Welke maat fiets moet ik kopen voor mijn kind

Fietsen en Nederland gaan hand in hand. Bijna iedereen heeft wel 1 exemplaar in zijn bezit. Kinderen groeien regelmatig uit hun fiets waardoor je je soms afvraagt welke maat fiets je moet kopen. Zo heeft dochterlief al meerdere modellen versleten en bij opa’s en oma’s staan. Ik leg je er graag meer over uit! 

Welke maat fiets moet ik kopen?

Een fiets is een favoriet cadeau voor de feestdagen en verjaardagen. Menig kind heeft hem boven aan zijn verlanglijstje staan. Sommige ouders vinden het een noodzakelijke aanschaf en kopen een fiets zomaar, waar anderen het echt zien als een groot cadeau voor het kind. Nu ligt het er natuurlijk ook aan hoe lief zo’n kindje is geweest 😉 om een fiets van Sinterklaas te krijgen. Hoe netjes gaan ze met een een fiets om ( onze dochter laat haar loopfiets nog wel eens VALLEN) en hoe snel groeien ze uit een fiets.

Opbouw van kinderfietsen

Ja sommige ouders, net zoals wij trouwens, geven hun kinderen vaak al voor hun 2de verjaardag een fiets. Maar hoe bouw je zo’n echte fiets nou logisch op voor je kind? Welke maat fiets is voor wie geschikt en wat zijn de voor en nadelen bijvoorbeeld?

Loopauto’s met een klep en loopstang

loopauto

Dochterlief kreeg als kraamcadeau een loopauto. Het beste cadeau ooit want nu met 3,5 jaar speelt ze er nog graag mee. Je hebt verschillende soorten loopauto’s:

Dit is de loopauto die onze dochter als kraamcadeau kreeg. Beste aankoop ooit!

Loopauto’s die in hoogte te verstellen zijn

Zoals de Bontoy loopauto die bovendien ook nog eens geruisloos is!

Welke maat fiets voor dreumes: De driewieler

Dochterlief kreeg deze Little Tikes driewieler voor haar eerste verjaardag.

little tikes

Als een driewieler een duwstang heeft kan deze makkelijk verwijderd worden en het kindje kan er daarna vrolijk zelf op trappen zonder bang zijn om om te vallen. Als het kind moe is duw je de stang erin en kun je het kind vooruit duwen.

Bij ons een ware miskoop, maar dat ligt meer aan het feit dat ik als gastouder niet mijn dochter vooruit kan duwen als ik nog meer kindjes bij mij heb. Een van mijn vraagouders gebruikt hem wel echt vaak met veel plezier van het kindje.

Loopmotor

Frozen loopscooter

Hierna volgt de loopmotor Een voorloper op de loopfiets is dit. De fiets heeft 2 wielen maar deze zijn zeer breed waardoor de fiets uit zichzelf blijft staan.

Welke maat fiets voor een peuter: De Loopfiets

Rond 2 a 3 jaar krijgen de meeste kinderen een loopfiets. Deze heb je in vele smaken. Van hout, met een handrem en met een lage instap.

loopfietsen
loopfietsen
welke maat fiets

Zo heeft dochterlief een Frozen loopfiets thuis, een puky loopfiets bij oupa en omi en een houten loopfiets bij oma. Ja er moet natuurlijk wel gefietst worden hè!

Het voordeel van een loopfiets is dat kinderen hun evenwicht goed leren en dat ze vaak zonder enige moeite op hun echte trapfiets weg kunnen fietsen. Hoe vaker je hier mee oefent en hoe meer vaart je kind maakt en de benen de lucht in houdt hoe beter het fietsen straks zal gaan.

Natuurlijk moeten ze wel ook wat oefenen met trapbewegingen maken, maar daar heb je dan de driewieler nog voor!

Welke maat fiets voor 2 – 8 jaar

Op de website van FietsenopFietsen staat een duidelijke uitleg hoe je precies kunt uitrekenen welke maat fiets je nodig hebt.

Belangrijk is om in elk geval naar de leeftijd, lichaamslengte en kledingmaat te kijken.

De meeste kinderen rond 2-4 jaar hebben een 12 inch fietsje nodig. Zelf raad ik in deze periode echt de loopfiets aan om daarna met een 14 inch of 16 inch fiets te beginnen.  Let hier met name even op de lengte van je kind. Zitten ze meer in kledingmaat 98/104 dan heb je een 14 inch fiets nodig, is de kledingmaat echter 104/110 dan heb je een 16 inch fiets nodig.

16 inch fietsen 4-6 jaar

De meeste kinderen zullen hun eerste echte trapfiets met 16 inch wielen krijgen.

welke maat fiets
welke maat fiets
welke maat fiets

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een oma model fiets, een transportfiets of met een poppenzitje en mandje. Zelf ben ik verliefd op de stoere maar toch lieve transportfiets.

Voor jongens zien de fietsen er veel stoerder uit!

welke maat fiets
welke maat fiets
welke maat fiets

18 inch fietsen 5-7 jaar

Rond de kledingmaat 110/116 is het tijd voor een 18 inch fiets. Hier zie je in de winkels bijna geen zijwieltjes meer op zitten waar je dat soms bij de 16 inch fietsen nog wel ziet.

