Tonka, sterk en stoer speelgoed – al 70 jaar een begrip

Tonka is een speelgoedfabrikant met een lange bestaansgeschiedenis. Ze staan bekend om hun oerdegelijke speelgoed. Desondanks is het merk misschien niet bij iedereen bekend, en ook in eigen huis hadden we nog geen speelset ervan staan. Waarom eigenlijk niet, want wat een tof en stoer speelgoed is het! We mochten aan de slag met de Combo Pack – Dumptruck en Bulldozer en de Metal Movers Mud Rescue. En de kleinste man was er weg van. Het grootste pluspunt tot nu toe: het is niet kapot te krijgen. En daar houden we van. Lees onze review voor alle specificaties en informatie over dit Tonka speelgoed.

Tonka speelgoed

Tonka – Toys that Last

Tonka is een speelgoedfabrikant die voornamelijk metalen modelauto’s produceert, zoals graafmachines en bulldozers. Het is van oorsprong een Amerikaans bedrijf. Het speelgoed wordt al ruim 70 jaar verkocht en staat bekend vanwege de slogan Toys that Last. En sterk en stoer speelgoed is het zeker. De kenmerkende kleuren geel en zwart springen gelijk in het oog. Een leuk weetje is de betekenis van de naam Tonka: in het Sioux, de oorspronkelijke taal van de Indianen, betekent het groot.

Naast metalen voertuigen vind je in het assortiment ook plastic en stalen voertuigen. Het is een breed assortiment van allerlei bouw- en sloopvoertuigen. Het is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar oud. De voertuigen zijn gebouwd met veel aandacht voor detail. Het speelgoed is enige tijd niet volop verkrijgbaar geweest. Gelukkig is Boti Europe weer gestart met de introductie van de sterke en stoere speelgoedwagens van Tonka in Nederland.

Tonka – Combo Pack Dumptruck en Bulldozer

In de Tonka Combo Pack vind je naast een stoere kiepwagen en bulldozer ook een kleine lading speelzand (100 gr). Hiermee kun je dus lekker aan de slag met graven en kiepen. In eigen huis gebeurde dit voorheen nogal eens met aarde uit de plantenpot, dus speelzand is een fijn alternatief. Bij het zien van de verpakking online bleek het wat lastig in te schatten wat het formaat is van het speelgoed. Misschien wat kleiner als verwacht, maar voor het speelplezier maakt dat niet uit. En het gaat natuurlijk om de kwaliteit. En dat zie je er aan af!

Tonka – Metal Movers Mud Rescue Play Set

De Metal Movers Mud Rescue play set is een verpakking met een klein voertuig, attributen zoals een hekje en pionnen, en een kleine lading speelzand. Bedoeld om in de modder een stoere reddingsactie op te zetten. Het is beschikbaar in verschillende varianten, zoals een terreinwagen en kiepwagen. Wij hebben de brandweerwagen en dit blijkt een groot succes. Ondanks het kleine formaat (7 cm. ongeveer) wordt er volop mee gespeeld. Het nodigt uit tot leuk fantasiespel, zeker in combinatie met het speelzand. Zo kan je kind binnenshuis spelen zonder al te veel troep te maken. Bij de set zit ook een bewaardoosje voor het zand, en een plastic vormpje om een mooie berg te maken.

Al met al vooral heel degelijk speelgoed waar je best wat meer voor kan betalen. Gelukkig heeft Tonka ook grote varianten van het stoere speelgoed. Bijvoorbeeld de Mighty Dump Truck. Wauw! Die komt zeker op de verlanglijst voor de volgende verjaardag!

Kiezen voor kwaliteit

Bij een kritische blik op de verzameling voertuigen die je zoal in de loop van de tijd verzamelt, moet je toch concluderen dat de goedkope ’troep’ van sommige grote winkels zonde is om te kopen. Heel vaak gaat er na korte tijd al iets kapot waardoor er eigenlijk niet meer leuk mee te spelen valt. Je wordt verleid door de lage prijzen voor behoorlijk groot speelgoed – het ‘hoe kunnen ze het ervoor maken‘ fenomeen. Maar het is eigenlijk goed om eens te kiezen voor materiaal wat langer meegaat, misschien zelfs wel een heel leven als je de reviews van Tonka mag geloven. We zijn in ieder geval enthousiast; kind speelt leuk en mama is blij met degelijk speelgoed. Kijk eens rond op de website van Boti voor alle leuke mogelijkheden. En zij laten zelfs Shaquille O’Neall ermee spelen, dus kwaliteit is vast en zeker gegarandeerd.


En ons nieuwe voornemen is om meer te kiezen voor kwalitatief speelgoed en een beetje bij te dragen aan het verminderen van die consumptiemaatschappij. Ook belangrijk om daar samen met je kinderen bij stil te staan. Er is vaak zoveel speelgoed in huis, waar slechts korte tijd mee wordt gespeeld. Het verdwijnt bijvoorbeeld achter in een kast, want kinderen blijken toch niet zo geïnteresseerd te zijn als je had gehoopt. Wat doe je dan als ouder? Zie bijvoorbeeld de eerdere blog over keuzestress met speelgoed, en tips om het leuk te houden. Voor leuke ideeën voor duurzame cadeautjes en speelgoed kijk je hier.

Hoe leuk dat het met de Tonka voertuigen toch lukt om de interesse te wekken van zowel de jongste zoon als de oudere jongens én papa. En met de reclameslogan van Tonka ‘speelgoed mag niet breken alleen omdat een kind ermee speelt‘ zijn wij in dit jongenshuishouden fan!

Footer4
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

8 reacties

  1. Nou zeg, ook ik kende dit merk inderdaad niet! Nu hebben wij wel een dochter die helemaal niets met auto’s heeft, haha. Maar toch goed om te weten voor verjaardagen van haar vriendjes!

  2. Ja! Tonka brings back memories. Mijn moeder was altijd van het degelijke speelgoed. Ik weet zelf ook nog goed dat ik bij verjaardagsfeestjes van vriendjes en vriendinnetjes altijd met het kleinste pakje aankwam (vond M. weleens vervelend). Maar in plaats van die grote, plastic speeldingen van de Action ging ik liever voor – vind ik – degelijk speelgoed als Lego, Duplo of Playmobil. Jeetje, soms is het zo leuk om in een blogpost als deze te lezen over een product, merk of item uit ‘mijn’ tijd van vroeger…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.