Bijzonder knapperig Buikspek. Zo zalig at je het nooit!

Knapperig buikspek? Na alle recepten met groenten is het misschien vreemd. Door de veggie-challenge eten wij structureel minder vlees. Nog twee keer in de week. Op die momenten maak ik dan wel iets bijzonders klaar. Zeker als het zondag is. Een soort van ‘sunday roast’. Bijvoorbeeld dit recept van knapperig buikspek van Annebel langbein. Niet alleen een bijzondere manier van bereiden, maar ook zacht. Alsof een engeltje… Bijzonder knapperig buikspek. Zo zalig at je het nog nooit.

Minder vlees, wel bijzonder. Knapperig buikspek.

Sinds februari van dit jaar eten wij als gezin minder vlees. Door deelname aan de veggie-challenge. Dat betekent meer groenten en minder vlees. We zijn van drie dagen vegetarisch naar vijf gegaan. Dat betekent dat we nog twee dagen in de week vlees eten. Ik had gedacht dat ik het heel moeilijk zou vinden, maar dat is niet zo. Want ik heb geen behoefte aan meer vlees. Wat ik wel doe is zoveel mogelijk iets bijzonders maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor dit recept van knapperig buikspek van Annabel Langbein. In de eerste plaats een bijzondere manier van bereiden. In de oven met melk. Daarnaast ook bijzonder van smaak. Met als resultaat: knapperig buikspek van buiten en zacht van binnen. Je kan aan de melk ook naar eigen smaak kruiden toevoegen. Ik doe dat bijvoorbeeld met ketjap en steranijs. De smaak trekt dan in het vlees. Bijzonder knapperig buikspek die mals is.

Recept knapperig buikspek

Bijzonder knapperig buikspek ingredienten

ingrediënten

  • 1 á 2 kilo varkensbuik met zwoerd
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel zout
  • 2 á 3 salieblaadjes
  • 500 ml. melk

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 240 graden Celcius.
  • Dep het zwoerd van de buik droog .
  • Kerf het zwoerd in met een ruitpatroon.
  • Breng de vleeskant op smaak met peper en de helft van het zout.
  • Strooi de salieblaadjes op de bodem van een braadslee (geen glazen ovenschotel gebruiken).
  • Leg het varkensvlees met het zwoerd omhoog in de braadslee.
  • Wrijf het zwoerd in met het resterende zout.
  • Rooster 20 á 30 minuten op 240 graden Celcius tot het zwoerd blaren begint te vertonen en krokant wordt. Let op dat het niet verbrandt.
  • Giet de melk rond het vlees totdat dit voor ongeveer de heflt of tweederde onder staat.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden Celcius.
  • Braad het buikspek nog zo’n 1,5 uur (langer mag ook).
  • Houd het melkpeil tijdens het braden in de gaten.
  • Als de melk verdampt is, moet je wat extra toevoegen.
  • Haal het varkensvlees uit de oven en laat het afkoelen.
  • Gooi de geschifte melk en de vleessappen weg.
  • Je meest bijzonder knapperig buikspek is gereed.
Bijzonder knapperig buikspek

Specificaties boek waar het recept van Bijzonder knapperig buikspek uitkomt

Auteur: Annabel Langbein |Uitgever: Van Dishoeck| 9789000321186  | februari 2013 | 320 pagina’s | informatie vind je hier.

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Jullie kennen me inmiddels via de reviews die ik af en toe schrijf. Onder de rubriek Lweethetwel zal ik regelmatig een blog plaatsen met een verhaal of tips en ideeën waar jullie hopelijk wat aan hebben. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Nu valt het bij ons nog wel mee, want wij werken beiden niet full-time, maar dan nog. Iedere dag is er wel iets te doen, zoals training, zwemles of avondwerk. Daarnaast ben ik spaarzaam opgevoed. Ik zal niet snel iets weggooien en zoek dan recepten waarmee ik het eten kan opmaken. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, want ik kook graag. Vandaar deze vaste rubriek met verschillende thema's. . En zo af en toe zal ook hier een gast een blog plaatsen. En wie weet wordt het wel L&Lwetenhetwel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.