletjes in de winter of zomer of een thema kinderfeestje.

Spelletjes buiten kinderfeestje

Hier zijn enkele voorbeelden van leuke buitenspelletjes die je kunt spelen tijdens een kinderfeestje:

 1. Verdeel de kinderen in teams en geef elk team een spons en een emmer water. Plaats een lege emmer aan het einde van het parcours. De kinderen moeten de spons in het water dompelen, naar de lege emmer rennen en het water erin knijpen. Het team dat als eerste de emmer vult, wint.
 2. Verberg kleine schatten, zoals snoepjes of kleine cadeautjes, in je tuin of in een nabijgelegen park. Maak een schatkaart of geef aanwijzingen om de kinderen te begeleiden bij het vinden van de verborgen schatten.
 3. Hang opgeblazen ballonnen aan een waslijn of touw. Geef de kinderen pijltjes of veiligheidsspelden en laat ze proberen de ballonnen kapot te prikken. Ze kunnen punten verdienen op basis van welke ballonnen ze raken.
 4. Organiseer een estafetterace waarbij elk team een hardgekookt ei moet doorgeven met behulp van lepels. Als het ei valt, moet het team opnieuw beginnen. Het team dat als eerste de finish bereikt zonder het ei te laten vallen, wint.
 5. Geef de kinderen elk een juten zak en laat ze een race houden door te springen terwijl ze in de zak zitten. Zorg voor een start- en finishlijn en moedig ze aan om zo snel mogelijk te rennen.

Nog wat spellen voor het kinderfeestje

 1. Zet verschillende pinnen of stokken in de grond en geef de kinderen plastic ringen om te werpen. Ze moeten proberen de ringen om de pinnen te gooien om punten te verdienen. Degene met de meeste punten wint.
 2. Op een warme dag is een waterballonnengevecht altijd een hit! Verdeel de kinderen in teams en geef ze gevulde waterballonnen. Laat ze elkaar natgooien en genieten van het verfrissende spel.
 3. Stel een limbo-stok op en laat de kinderen om de beurt eronderdoor dansen. Verlaag de stok na elke ronde. Degene die het laagste kan gaan zonder de stok aan te raken, wint.
 4. Zet stoelen in een cirkel en zorg ervoor dat er één stoel minder is dan het aantal kinderen. Zet muziek aan en laat de kinderen rond de stoelen lopen. Wanneer de muziek stopt, moeten ze zo snel mogelijk een stoel zien te bemachtigen. Degene die geen stoel vindt, valt af. Ga door totdat er één winnaar overblijft.
 5. Verdeel de kinderen in twee teams en geef elk team een touw. Laat ze tegenover elkaar staan en geef het startsignaal. Het team dat het andere team over een bepaalde lijn trekt, wint.

Deze buitenspelletjes zorgen voor plezier, competitie en actieve betrokkenheid tijdens een kinderfeestje in de buitenlucht. Zorg ervoor dat de spellen geschikt zijn voor de leeftijdsgroep van de kinderen en bied indien nodig begeleiding en toezicht.

buitenspelen in de winter Spelletjes buiten - voor kinderen en volwassenen. Van buitenspeelgoed, spelletjes in de winter of zomer of een thema kinderfeestje.

Winter spelletjes buiten

Hier zijn enkele voorbeelden van leuke winter spelletjes buiten. Want ook in de winter kun je heerlijk buitenspelen.

 1. Verzamel sneeuw en maak sneeuwballen om een episch sneeuwballengevecht te houden met vrienden en familie. Maak teams en geniet van de winterpret!
 2. Organiseer een wedstrijd om de beste en meest creatieve sneeuwpop te bouwen. Voeg accessoires toe, zoals hoeden en wortelneuzen, om je sneeuwpop uniek te maken.
 3. Als je de mogelijkheid hebt om op een bevroren vijver te spelen, kun je een spontaan potje ijshockey organiseren. Zorg voor schaatsen en hockeysticks voor wat winterse sportiviteit.
 4. Maak een ijsbaan in je achtertuin door water te bevriezen in een groot vlak gebied. Trek je schaatsen aan en geniet van het glijden op het ijs.
 5. Maak een winterse speurtocht met aanwijzingen die leiden naar verstopte schatten of prijzen in de sneeuw. Het is een leuke manier om buiten te verkennen en plezier te hebben.
 6. Vul kleine bakjes met water en voeg er kleurstof aan toe. Zet ze buiten in de kou om te bevriezen. Haal ze eruit als ze bevroren zijn en je hebt kleurrijke ijskunstwerken.
 7. Organiseer een estafetterace in de sneeuw, waarbij teams tegen elkaar strijden. Voeg winterse uitdagingen toe, zoals het dragen van een sneeuwbal op een lepel of het maken van een sneeuwengel op een bepaalde plek.

Onthoud altijd om voorzichtig te zijn tijdens het spelen in de winter en volg de veiligheidsrichtlijnen met betrekking tot ijs- en sneeuwcondities.

