Verbouwen of vakantie? Waarom niet alle twee?!

Geld groeit helaas niet aan boompjes en wanneer je overweegt om te verbouwen moet je misschien die leuke vakantie maar een jaartje opschuiven. Bijvoorbeeld omdat je denkt dat je de tijd nodig hebt, of omdat je het geld niet hebt. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je misschien beide opties mogelijk maakt. We geven je een aantal uiteenlopende tips die voor jou mogelijk doorslaggevend kunnen zijn om zowel te genieten van een vakantie als een verbouwing te doen. Let’s go!

badkamer verbouwen
Verbouwen van de badkamer. Hoe ga je het aanpakken?

Zint eer ge begint met een frisse blik

Een verbouwing doe je niet zomaar, het is zeker aanbevolen om hier goed over na te denken. Een goede plan van aanpak maken is essentieel. Dat niet alleen qua budget, maar ook zeker qua volgorde. Vaak zit je boordevol ideeën maar heb je deze nog niet goed voor jezelf gerangschikt. En alles tegelijkertijd doen pakt vaak ook niet goed uit. Heb je wel eens gedacht aan verbouwen of vakantie vieren?

In alle drukte van de dag is het soms lastig om tot concrete plannen te komen. Een vakantie zou je dan juist goed kunnen helpen om alles goed te overdenken. Bijvoorbeeld samen met je partner, als jullie écht de tijd hiervoor hebben. Misschien twijfel je over een vakantie, omdat je ook nog voldoende budget wilt overhouden voor de verbouwing, dat kunnen we ons goed voorstellen.

Verbouwen of vakantie?

Gelukkig kun je een vakantie zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. En je hoeft natuurlijk ook niet per se de grenzen over. Wat dacht je van een korte vakantie aan de Nederlandse kust? Hier waan je je in een totaal andere omgeving en waai je lekker uit aan het strand. Neem eens een kijkje bij LekkerNaarZee, hier vind je vakantiehuisjes voor ieders budget en spot je ook scherp geprijsde last minutes. Van de leukste 2-persoons huisjes tot de mooiste xl familiewoningen tot 14 personen. De Noord-Hollandse kust is prachtig om bij te ontspannen en te bedenken wat je wil voor je woning.

Zetel je in een strandtentje en overweeg je verbouwplannen. Neem je laptop mee en werk je plannen ’s avonds concreet uit, bijvoorbeeld in een Excel-document. Juist door even afstand te nemen van thuis en een andere omgeving te verkennen kom je misschien wel op hele goede ideeën voor het verbouwen tijdens je vakantie. Een vakantie kan daadwerkelijk energie en inspiratie geven!

verbouwen of vakantie vieren. waar geef je je geld aan uit?
Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

Lening voor verbouwing is aftrekbaar

‘Ja maar, een vakantie kost altijd meer geld dan thuisblijven en het verbouwen dan?!’ Zeker waar, maar hé, je leeft nu. Mocht je erachter komen dat al je verbouwplannen echt niet te bekostigen zijn, dan kun je ook nog overwegen om een bouwlening te nemen. Een lening klinkt wellicht niet aantrekkelijk, maar er zitten wel een aantal belastingvoordelen aan.

Sluit je een lening af voor een verbouwing, dan mag je de financieringskosten in de meeste gevallen aftrekken van de inkomstenbelasting. Denk aan kosten voor notaris, afsluiting en bemiddeling. Gaat het om een verhoging van de huidige hypotheek, dan kun je checken of de rente aftrekbaar is (wat vaak zo is). Als je de verbouwing met eigen geld bekostigt dan is het normaal gezien niet aftrekbaar. Meer informatie over de aftrekposten vind je op de website van de Belastingdienst. Je kunt ook je boekhouder om advies vragen.

verbouwen of vakantie aannemer huren
Een aannemer huren om taken uit handen te nemen

Je kunt niet alles zelf doen tijdens het verbouwen

Zelfs als je je eigen woning gaat bouwen vanaf scratch, dan kun je in de meeste gevallen niet alles zelf doen. Nadat de droomwoning ontworpen is en de vergunningen en budget geregeld zijn dan gaat de werkelijke bouw aan de slag. Grote kans dat je wel even wat rust kunt gebruiken, en dat is dan meteen een goede reden om op vakantie te gaan.

Tenzij je zelf van alle markten thuis bent is er vast een klus waar jij niet mee kunt helpen. Denk aan elektra, het leggen van leidingen, stukadoren of betegelen. Het is belangrijk dat je je aannemer vertrouwt. Dan kun jij er bijvoorbeeld eventjes tussenuit om alles los te laten en weer volledig tot rust te komen. Zit je daarna weer vol goede energie en kun je er weer 100% tegenaan!

En zoek je inspiratie voor je nieuwe woning? Kijk dan in de categorie in en om het huis.

Heb jij wel eens over verbouwen van je woning gedacht terwijl je op vakantie was? Misschien raak je wel enorm geinspireerd van de vakantiewoning. Een modernere badkamer, een mooie tuin met een gazon.

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.