Het perfecte fietsstoeltje, een blog met handige tips

Ik ben niet in het bezit van een rijbewijs en auto. Mijn man ook niet. De fiets is dus een belangrijk onderdeel in ons leven. Daarbij zijn we ook niet anders gewend vanuit de stad om de fiets te pakken. Dit brengt je het snelst overal naar toe. Door weer en wind. Toen ik zwanger was van mijn jongste dochter ben ik me gaan verdiepen in hoe we dit het beste met haar kunnen aanpakken. Het perfecte fietsstoeltje was nog niet zo snel gevonden namelijk.

hamster auto abby

Newborn en fietsen

Met een pasgeboren baby ga je natuurlijk nog niet fietsen. Na ongeveer 2 weken mag je, als het weer goed is, buiten een rondje wandelen. Dan ligt je baby in een veilige wagen of knus in de draagdoek. Vanaf 3 maanden zou je een baby kunnen vervoeren op de fiets. Niet in het perfecte fietsstoeltje hoor. Nee dan heb ik het over een fietskar, bakfiets waarin je een babyschaal of maxi cosi plaatst. Dat leek me wel wat! Handig met een bak, die ook meteen ruimte biedt voor de boodschappen.

Er zijn hele handige fietskarren, stevige met 2 voorwielen en wendbare met 1 voorwiel. Ook zijn er losse fietskarren die je achter je fiets kan bevestigen. In zo’n kar kan je dus een babyschaal of maxi cosi bevestigen en je kindje daarin vervoeren. Dit is vanaf ongeveer 3 maanden tot en met 10 maanden. Er zijn vele verschillende modellen en uitvoeringen.

De fietskar of bakfiets bleek geen optie te zijn hier. Onze stoep voor het huis is heel smal en klein en nergens is echt plek om veilig te parkeren. Onze tuin is via een lang en smal achterom bereikbaar maar de bakfietsen die er toen waren, zouden allemaal te breed zijn. Via Marktplaats was ik gaan zoeken omdat ze best prijzig zijn en via online winkels ben ik gaan vergelijken. Maar helaas geen match! Dus even geduld nog en verder zoeken naar het perfecte fietsstoeltje.

Klaar? Fietsen maar!

Vanaf welke leeftijd mag een kind in een fietsstoeltje? Daar zijn geen harde regels over. Belangrijk is dat een baby zelfstandig kan zitten al. Dit is meestal vanaf 9 maanden. Let ook op dat de eerste ritjes niet te lang zijn in het begin, maximaal een uur. Je zult merken dat het hoofdje erg moet wennen aan het gehobbel wat een fiets geeft dus ik zou ook als tip willen geven om de hobbels en kuilen te ontwijken en zoveel mogelijk asfaltwegen te nemen. Ik kon trouwens niet wachten om ons perfecte fietsstoeltje te gaan gebruiken want ik had het gevonden!

De wereld van een fietsstoeltje is groot en divers, klik maar eens op de link. Als je via een officiële website een fietsstoeltje koopt dan kan je ervan uitgaan dat ze allemaal getest zijn, en conform de regels voor veiligheid zijn. Zoals eerder gezegd ben ik voorstander van duurzaam en hergebruik. Maar met een fietsstoeltje wil ik gewoon dat alles klopt en fris is en er niet ergens onzichtbare gebruikerssporen zijn. Die weer voor onveilige situaties kunnen zorgen. Het perfecte fietsstoeltje is echt een persoonlijke keuze. Let wel op dat de instap van je fiets ruim genoeg is, er bestaan niet voor niets moederfietsen (tevens ook toegestaan voor papa’s).

het perfecte fietsstoeltje gwen

Het perfecte fietsstoeltje

Ik ga niet meerdere stoeltjes vergelijken, maar ik ga wel aangeven wat voor ons het perfecte fietsstoeltje is en waarom! Dat is namelijk de Yepp. We fietsen er nu bijna 7 jaar mee, en nog zijn we heel blij. Voorop en achterop hebben we een Yepp fietsstoeltje. We zijn begonnen met een Yepp Mini die voorop gemonteerd wordt. Dit ging heel simpel. De riempjes en voetsteuntjes zijn makkelijk te stellen. Ook hebben we er een Yepp windscherm bij gekocht.

Het materiaal van het fietsstoeltje vind ik zo fijn. Het is heel zacht rubber, er is geen kussentje nodig wat sommige fietsstoeltjes wel gebruiken. Ik weet nog uit mijn jeugd dat ik dat verschrikkelijk vond met een regenbui. Het kussentje voelde je onder je billen vollopen en zompig worden. Net alsof je in je broek had geplast. Dus ons perfecte fietsstoeltje zou geen kussentje nodig hebben. Verder is de Yepp Mini mooi slank en minimaal van design. Er zijn vele kleuren, je kan een slaaprol erbij bestellen en het kan van 9 tot max 15 kilo mee. En vervoer je geen kind? Dan is het ook perfect voor die volle boodschappentas.

Het perfecte fietsstoeltje voor achterop

Achterop zijn er twee opties. Of je monteert het fietsstoeltje aan de bagagedrager, of met montagebeugel aan het frame van je fiets. Let goed op welke voor jullie fiets passend is. Wij zijn voor de Yepp Maxi gegaan. Met een stevig frame hebben we dit zelf aan het frame van onze fiets gemonteerd. Het kan tot 22 kilo gebruikt worden. Onze dochter van 7 zit er nog in, en die is net 22 kilo. Dus voor haar is het fietsen in het perfecte fietsstoeltje bijna klaar. Ze kan inmiddels zonder zijwieltjes fietsen, maar voor nu zit ze graag nog gezellig achterop bij ons. Na al die jaren zijn we nog steeds erg blij met beide perfecte fietsstoeltjes en zien ze er nog mooi uit!

Wat is voor jullie het perfecte fietsstoeltje?

Footer3
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.