Lees ook deze blogs voor bewegen in de winter :

Piraten spelletjes buiten

Hier zijn enkele leuke piraten spelletjes die je buiten kunt spelen:

 1. Organiseer een spannende schattenjacht waarbij kinderen aanwijzingen volgen om de verborgen schat te vinden. Verkleed je als piraat en maak een schatkaart om het avontuur compleet te maken.
 2. Verdeel de kinderen in teams en organiseer een piratenrace. Ze moeten een parcours afleggen terwijl ze obstakels en uitdagingen tegenkomen. Het team dat als eerste de finish bereikt, wint de race.
 3. Plaats verschillende emmers of tonnen op een afstand en laat de kinderen proberen een zachte bal (kanonskogel) in de emmers te gooien. Elke emmer kan een andere puntenwaarde hebben en degene met de hoogste score wint.
 4. Op een warme dag kun je een watergevecht organiseren met een piratenthema. Geef de kinderen waterpistolen en laat ze als piraten elkaar natmaken terwijl ze ergens achter dekking zoeken.
 5. Maak een denkbeeldig piratenschip op de grond met behulp van touwen of krijt. De kinderen moeten proberen over het ‘schip’ te balanceren zonder eraf te vallen. Degene die het langst blijft staan, wint.

Nog een paar spelletjes voor buiten voor de kleine en grote piraten

 1. Verdeel de kinderen in twee teams en geef elk team een vlag. Plaats de vlaggen op verschillende locaties en laat de teams proberen elkaars vlag te veroveren terwijl ze hindernissen en obstakels vermijden.
 2. Zet een parcours uit met verschillende ‘eilanden’ (bijvoorbeeld matjes of kartonnen cirkels) en laat de kinderen als piraten van eiland naar eiland rennen zonder de grond te raken. Het vereist behendigheid en snelheid. Ook leuk om rivierstenen* in te zetten hiervoor
 3. Organiseer een wedstrijd waarbij de kinderen zich als piraten verkleden. Moedig creativiteit aan en geef prijzen voor de meest indrukwekkende kostuums.
 4. Stel een denkbeeldig piratenschip voor en laat de kinderen ‘overboord’ springen op commando. Ze moeten dan proberen terug te zwemmen naar het ‘schip’ voordat de haaien (jij als piraat) hen te pakken krijgen.
 5. Speel verstoppertje met een piratenthema. De persoon die hem is, draagt een piratenhoed* en moet de andere piraten zoeken en vangen terwijl ze zich verstoppen in de speelruimte.

Lees ook:

Piraten kinderfeestje
Voorbereiding thema piraten

Met deze piratenspelletjes kunnen kinderen hun verbeelding de vrije loop laten en zich vermaken met piratenavonturen in de buitenlucht.

Buitenspeelgoed

Hier is een lijst met leuk buitenspeelgoed voor kinderen:

 1. Een springtouw is een klassiek speeltje waarmee kinderen hun coördinatie en conditie kunnen verbeteren.
 2. Een voetbal is altijd een geweldige keuze om samen met vrienden te spelen en voetbalvaardigheden te ontwikkelen.
 3. Een frisbee is leuk om mee te gooien en te vangen, ideaal voor een dagje in het park of op het strand.
 4. Een bellenblaas zorgt voor betoverende bellen die kinderen kunnen najagen en proberen te vangen.
 5. Een schommel in de tuin of op een speelplaats biedt urenlang plezier en bevordert het evenwicht en de sensomotorische ontwikkeling.
 6. Op warme dagen zorgen waterpistolen* voor verfrissend plezier en stimuleren ze actief spel in de achtertuin.

We gaan nog even door met buitenspeelgoed!

 1. Een skippybal is een uitdagend en leuk speeltje waarmee kinderen hun balans en coördinatie kunnen oefenen. Er zijn ook leuke skippydieren!
 2. Met gekleurd stoepkrijt kunnen kinderen prachtige kunstwerken op de stoep maken en hun creativiteit uiten. Ik ben fan van deze Crayola stoepkrijt*
 3. Een hoelahoep is een geweldige manier om de motorische vaardigheden te verbeteren en kinderen actief te laten bewegen.
 4. Vliegeren is een klassieke buitenactiviteit die kinderen in staat stelt om de wind te trotseren en hun vliegvaardigheden te oefenen.
 5. Een trampoline in de achtertuin biedt eindeloos springplezier en helpt bij het ontwikkelen van balans en coördinatie.
 6. Een fiets is niet alleen een vervoermiddel, maar ook een leuke manier voor kinderen om buiten te spelen en hun fietsvaardigheden te verbeteren.
 7. Een zandbak biedt een speelplek waar kinderen kunnen graven, bouwen en hun verbeelding de vrije loop kunnen laten. Denk ook eens aan een buitenkeuken voor kinderen. Ik maakte er zelf eentje!
 8. Een glijbaan is een klassiek speeltoestel dat kinderen veel plezier geeft terwijl ze naar beneden glijden.

Onthoud dat veiligheid altijd belangrijk is bij het buitenspelen, dus zorg ervoor dat het speelgoed geschikt is voor de leeftijd van het kind en houd toezicht waar nodig. Geniet van het spelen in de buitenlucht!

Kijk ook deze categorie met buitenspeelgoed

Spelletjes buiten - voor kinderen en volwassenen. Van buitenspeelgoed, spelletjes in de winter of zomer of een thema kinderfeestje.

Spelletjes buiten – voor kinderen en volwassenen

Buitenspellen bieden een geweldige gelegenheid voor zowel kinderen als volwassenen om samen te komen, te genieten van de natuur en actief bezig te zijn. Of het nu gaat om klassiekers zoals zakdoekje leggen en touwtrekken, of om nieuwe spellen zoals sponsbal trefbal, er is voor elk wat wils.

Denk ook eens aan oud Hollandse spelletjes!

Lees ook:

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.