Welke maat fiets moet ik kopen voor mijn kind

Fietsen en Nederland gaan hand in hand. Bijna iedereen heeft wel 1 exemplaar in zijn bezit. Kinderen groeien regelmatig uit hun fiets waardoor je je soms afvraagt welke maat fiets je moet kopen. Zo heeft dochterlief al meerdere modellen versleten en bij opa’s en oma’s staan. Ik leg je er graag meer over uit! 

Welke maat fiets moet ik kopen?

Een fiets is een favoriet cadeau voor de feestdagen en verjaardagen. Menig kind heeft hem boven aan zijn verlanglijstje staan. Sommige ouders vinden het een noodzakelijke aanschaf en kopen een fiets zomaar, waar anderen het echt zien als een groot cadeau voor het kind. Nu ligt het er natuurlijk ook aan hoe lief zo’n kindje is geweest 😉 om een fiets van Sinterklaas te krijgen. Hoe netjes gaan ze met een een fiets om ( onze dochter laat haar loopfiets nog wel eens VALLEN) en hoe snel groeien ze uit een fiets.

Opbouw van kinderfietsen

Ja sommige ouders, net zoals wij trouwens, geven hun kinderen vaak al voor hun 2de verjaardag een fiets. Maar hoe bouw je zo’n echte fiets nou logisch op voor je kind? Welke maat fiets is voor wie geschikt en wat zijn de voor en nadelen bijvoorbeeld?

Loopauto

loopauto

Dochterlief kreeg als kraamcadeau een loopauto. Het beste cadeau ooit want nu met 3,5 jaar speelt ze er nog graag mee. Je hebt verschillende soorten loopauto’s:

Loopauto’s met een klep en loopstang

Dit is de loopauto die onze dochter als kraamcadeau kreeg. Beste aankoop ooit! Er zijn verschillende loopauto’s.

Loopauto’s die in hoogte te verstellen zijn

BonToy

Zoals de Bontoy loopauto die bovendien ook nog eens geruisloos is!

Driewieler

Dochterlief kreeg deze Little Tikes driewieler voor haar eerste verjaardag.

little tikes

Als een driewieler een duwstang heeft kan deze makkelijk verwijderd worden en het kindje kan er daarna vrolijk zelf op trappen zonder bang zijn om om te vallen. Als het kind moe is duw je de stang erin en kun je het kind vooruit duwen.

Bij ons een ware miskoop, maar dat ligt meer aan het feit dat ik als gastouder niet mijn dochter vooruit kan duwen als ik nog meer kindjes bij mij heb. Een van mijn vraagouders gebruikt hem wel echt vaak met veel plezier van het kindje.

Loopmotor

Frozen loopscooter

Hierna volgt de loopmotor. Een voorloper op de loopfiets is dit. De fiets heeft 2 wielen maar deze zijn zeer breed waardoor de fiets uit zichzelf blijft staan.

Loopfiets

frozen loopfiets

Rond 2 a 3 jaar krijgen de meeste kinderen een loopfiets. Deze heb je in vele smaken. Van hout, met een handrem en met een lage instap.

loopfietsen loopfietsen loopfietsen

Zo heeft dochterlief een Frozen loopfiets thuis, een puky loopfiets bij oupa en omi en een houten loopfiets bij oma. Ja er moet natuurlijk wel gefietst worden hè!

Het voordeel van een loopfiets is dat kinderen hun evenwicht goed leren en dat ze vaak zonder enige moeite op hun echte trapfiets weg kunnen fietsen. Hoe vaker je hier mee oefent en hoe meer vaart je kind maakt en de benen de lucht in houdt hoe beter het fietsen straks zal gaan.

Natuurlijk moeten ze wel ook wat oefenen met trapbewegingen maken, maar daar heb je dan de driewieler nog voor!

Welke maat fiets voor 2 – 8 jaar

Op de website van FietsenopFietsen staat een duidelijke uitleg hoe je precies kunt uitrekenen welke maat fiets je nodig hebt.

Belangrijk is om in elk geval naar de leeftijd, lichaamslengte en kledingmaat te kijken.

De meeste kinderen rond 2-4 jaar hebben een 12 inch fietsje nodig. Zelf raad ik in deze periode echt de loopfiets aan om daarna met een 14 inch of 16 inch fiets te beginnen.  Let hier met name even op de lengte van je kind. Zitten ze meer in kledingmaat 98/104 dan heb je een 14 inch fiets nodig, is de kledingmaat echter 104/110 dan heb je een 16 inch fiets nodig.

16 inch fietsen 4-6 jaar

De meeste kinderen zullen hun eerste echte trapfiets met 16 inch wielen krijgen.

16 inch meisjesfiets 16 inch meisjesfiets 16 inch meisjesfiets

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een oma model fiets, een transportfiets of met een poppenzitje en mandje. Zelf ben ik verliefd op de stoere maar toch lieve transportfiets.

Voor jongens zien de fietsen er veel stoerder uit!

welke maat fiets popal_max_16_inch_jongensfiets_-_blauw welke maat fiets

18 inch fietsen 5-7 jaar

Rond de kledingmaat 110/116 is het tijd voor een 18 inch fiets. Hier zie je in de winkels bijna geen zijwieltjes meer op zitten waar je dat soms bij de 16 inch fietsen nog wel ziet.

Het ligt natuurlijk ook maar net aan de lengte van je kind, want sommige kinderen hebben met 4 jaar al ruim maat 110/116 (zoals dochterlief) en dan wil je nog wel zijwieltjes kunnen plaatsen.

Ook zijn jongens vaak iets groter en groeien ze iets sneller. Let dus goed op de maat kinderfiets en hoe ver het zadel en stuur omhoog gezet kan worden voor je weer een nieuwe maat fiets moet aanschaffen.

Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om met een 14 inch te beginnen en dan over te gaan op een 18 inch fiets, dit kan natuurlijk alleen als het zadel en stuur zolang mee kunnen groeien!

Er bestaan zoveel modellen fietsen dat je er samen met bovenstaande tips vast wel uitkomt welke maat fiets je moet kopen voor je kind!

In elk geval heel veel plezier en vergeet de belangrijke accessoires als lichten, standaard en een goed slot niet!

Disclaimer

Facebook Comments

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!