Keuzestress met welk speelgoed zal ik spelen? Een blog met tips

Zo de pakjesavonden en schoen zetten is voorbij voor de meeste mensen. Sommige mensen vieren dit weekend nog Sinterklaas maar daarna focussen we ons massaal op de kerst. Waar (meestal) de vrouwen druk bezig zijn met nadenken over het kerstmenu ervaren kinderen een ander soort stress. Namelijk keuzestress met welk speelgoed zal ik spelen. 

Keuzestress in december

Van deze keuzestress worden ouders en kinderen niet altijd even vrolijk. Kinderen zijn druk en opstandig. Blij dat ze lief genoeg waren om cadeaus te krijgen en opgelucht dat Sinterklaas ze niet stout genoeg vond om mee te gaan in de zak naar Spanje. Al die verwennerij heeft een hoop speelgoed opgeleverd bij de kinderen. Dat zorgt voor keuzestress met welk speelgoed ze nu moeten spelen. 

Keyboard of spelen met Lego of …

Met Sinterklaas kun je ook kleren geven natuurlijk

Dochterlief kreeg van ons een groot cadeau met Sinterklaas.. niet geheel gepland..maar door de VTech frozen 2 Kidisecrets ontdekten we dat ze muziek maken wel echt heel erg leuk vind. Uren was ze aan het componeren. Omdat ze op de BSO ook pianoles krijgt besloten we een keyboard te geven,  Op die manier kan ze en liedjes spelen en spelen met verschillende ritmes en beats. Doen we het met kerst gewoon een heel stuk rustiger 😉

Maar de #snapstar poppen zijn ook nog steeds in trek helemaal nu ze Lola erbij heeft gekregen die ze zo graag wilde hebben. 

Daarnaast kreeg ze nog van Lego Friends de veulenstal. En een supergave puzzel van Ravensburger van L.O.L. Surprise. Ideaal voor in de kerstvakantie om gezellig samen te gaan puzzelen. Kan ik nu al naar uitkijken, gezellig met een kerstmuziekje op de achtergrond.

Muziek luisteren en spelen

Muziek vind ik belangrijk bij de ontwikkeling van kinderen. Zelf ben ik ook echt opgegroeid met heel veel muziek luisteren. Ik weet nog goed dat ik een stereoinstallatie kreeg en mijn eigen cassettebandjes ( ja ik ben oud) mocht afspelen in mijn kamer. Spelen met radiozenders en dansen op de muziek in mijn kamer met vriendinnen samen. Ik vond het dan ook heel erg leuk dat mijn vader de radio cdspeler van Bigben had afgestreept van haar verlanglijstje. Dan kan ze haar K3 en Kinderen voor Kinderen en sprookjes cd lekker afluisteren op haar kamer! Kunnen papa en mama beneden grote mensen muziek luisteren 😉

Omdat dochterlief de eerste ochtenden om 6 uur al piano aan het spelen was beneden kocht papa supersnel een on-ear hoofdtelefoon van JBL met volumelimiet van 85db om haar oren te beschermen (en die van ons en de buurvrouw).

Dat betekende ook nog eens twee keer stickerpret! Want zowel bij de JBL hoofdtelefoon als bij de BigBen radio cdspeler zaten stickers bij.

Tip 1: Geef (ook) nuttige cadeaus

Met cadeautjes geven in december kun je al rekening houden met leesboeken ( in mijn ogen nuttig), kleding die je anders ook zou kopen ( ook nuttig vind ik) knutselspullen (altijd handig en raken toch wel op) naast al het leuke speelgoed om mee te spelen. Puzzels zijn ook handig en leuk voor kinderen om samen met mama en papa te maken.

Tip 2: Speelgoed weggeven

Met al dat nieuwe speelgoed moest er ook grondig worden opgeruimd in haar kamer en de woonkamer. Maar liefst 1 xl bigshopper werd ingeleverd bij de AH voor de voedselbank en nog zo’n hoeveelheid staat deels voor kleine vraagprijzen op verkoophoeken op Facebook en deels op weggeefhoeken. Dit om de keuzestress met welk speelgoed ze nu weer moet spelen te minderen. Maar ook om haar kamer op te ruimen en ruimte te maken voor al het moois wat ze heeft gekregen. En om kinderen die het niet breed hebben ook fijne feestdagen te bezorgen.

Tip 3: Wissel speelgoed af

Laat ze 2 dingen van het nieuwe speelgoed uitkiezen om mee te spelen en leg de rest apart in de kast. Wissel na een paar weken wat speelgoed af met elkaar. Zorg dat je speelgoed hebt liggen om samen met andere kinderen mee te spelen en om zichzelf mee te vermaken. Zo hebben wij de Lego even naar boven gezet omdat het playmobil kersthuis nu ook beneden komt te staan. De #Snapstar en het Keyboard staan ook in de woonkamer. De rest staat op haar kamer in de kast te wachten tot na Kerstmis.

Tip 4: Breidt bestaande collecties uit

keuzestress met welk speelgoed
niet de beste foto, maar kijk dat blije snoejtje

Heeft je kind al Lego of Playmobil zorg dan voor uitbreidingen hierop. Dan zorgt het voor minder keuzestress met welk speelgoed ze moeten spelen want ze kunnen met iets spelen wat ze al hebben, maar nu zitten er meer poppetjes bij zodat ze verhaallijnen kunnen uitbreiden. Of zoals wij deden was een extra #snapstar pop erbij die ze heel graag wilde hebben.

Tip 5: Duurzaam speelgoed

Afgezien van het feit dat ik als tip al gaf om duurzaam met speelgoed om te gaan en het weg te geven zodat andere kinderen er ook weer mee spelen, kun je ook beter investeren in duurzaam speelgoed wat niet snel kapot gaat. Ja merk speelgoed is duurder, maar gaat in de regel ook langer mee. Houten speelgoed, of stevig plastic wat gewoon goed in elkaar zit. Action is leuk voor knutselspullen en huishoudspullen, maar al het speelgoed wat ik daar heb gekocht was binnen no time kapot. En dan is goedkoop echt duurkoop!

Heb jij ook eerst speelgoed opgeruimd om ruimte te maken voor nieuw speelgoed en de keuzestress met welk speelgoed ze moeten spelen zo klein mogelijk te maken?

Lees ook deze blogs:

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.