Tips bij de aankoop van een elektrische bakfiets voor mama’s 

Maak jij al gebruik van een elektrische bakfiets om de kinderen naar school of naar de opvang te brengen? Verschillende onderzoeken laten de laatste jaren zien dat het aantal verkopen van deze elektrische bakfietsen fors is toegenomen. Niet alleen in de grote stad, ook daarbuiten wint de bakfiets aan populariteit onder mama’s. Dat is niet voor niets, daar een bakfiets je verschillende voordelen biedt. Met een bakfiets zit je niet langer met de krappe kinderzitjes voor- of achterop de fiets, heb je ruimte om ook een tas of bijvoorbeeld wat boodschappen mee te nemen, enzovoorts. Heb jij wel eens nagedacht over de aankoop van een elektrische bakfiets?

aankopen elektrische bakfiets
afbeelding shop.qicq.nl

Aankoop van een elektrische bakfiets

Bij de aankoop van een elektrische bakfiets zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In dit artikel zetten we de belangrijkste tips voor je op een rijtje. Allereerst is het sterk aan te raden om zowel een elektrische bakfiets, als een bakfiets zonder ondersteuning uit te proberen. Het laat je het verschil voelen en toont je direct, wat een elektrisch model zo interessant maakt. 

aankopen elektrische bakfiets
afbeelding shop.qicq.nl

Verschil tussen een twee- en driewieler 

Een eerste aspect om rekening mee te houden is het aantal wielen van de bakfiets. Kies je voor een model met twee of drie wielen? Over het algemeen is een tweewieler lichter en wendbaarder dan een driewieler. Andersom biedt een driewieler je meer ruimte en is de fiets stabieler. Dat laatste merk je voornamelijk wanneer je bijvoorbeeld twee kinderen of een groot aantal boodschappen meeneemt op de fiets. Ook handig: je zit nooit met een standaard of een omvallende fiets, als je deze parkeert. Iemand die niet eerder op een driewieler gereden heeft, zal in het begin moeten wennen. Het gebruik van een driewieler gaat door z’n beperkte wendbaarheid gepaard met het nodige keren en draaien. 

Houd er rekening mee dat een tweewieler qua gewicht en lengte niet te vergelijken is met een normale elektrische fiets. Een normaal model is minder lang en daarbij lichter dan de tweewielers met bak. Maak vooral proefritjes voor je overgaat tot de aankoop van een elektrische bakfiets!

fietsen met je baby dolly

Kijk naar de hoogte van de bak op een bakfiets

Houd rekening met de hoogte van de bak op een twee- of driewieler. Het is prettig wanneer je kind zelf in de bak kan klimmen, als deze op den duur kan lopen. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat je kind uit de bak kan vallen, als gevolg van een te lage rand. Houd rekening met de snelheid waarmee een kind groeit de eerste jaren. Er zijn modellen die voorzien zijn van een klein opstapje, wat het voor kinderen makkelijker maakt om zelf in de bak van de bakfiets te klimmen. 

Bij het beoordelen van de bak op de fiets speelt niet alleen de hoogte en geboden ruimte mee. Kijk ook goed naar de kwaliteit van de gebruikte materialen. Met name bij de bakfietsen met een houten bak wordt soms gekozen voor het gebruik van geperst fineer. Dit is relatief goedkoop, maar kan zeker op de langere termijn ook een duurkoop zijn. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens die de fiets in de tuin parkeren. De beste keuze is een bak van kunststof. Het materiaal is makkelijk schoon te houden en slijt nauwelijks.

Slijtage aan de derailleur tweedehands aankoop van een elektrische bakfiets

Over slijtage gesproken: kijk naar de positionering van de motor van de elektrische bakfiets. Een motor die in het achterwiel gemonteerd zit, wordt vaak gecombineerd met een derailleur. Kies voor een derailleur van hoge kwaliteit, daar dit onderdeel gevoelig kan zijn voor slijtage en daardoor al snel onderhoud nodig heeft om goed te blijven functioneren. Kies je voor een tweedehands aankoop van een elektrische bakfiets controleer dit dan goed!

fiets met bak
afbeelding shop.qicq.nl

Parkeer- en loophulp op een elektrische fiets 

Doordat zeker de elektrische bakfiets met drie wielen best zwaar kan zijn, is het prettig wanneer de fiets over een parkeer- en loophulp beschikt. In veel gevallen gaat het om een knopje op het stuur, die de fiets langzaam met je mee laat rijden als je deze ergens parkeert. Zo hoef je de fiets niet te duwen, wat je veel energie en moeite helpt te besparen. Logischerwijs is ook trappen hierbij niet nodig; de fiets beweegt op basis van de aansturing uit de motor. 

Bij het beoordelen van die motor is het zaak te letten op het vermogen wat deze levert. Dit geldt met name voor mensen in bijvoorbeeld Limburg, waar de weg niet altijd even vlak is. In veel gevallen zal een gemiddelde motor volstaan in Nederland; de elektrische bakfietsen worden immers ook in landen als Frankrijk en Spanje gebruikt. Daar is het veel bergachtiger dan in Limburg of andere delen van Nederland. 

Afwerking controleren bij aankoop van een elektrische bakfiets

Een laatste aspect om rekening mee te houden bij de aankoop van een elektrische bakfiets is de afwerking hiervan. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en daardoor mogelijk al snel geneigd om aan losse onderdelen van de fiets te zitten. Voorkom dit, door voor een net afgewerkt model bakfiets te kiezen. 

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.