Skip to Content

Welke maat fiets kind – een uitleg over leeftijd en inches

Fietsen en Nederland gaan hand in hand. Bijna iedereen heeft wel 1 exemplaar in zijn bezit. Kinderen groeien regelmatig uit hun fiets waardoor je je soms afvraagt welke maat fiets je moet kopen voor je kind. Zo heeft dochterlief al meerdere modellen versleten en bij opa’s en oma’s staan. Ik leg je er graag meer over uit! 

Welke maat fiets kind moet ik kopen?

Een fiets is een favoriet cadeau voor de feestdagen en verjaardagen. Menig kind heeft hem boven aan zijn verlanglijstje staan. Sommige ouders vinden het een noodzakelijke aanschaf en kopen een fiets zomaar, waar anderen het echt zien als een groot cadeau voor het kind. Nu ligt het er natuurlijk ook aan hoe lief zo’n kindje is geweest 😉 om een fiets van Sinterklaas te krijgen. Hoe netjes gaan ze met een een fiets om ( onze dochter laat haar loopfiets nog wel eens VALLEN) en hoe snel groeien ze uit een fiets.

Opbouw van kinderfietsen

Ja sommige ouders, net zoals wij trouwens, geven hun kinderen vaak al voor hun 2de verjaardag een fiets. Maar hoe bouw je zo’n echte fiets nou logisch op voor je kind? Welke maat fiets is voor wie geschikt en wat zijn de voor en nadelen bijvoorbeeld?

Loopauto’s met een klep en loopstang

loopauto

Dochterlief kreeg als kraamcadeau een loopauto. Het beste cadeau ooit want nu met 3,5 jaar speelt ze er nog graag mee. Je hebt verschillende soorten loopauto’s:

Er bestaan veel soorten loopfietsen!

Welke maat fiets voor dreumes: De driewieler

Dochterlief kreeg deze Little Tikes driewieler* voor haar eerste verjaardag.

little tikes

Als een driewieler een duwstang heeft kan deze makkelijk verwijderd worden en het kindje kan er daarna vrolijk zelf op trappen zonder bang zijn om om te vallen. Als het kind moe is duw je de stang erin en kun je het kind vooruit duwen.

Bij ons een ware miskoop, maar dat ligt meer aan het feit dat ik als gastouder niet mijn dochter vooruit kan duwen als ik nog meer kindjes bij mij heb. Een van mijn vraagouders gebruikt hem wel echt vaak met veel plezier van het kindje.

Loopmotor

Frozen loopscooter

Hierna volgt de loopmotor Een voorloper op de loopfiets is dit. De fiets heeft 2 wielen maar deze zijn zeer breed waardoor de fiets uit zichzelf blijft staan.

Welke maat fiets voor een peuter: De Loopfiets

Rond 2 a 3 jaar krijgen de meeste kinderen een loopfiets. Deze heb je in vele smaken. Van hout, met een handrem en met een lage instap.

loopfietsen
loopfietsen
welke maat fiets

Zo heeft dochterlief een Frozen loopfiets thuis, een puky loopfiets* bij oupa en omi en een houten loopfiets bij oma. Ja er moet natuurlijk wel gefietst worden hè!

Het voordeel van een loopfiets is dat kinderen hun evenwicht goed leren en dat ze vaak zonder enige moeite op hun echte trapfiets weg kunnen fietsen. Hoe vaker je hier mee oefent en hoe meer vaart je kind maakt en de benen de lucht in houdt hoe beter het fietsen straks zal gaan.

Natuurlijk moeten ze wel ook wat oefenen met trapbewegingen maken, maar daar heb je dan de driewieler nog voor!

Welke maat fiets voor 2 – 8 jaar

Op de website van FietsenopFietsen staat een duidelijke uitleg hoe je precies kunt uitrekenen welke maat fiets je nodig hebt.

Belangrijk is om in elk geval naar de leeftijd, lichaamslengte en kledingmaat te kijken.

