Het Bourgondische bitterballenboek. Een bitterbal smaakt altijd.

Het Bourgondische bitterballenboek van Ilona de Wit is al een feestje om te lezen. En dan heb je haar bitterballen nog niet eens geproefd. Op een aanstekelijke manier vertelt ze namelijk over het maken van bitterballen. Wat de beste manier is. En uiteraard deelt ze ook haar favoriete recepten, inclusief sausjes en bijbehorende drank. En dan wil je niet anders, dan ook die bitterballen maken en proeven. Kortom, het is zeker de moeite waard. Bij deze, het recept voor Ilona’s ‘signature bitterbal’, bitterballen met chorizo en paprika. Gelukkig liggen er bij mij nog een paar in de vriezer. Want, een bitterbal smaakt altijd.

het Bourgondische bitterballenboek

Een bitterbal smaakt altijd

Eind vorig jaar had ik contact met Ilona de Wit over haar Bourgondische bitterballenboek. Op dat moment was de planning van MamaScrapelle voor december 2020 gereed. En recent hadden we met het team geschreven over lekkere hapjes. We spraken af dat ik in 2021 zou bloggen over haar Bourgonische bitterballenboek. Een bitterbal smaakt namelijk altijd. Daar waren we het volkomen over eens. En toen ik het Bourgondische bitterballenboek kreeg, was dat een bevestiging. Met dit mooie Nederlandse product is het namelijk altijd een feestje. In het Bourgondische bitterballenboek schrijft Ilona er zo inspirerend over dat je niet anders kan dan zin krijgen in een bitterbal. En bitterballen maken een gedoe? Nee, dat is het helemaal niet. Bij het draaien van de balletjes en ritueel van bloem – eiwit – paneer – eiwit – paneer, wordt het wel een beetje een troepje. Daar moet je tegen kunnen. Maar, het resultaat is dat meer dan waard.

Hoe maak je de beste bitterbal?

Het Bourgondische bitterballenboek biedt 30 recepten. Maar, Ilona geeft ook uitgebreid weer hoe je een goede bitterbal maakt, inclusief frituren en de airfryer. Voor mij was nieuw dat je beter alleen eiwit kunt gebruiken in plaats van het hele ei. Daarnaast ook recepten voor onder andere geroosterde beenham en buikspek. Tot slot informatie over lekkere sausjes en welk bier of wijn voor erbij. En als je dat allemaal hebt gelezen en gezien krijg je natuurlijk erg trek in zo’n heerlijke bitterbal. Hieronder het recept voor een bitterbal met chorizo en paprika. Ilona’s ‘signature bitterbal’. Dat smaakt heel goed kan ik je vertellen. Mijn zoon (13) vond het ook lekker. De balans van chorizo en paprika is namelijk perfect, niet te scherp. En natuurlijk hebben we ook de tip van aïoli erbij uitgeprobeerd. Er liggen nog een paar bitterballen in de vriezer te wachten. Op naar het volgende bitterballenfeestje!

het Bourgondische bitterballenboek

Bitterballen chorizo – paprika

Ingrediënten (40 bitterballen)

  • 6 gram gelatine
  • 60 gram boter
  • 90 gram bloem
  • 300 gram rundvleesbouillon, afgewogen en afgekoeld
  • 225 gram chorizo, vel verwijderd en in stukken van ongeveer 1 cm
  • 50 gram rode paprika, in stukken
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 of 2 bosuitjes, fijngehakt
het Bourgondische bitterballenboek

Bereidingswijze

  • Zorg dat alle ingrediënten klaar staan en week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Bak de stukjes chorizo even aan in de hapjespan waarin je de salpicon gaat maken. Op deze manier zijn ze makkelijker te pureren. Haal ze uit de pan, maar laat een beetje van het uitgebakken vet erin zitten.
  • Pureer de uitgebakken chorizo met de afgekoelde bouillon, de stukkene rode paprika en het paprikapoeder.
  • Smelt daarna de boter in de hapjespan en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Gedurende 3 minuten zachtjes laten bakken om de bloem te laten garen.
  • Voeg de afgekoelde chorizobouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuutje afkoelen.
  • Voeg de bosuitjes toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe – maar waarschijnlijk is dit niet nodig door de gebruikte ingrediënten.
  • Giet tot slot de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.

Uit het Bourgondische bitterballenboek, hoe je moet paneren.

Ingrediënten

  • 50 gram bloem
  • 200 gram eiwit (2 á 3 eieren)
  • 175 gram paneermeel (bij dubbel paneren)
het Bourgondische bitterballenboek

Bereidingswijze

  • Portioneer de salpicon in porties van 15 tot 18 gram door ze af te wegen.
  • Rol de afgewogen porties mooi rond tussen je beide handen.
  • Let er bij het rollen op dat er zo min mogelijk scheurtjes in de bal komen. Elk scheurtje vergroot de kans op klappen tijdens het frituren. Ook stukjes vulling die uitsteken zijn niet gunstig.
  • Paneer de afgewogen en gerolde balletjes door ze achtereenvolgens door een dun laagje bloem, losgeklopt eiwit en paneermeel te halen.
  • Haal ze vervolgens nóg een keer door het eiwit en het paneermeel. Dubbelpaneren zorgt voor een extra krokante korst.

Specificaties het Bourgondisch bitterballenboek.

Uitgever: Het Boekenschap | auteur: Ilona de Wit | 9789492723857 |maart 2020 | 96 pagina’s. Meer informatie vind je hier.

het Bourgondische bitterballenboek
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 49 jaar, moeder van een 7-jarige dochter en een 13-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. Daarnaast ben ik vorig jaar gestart met een eigen coachingspraktijk. In dit nieuwe jaar zal ik regelmatig een blog schrijven over coaching en mindfulness.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.