Buikspek oven krokant. Zo zalig at je het nooit!

Knapperig buikspek? Na alle recepten met groenten is het misschien vreemd. Door de veggie-challenge eten wij structureel minder vlees. Nog twee keer in de week. Op die momenten maak ik dan wel iets bijzonders klaar. Zeker als het zondag is. Een soort van ‘sunday roast‘. Bijvoorbeeld dit recept van knapperig buikspek van Annebel langbein. Niet alleen een bijzondere manier van bereiden, maar ook zacht. Alsof een engeltje… buikspek oven krokant. Zo zalig at je het nog nooit.

Minder vlees, wel bijzonder. buikspek uit de oven krokant

Sinds februari van dit jaar eten wij als gezin minder vlees. Door deelname aan de veggie-challenge. Dat betekent meer groenten en minder vlees. We zijn van drie dagen vegetarisch naar vijf gegaan. Dat betekent dat we nog twee dagen in de week vlees eten. Ik had gedacht dat ik het heel moeilijk zou vinden, maar dat is niet zo. Want ik heb geen behoefte aan meer vlees. Wat ik wel doe is zoveel mogelijk iets bijzonders maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor dit recept van met buikspek krokant uit de oven van Annabel Langbein. In de eerste plaats een bijzondere manier van bereiden. In de oven met melk. Daarnaast ook bijzonder van smaak. Met als resultaat: knapperig buikspek van buiten en zacht van binnen. Je kan aan de melk ook naar eigen smaak kruiden toevoegen. Ik doe dat bijvoorbeeld met ketjap en steranijs. De smaak trekt dan in het vlees. Bijzonder knapperig buikspek die mals is.

Recept buikspek oven krokant

Bijzonder knapperig buikspek ingredienten

ingrediënten

  • 1 á 2 kilo varkensbuik met zwoerd
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel zout
  • 2 á 3 salieblaadjes
  • 500 ml. melk

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 240 graden Celcius.
  • Dep het zwoerd van de buik droog .
  • Kerf het zwoerd in met een ruitpatroon.
  • Breng de vleeskant op smaak met peper en de helft van het zout.
  • Strooi de salieblaadjes op de bodem van een braadslee (geen glazen ovenschotel gebruiken).
  • Leg het varkensvlees met het zwoerd omhoog in de braadslee.
  • Wrijf het zwoerd in met het resterende zout.
  • Rooster 20 á 30 minuten op 240 graden Celcius tot het zwoerd blaren begint te vertonen en krokant wordt. Let op dat het niet verbrandt.
  • Giet de melk rond het vlees totdat dit voor ongeveer de heflt of tweederde onder staat.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden Celcius.
  • Braad het buikspek nog zo’n 1,5 uur (langer mag ook).
  • Houd het melkpeil tijdens het braden in de gaten.
  • Als de melk verdampt is, moet je wat extra toevoegen.
  • Haal het varkensvlees uit de oven en laat het afkoelen.
  • Gooi de geschifte melk en de vleessappen weg.
  • Je meest bijzonder knapperig buikspek is gereed.
Bijzonder knapperig buikspek

Specificaties boek waar het recept van knapperig buikspek uitkomt

Auteur: Annabel Langbein | Uitgever: Van Dishoeck | 9789000321186  | februari 2013 | 320 pagina’s | informatie vind je hier.

Lees ook deze blogs

Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.