14 inch fiets leeftijd 4 jaar

De meeste kinderen rond 2-4 jaar hebben een 12 inch fietsje nodig. Zelf raad ik in deze periode echt de loopfiets aan om daarna met een 14 inch of 16 inch fiets te beginnen. Let hier met name even op de lengte van je kind. Zitten ze meer in kledingmaat 98/104 dan heb je een 14 inch fiets nodig, is de kledingmaat echter 104/110 dan heb je een 16 inch fiets nodig.

16 inch fiets leeftijd 4-6 jaar

De meeste kinderen zullen hun eerste echte trapfiets met 16 inch wielen krijgen.

welke maat fiets
welke maat fiets
welke maat fiets

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een oma model fiets, een transportfiets of met een poppenzitje en mandje. Zelf ben ik verliefd op de stoere maar toch lieve transportfiets.

Voor jongens zien de fietsen er veel stoerder uit!

welke maat fiets
welke maat fiets
welke maat fiets

18 inch fiets leeftijd 5 – 7 jaar

Rond de kledingmaat 110/116 is het tijd voor een 18 inch fiets. Hier zie je in de winkels bijna geen zijwieltjes meer op zitten waar je dat soms bij de 16 inch fietsen nog wel ziet.

Het ligt natuurlijk ook maar net aan de lengte van je kind, want sommige kinderen hebben met 4 jaar al ruim maat 110/116 (zoals dochterlief) en dan wil je nog wel zijwieltjes kunnen plaatsen.

Ook zijn jongens vaak iets groter en groeien ze iets sneller. Let dus goed op de maat kinderfiets en hoe ver het zadel en stuur omhoog gezet kan worden voor je weer een nieuwe maat fiets moet aanschaffen.

Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om als fiets voor 4 jaar met een 14 inch te beginnen en dan over te gaan op een 18 inch fiets, dit kan natuurlijk alleen als het zadel en stuur zolang mee kunnen groeien!

Er bestaan zoveel modellen fietsen dat je er samen met bovenstaande tips vast wel uitkomt welke maat fiets je moet kopen voor je kind!

In elk geval heel veel plezier en vergeet de belangrijke accessoires als lichten, standaard en een goed slot niet!

Lees ook deze blogs over fietsen

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annie Eggink

Monday 12th of December 2016

Ik zou heel graag de Lola fiets winnen voor mijn kleindochter.

Cindy Jerphanion

Monday 12th of December 2016

Wiwwwww wat een giller van mooi fiets voor me zoon yven. Lekker rond kachel op zijn gave fiets wat bevorderlijk is voor moteriek en stabiliteit en leergierigheid!!! ?ik doe mee kijk Greet van Loon

tessa

Sunday 11th of December 2016

Wat een duidelijke uitleg zeg over alle soorten fietsen en leeftijden. Ik doe graag mee met deze winactie voor mijn dochter. Zij zal de stoere lola fiets helemaal gaaf vinden. Leuke blog heb je ik ga je volgen!

Yessica koot

Saturday 10th of December 2016

Goedemiddag wat een toffe winactie ik doe natuurlijk ook mee voor mijn kleine meid er die heel veel enthousiaste deelnemers mee ? ik waag toch graag een kansje om deze mooie fietsje te bemachtigen welke dat word die ene mooie fietsje met zijwieltjes erop die vind ik echt geweldig ze heeft nog geen fietsje en dit zou haar eerste fietsje worden en wat zou ze hier ontzettend blij van worden als dit ziet met de kerst ?????

Ik heb alle stapjes uitgevoerd Facebook Jessica John jill leidner En volg je ook instagram als yessicakoot En ik volg je ook op pinterest en ook Twitter yessicakoot1 Gedeeld op facebook

Groetjes

Iedereen heel veel succes met deze geweldige actie

Femke Dekker

Friday 9th of December 2016

Wauw .... wat een leuke actie. Mijn dochter heeft een 16 inch. fiets, maar deze wordt een beetje klein. Het zou geweldig zijn om haar te kunnen verrassen met de mooie Lola fiets!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.