Het ligt natuurlijk ook maar net aan de lengte van je kind, want sommige kinderen hebben met 4 jaar al ruim maat 110/116 (zoals dochterlief) en dan wil je nog wel zijwieltjes kunnen plaatsen.

Ook zijn jongens vaak iets groter en groeien ze iets sneller. Let dus goed op de maat kinderfiets en hoe ver het zadel en stuur omhoog gezet kan worden voor je weer een nieuwe maat fiets moet aanschaffen.

Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om met een 14 inch te beginnen en dan over te gaan op een 18 inch fiets, dit kan natuurlijk alleen als het zadel en stuur zolang mee kunnen groeien!

Er bestaan zoveel modellen fietsen dat je er samen met bovenstaande tips vast wel uitkomt welke maat fiets je moet kopen voor je kind!

In elk geval heel veel plezier en vergeet de belangrijke accessoires als lichten, standaard en een goed slot niet!

Lees ook deze blogs over fietsen

Footer3
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

23 reacties

 1. Wow zo leuke fiets als de lola heb ik nooit gezien! Dat had ik eerder moeten weten. Ze is hier 8 dus ik zal voor een grotere maat moeten gaan..Maar mijn nichtje van 5 zou hem te gek vinden. Laat ik eens mee doen voor haar. Maakt ze de blits in de wijk. Ik volg je op printers denk onder vlaasje en anders mijn gewone naam. Fb en op instagram nu. Dank je.

 2. Gave actie.
  Mijn meisje wordt met kerst 4 jaar en is echt uit haar 12,5 inch fietsje gegroeid. Dus waag graag een kansje om de meisjes transportfiets te winnen.

 3. Wat een duidelijke uitleg Ellen! Zo te lezen moet mijn jongste door naar de 16 inch fiets van haar zus en zal ik voor grote zus een 18 inch fiets moeten aanschaffen. Ik doe dus eerste even mee met jouw winactie, niet geschoten is altijd mis.

 4. Wat een gaaf model de Lola. Mijn dochter is net 6, maat 116 dus deze fiets zou super zijn. Nu fietst ze nog met haar iets te lange benen op haar 14/16 inch fietsje. Wie weet staat hij straks bij de kerstboom. ( ik volg je op Facebook en instagram). Fijne dag

 5. Wauw wat een prachtige fiets! Ik ga voor de popal fiets zo leuk! Ik volg je alleenniet op twitter. Wij hadden loopfietsen van puky eerst met vier wielen daarna twee ook echte aanraders hoor!

 6. Ik ga voor de jongensfiets voor Lucas zodat alvast 1 van de tweeling een nieuwe fiets heeft 😀 super aangezien ze vandaag jarig zijn 😀

 7. Hi!!!! Wat fijn!!! Ik zou heel graag willen meedoen voor ons zoontje, dus graag de stoere jongensfiets! <3 Fingers crossed!!!!

 8. De Popal echt gaaf. We kunnen het proberen of het al lukt. En anders moeten we nog even wachten. Komt goed. Maar die is te leuk om er niet aan mee te doen.

 9. Oh wooow die Popal Meisjesfiets Lola 18 inch – Grijs Roze vind ik zo super ruig voor mijn oudste dochter ! Ik waag dolgraag een kansje voor deze geweldige fiets ?

 10. Ik doe mee voor de stoere jongens fiets! Dat zal echt een super kado zijn. Hij groeit zo hard dat fietsjes ook al snel weer te klein zijn. En deze ziet er echt super stoer uit!

 11. Jongensfiets 18inch Zwart/Grijs
  voor stoere kleinzoon tije een geweldig kado

  #jezoumaarmogenwinnen

 12. Wat gaaf!! Dochter wordt in feb 5 jaar. Zou tof zijn om haar een fiets cadeau te geven. Graag de Lola fiets voor haar.

 13. Wauw …. wat een leuke actie. Mijn dochter heeft een 16 inch. fiets, maar deze wordt een beetje klein. Het zou geweldig zijn om haar te kunnen verrassen met de mooie Lola fiets!

 14. Goedemiddag wat een toffe winactie ik doe natuurlijk ook mee voor mijn kleine meid er die heel veel enthousiaste deelnemers mee ? ik waag toch graag een kansje om deze mooie fietsje te bemachtigen welke dat word die ene mooie fietsje met zijwieltjes erop die vind ik echt geweldig ze heeft nog geen fietsje en dit zou haar eerste fietsje worden en wat zou ze hier ontzettend blij van worden als dit ziet met de kerst ?????

  Ik heb alle stapjes uitgevoerd
  Facebook Jessica John jill leidner
  En volg je ook instagram als yessicakoot
  En ik volg je ook op pinterest
  en ook Twitter yessicakoot1
  Gedeeld op facebook

  Groetjes

  Iedereen heel veel succes met deze geweldige actie

 15. Wat een duidelijke uitleg zeg over alle soorten fietsen en leeftijden.
  Ik doe graag mee met deze winactie voor mijn dochter. Zij zal de stoere lola fiets helemaal gaaf vinden.
  Leuke blog heb je ik ga je volgen!

 16. Wiwwwww wat een giller van mooi fiets voor me zoon yven. Lekker rond kachel op zijn gave fiets wat bevorderlijk is voor moteriek en stabiliteit en leergierigheid!!! ?ik doe mee kijk Greet van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.