Skip to Content

Wat heb je nodig voor lekkere koffie? Een goed verzorgd koffiezetapparaat!

Wat is er nodig voor lekkere koffie? Die vraag stel ik mezelf regelmatig wanneer ik op een station iets te smerige koffie koop. Hetzelfde geldt voor menig tankstation. Want ik ben gehecht aan mijn bakkie pleur. Waar ik ook heen ga op vakantie altijd gaat er koffie mee. Koffiepads, koffiefilterzakjes, filterkoffie en een percolator. Met het zwarte goud sta ik op. Ik drink het tijdens (online) vergaderingen. Tijdens het thuisonderwijs hield ik de moed erin met een kop sterke zwarte koffie. Op menig winderig treinperron probeerde ik warm te blijven met een kop koffie (of wat daarvoor doorgaat). Wat maakt dat ik koffie zo graag drink? De heerlijke warmte, de geur die staat voor gezelligheid en de ietwat bittere smaak die past bij zoveel lekkernijen.

Pasteís de nata

Lekkere koffie van filterkoffie tot verse bonen

Je kunt me voor lekkere koffie wakker maken wil ik niet zeggen, maar ik sta er wel mee op.  Het is zelfs zo erg dat mijn kinderen weten dat ik zonder koffie eigenlijk toch iets minder goed aanspreekbaar ben vroeg in de morgen. Het liefst drink ik toch zelfgemaakte koffie, in mijn oude vertrouwde filterkoffieapparaat. Het is vers, het is lekker en je loopt niet te knoeien met een koffiepad. Alhoewel dat laatste een kwestie van wennen is, dat snap ik ook wel. Het afgelopen jaar heb ik, net zoals veel mensen, vooral thuisgewerkt.

coffee

Optimale smaak van lekkere koffie

Ik had nooit gedacht dat ik mijn collega’s zo kon missen en nog meer de gesprekken bij de spreekwoordelijke koffieautomaat. Alleen, als ik heel eerlijk ben, mijn koffie is wel lekkerder dan die uit de automaat. Dat komt niet alleen door de pakken fairtradekoffie die ik in het apparaat schep. Mijn koffieapparaat is nog nooit zo intensief gebruikt sinds mijn studententijd.

Het is inmiddels ook al een hele dame op leeftijd. Ooit gekregen van Sinterklaas op mijn zeventiende, een halfjaartje voor ik op mezelf ging. Nu staat hij nog steeds paraat. Het witte plastic is inmiddels een beetje vergeeld, maar hij loopt nog als een zonnetje. Het scheelt misschien dat ik regelmatig mijn apparaat goed schoonmaak, met een goede ontkalker. Het vergroot de levensduur en je hoeft niet om de zoveel tijd een nieuw apparaat te kopen. Het scheelt je tijd, geld en moeite en behoudt de smaak van je lekkere koffie!

lekkere koffie

Onderhoud je koffie-apparaat met een goede ontkalker

Daar hoort ook ontkalken bij voor een lekkere koffie. Via de waterfilterwinkel kan ik online precies de goede ontkalker of het product dat koffieolie oplost vinden. Voor mijn filterkoffieapparaat hebben ze een goede ontkalker, maar dus ook voor een senseo-apparaat en je speciale espresso-apparaat. Van behoorlijk wat merken moet ik zeggen. Als je verder kijkt op de website van de waterfilterwinkel zie je dat ze hun assortiment hebben uitgebreid met waterfilters en ontkalkers voor koelkasten en jacuzzi’s. Eigenlijk hebben ze gewoon behoorlijk veel producten om je water en koffie zo lekker mogelijk te laten smaken.

Hoe werkt een waterfilter?

Een waterfilter is een apparaat dat onzuiverheden, chemicaliën, sedimenten en soms zelfs bacteriën uit water verwijdert om het veiliger en smakelijker te maken om te consumeren. De werking van een waterfilter kan variëren afhankelijk van het type filter.

De meeste waterfilters werken op basis van verschillende mechanismen:

  1. Filtratie: Het water wordt door een filtermedium geleid, zoals actieve kool, keramiek, glasvezel of andere materialen met microscopische openingen. Deze openingen houden fysieke onzuiverheden tegen terwijl water erdoorheen stroomt.
  2. Adsorptie: Sommige filters gebruiken actieve kool om onzuiverheden te absorberen. Actieve kool heeft een groot oppervlak met microscopisch kleine poriën waar onzuiverheden aan blijven kleven terwijl het water erdoor stroomt.
  3. Omgekeerde osmose: Dit proces dwingt water door een semipermeabel membraan dat alleen watermoleculen doorlaat en de meeste onzuiverheden en zouten tegenhoudt.
  4. Desinfectie: Sommige geavanceerde filters doden bacteriën en andere micro-organismen met behulp van UV-licht of chemische middelen, zoals chloor of ozon.

Het type waterfilter dat wordt gebruikt, kan variëren van kleine filters die aan een kraan worden bevestigd tot grotere filters die het hele watertoevoersysteem van een huis behandelen. Het doel is om schoon en veilig drinkwater te leveren door verschillende onzuiverheden te verwijderen, afhankelijk van het specifieke filtermechanisme.

lekkere koffie

Doe jezelf dus een plezier en koop niet alleen die lekkere koffie, maar ook een goeie ontkalker. Niet alleen vanwege de smaak van je koffie, maar ook vanwege de levensduur van je koffie-apparaat.

Lees ook deze blogs

Footer3
Tanja
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Saskia

Thursday 18th of March 2021

Elke dag één kop. Een kop latte. Maar dan wel gemaakt met mijn nespresso apparaatje. Persoonlijk vind in dat de lekkerste koffie. Even genieten voordat ik aan mijn (thuis)werkdag begin,

Ingrid

Wednesday 17th of March 2021

Ik drink geen koffie. Ben n echte theeleut.maar heb wel n fijn apparaat voor bezoek

Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh

Wednesday 17th of March 2021

Wat een leuke samenwerking! Ik drink sindskort ook weer iedere dag een kopje cafeïnevrije koffie met sojamelk. Yumm!

Yvonne

Wednesday 17th of March 2021

Ik lust echt geen koffie. Het ruikt zo lekker.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.