Skip to Content

Verschillende slijpvormen van diamant: Wat je moet weten

Diamanten zijn een van de meest gewilde edelstenen ter wereld, geliefd om hun schittering, duurzaamheid en tijdloze schoonheid. Een van de belangrijkste factoren die de schoonheid en schittering van een diamant bepalen, is de slijpvorm. De manier waarop een diamant geslepen is, heeft een significant effect op hoe het licht door de steen wordt gereflecteerd, wat resulteert in zijn unieke glans en vuur. In dit artikel zullen we de verschillende slijpvormen van diamant verkennen en ontdekken in welke sieraden ze het meest voorkomen.

slijpvorm diamant briljant oorbellen
foto via pexels say straight

Briljante slijpvorm van diamant

De briljante slijpvorm is een van de meest populaire en traditionele slijpvormen voor diamanten. Deze slijpvorm heeft 58 facetten, waaronder een ronde kroon, een platte tafel en een kegelvormige paviljoen. De briljante slijpvorm staat bekend om zijn uitzonderlijke schittering, vuur en levendigheid.

Meest voorkomende sieraden: Verlovingsringen, Eternity ringen, oorbellen

Vanwege zijn tijdloze schoonheid en schitterende vuur is de briljante slijpvorm bijzonder geliefd in verlovingsringen. Veel ‘mannen’ gaan daarom op zoek naar een ring van diamant. Daarnaast wordt deze slijpvorm vaak gebruikt in eternity ringen en oorbellen, waar het kan schitteren en stralen bij elke beweging.

princess slijpvorm diamant
Foto door The Glorious Studio : via pexels

Princess slijpvorm van diamant

De princess slijpvorm van diamant is een vierkante of rechthoekige slijpvorm met scherpe hoeken en een hoog aantal facetten. Deze slijpvorm staat bekend om zijn moderne uitstraling en schitterende vuur.

Meest voorkomende sieraden: Princess cut ringen, armbanden

De princess slijpvorm is populair in solitaire ringen en wordt vaak gebruikt in armbanden vanwege zijn moderne en strakke uitstraling.

smaragd
Foto door Arjiv Exports: via Pexels

Smaragd slijpvorm van diamant

De smaragd slijpvorm is een rechthoekige slijpvorm met afgevlakte hoeken. Deze slijpvorm heeft minder facetten dan de briljante of princess slijpvorm, maar staat bekend om zijn elegante en verfijnde uitstraling.

Meest voorkomende sieraden: Smaragd cut ringen, kettingen

De smaragd slijpvorm van diamant is populair in statement ringen en wordt vaak gebruikt in kettingen vanwege zijn elegante en verfijnde uitstraling.

Ovale slijpvorm van diamant

De ovale slijpvorm is een langwerpige slijpvorm met een ronde kroon en een ovale paviljoen. Deze slijpvorm staat bekend om zijn unieke en elegante uitstraling.

Meest voorkomende sieraden: Ovale ringen, Hangerkettingen

De ovale slijpvorm is populair in solitaire ringen en wordt vaak gebruikt in hangerkettingen vanwege zijn unieke en elegante uitstraling.

Verschil tussen diamant, briljant en zirkonia?

Ben jij ook wel eens in de war tussen diamanten sieraden, briljante en sieraden met zirkonia? Diamant, briljant en zirkonia zijn allemaal edelstenen, maar ze verschillen in hun chemische samenstelling, fysische eigenschappen, en waarde. En een van deze drie bevat ook nog eens een slijpvorm van diamant. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen deze drie edelstenen:

Diamant

Chemische samenstelling: Een diamant is een natuurlijk voorkomend kristal van koolstof.

Fysische eigenschappen: Diamanten zijn extreem hard (10 op de schaal van Mohs), hebben een hoge brekingsindex en een uitzonderlijke schittering en vuur.

Waarde: Diamanten zijn een van de meest waardevolle en gewilde edelstenen ter wereld vanwege hun zeldzaamheid, hardheid en schoonheid.

Briljant

Slijpvorm: De term “briljant” verwijst naar een specifieke slijpvorm van een edelsteen, meestal een diamant of een andere harde edelsteen zoals saffier of robijn. Een briljantgeslepen edelsteen heeft een ronde vorm met meerdere facetten die zijn ontworpen om het licht optimaal te reflecteren.

Toepassing: De term “briljant” wordt vaak gebruikt om een edelsteen aan te duiden die is geslepen in de briljante slijpvorm, ongeacht de soort edelsteen.

Zirkonia

Chemische samenstelling: Zirkonia is een synthetische edelsteen die bestaat uit zirkoniumoxide (ZrO2).

Fysische eigenschappen: Zirkonia is hard en duurzaam, maar over het algemeen minder hard dan diamanten. Het heeft een lagere brekingsindex en schittering in vergelijking met diamanten.

Waarde: Zirkonia is over het algemeen veel minder waardevol dan diamanten vanwege zijn synthetische oorsprong en lagere zeldzaamheid.

Voor welke verschillende diamanten slijpvorm ga jij?

Er zijn dus verschillende slijpvormen van diamant, elk met zijn eigen unieke kenmerken en uitstraling. Of je nu de voorkeur geeft aan de tijdloze schoonheid van de briljante slijpvorm, de moderne uitstraling van de princess slijpvorm, de elegante look van de smaragd slijpvorm, of de unieke charme van de ovale slijpvorm, er is een perfecte diamant voor elk sieraad en elke gelegenheid.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.